current views are: 7

13 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση09:16

Την απάντηση της κυβέρνησης αναμένουν οι δανειστές – Πιέζει ο χρόνος ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα

Δημοσίευση 09:16’

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα

Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι μέρες περνούν, το ορόσημο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου πλησιάζει. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης σύγκλισης μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και τoυ ΔΝΤ από τη μία πλευρά και της κυβέρνησης από την άλλη σε ένα περίγραμμα συμφωνίας με βάση τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής. Κι ενώ η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα παραμένει αβέβαιη, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει στο γραφείο του καλά κλειδωμένο Plan B.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες δεν είχαν λάβει κάποια απάντηση από την Αθήνα, όσον αφορά την πρόταση που συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους επικεφαλής των θεσμών την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα ο χρόνος έλευσης των θεσμών στην Αθήνα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων να παραμένει άγνωστος, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα επιστρέψουν μέσα σε αυτή την εβδομάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον κ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, βρέθηκαν σε μια μαραθώνια συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τούς παρουσιάστηκε η πρόταση των θεσμών που δεν ήταν άλλη από άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση. 

Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε το newpost.gr, οι δανειστές ζητούν

  • Μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα 6.000 ευρώ ετησίως αντί 8600-9550 ευρώ σήμερα. Αυτό μάλιστα να ισχύσει από το 2018 και να νομοθετηθεί άμεσα.
  • Να περιοριστούν οι μισθολογικές δαπάνες του Κρατικού Προυπολογισμού (ενιαίο μισθολόγιο δημοσίου,και ειδικά μισθολόγια ) , οι δαπάνες για τον ΕΟΠΥΥ και να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 14% σε αρκετά είδη και προιόντα  ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 600-700 εκ.ευρώ για το  2018 έτσι ώστε  η χώρα μας να είναι βέβαιο ότι θα πιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
  • Στα εργασιακά ζητούνται οι ομαδικές απολύσεις να αυξηθούν από ποσοστό 5% στο 10%το μήνα  για εταιρείες με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων και να καταργηθεί το διοικητικό δικαίωμα του Υπουργού Εργασίας να εγκρίνει η να απορρίπτει αιτήματα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις. Να επανέλθει το λοκ-άουτ (εργοδοτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων) σε περίπτωση απεργίας. Οι απεργίες να αποφασίζονται από γενικές συνελεύσεις και από το 50% συν 1 των εργαζομένων.Περιορισμός των προνομίων των συνδικαλιστών (άδειες κλπ)
  • Σταδιακή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” περίπου 1.3 εκ.συνταξιούχων. Πρόκειται για χρήματα που λαμβάνουν επιπλέον οι παραπάνω συνταξιούχοι καθώς ο επανυπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών και παροχών για κάθε συνταξιούχο έβγαλε ότι δικαιούνται λιγότερα.Συγκεκριμένα ελάχιστοι συνταξιούχοι δικαιούνται επιπλέον ποσό σύνταξης με βάση τις ασφαλιστικές εισαφορές που κατέβαλαν, ενώ οι υπόλοιποι από το  1,3 των συνταξιούχων που λαμβάνουν άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως δεν δικαιούνται το ποσό σύνταξης  που λαμβάνουν σήμερα. Αυτό το επιπλέον αδικαιολόγητα καταβληθέν ποσό μηνιαίως είναι η λεγόμενη  “προσωπική διαφορά” και κυμαίνεται στο 10%-30%.της καταβαλλόμενης σύνταξης. Αυτό το ποσοστό ζητούν οι δανειστές να κοπεί καθώς καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό,από την έκτακτη κρατική ενίσχυση η οποία,όπως αναφέρει το ΔΝΤ,φτάνει στη χώρα το 10% του ΑΕΠ ετησίως αντί του 2,5% στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αν και έχει υποχωρήσει από τη γραμμή «ούτε ένα ευρώ μέτρα» και δέχεται πλέον την προκαταβολική νομοθέτηση περικοπής του αφορολόγητου, εντούτοις, αρνείται έναν τόσο βαρύ λογαριασμό.

Μάλιστα, κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και να αναθεωρήσουν στο ΔΝΤ τις εκτιμήσεις τους». Όσον αφορά το ζήτημα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, η ίδια πηγή είπε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει θέμα επιστροφής τους ακόμη.

Η παρέμβαση Μέρκελ και το Plan B του Τσίπρα

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο «η εξίσωση της διαπραγμάτευσης μπορεί να λυθεί αυτή τη στιγμή με πολιτική παρέμβαση στον παράγοντα ΔΝΤ για να σταματήσει να εγείρει παράλογα αιτήματα».

Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αναζητήσει αυτήν την παρέμβαση, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να είναι στο ανώτατο επίπεδο. Επανειλημμένως, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έχει παραπέμψει τους Έλληνες συνομιλητές της στους «θεσμούς», αρνούμενη να εμπλακεί προσωπικά στο «ελληνικό ζήτημα». 

Ωστόσο, η ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις Γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή θα παρέμβει».

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε το newpost.gr, ο πρωθυπουργός έχει καλά κλειδωμένο στο γραφείο του ένα Plan B, που ούτε ο ίδιος δεν θα ήθελε να έρθει εκείνη η στιγμή που θα το εφαρμόσει και θα κάνει το παν να μην το εφαρμόσει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάει σε εκλογές (εκτός αν έχει διαφορετική άποψη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στόχος του είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον χρόνο ολοκλήρωσής της.

Η ανάγκη να κλείσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση δεν προέκυψε μόνο βάσει του χρονοδιαγράμματος της διαπραγμάτευσης, αλλά και από το καλεντάρι του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς στις αρχές Μαρτίου συνεδριάζει το Δ.Σ. της Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση.

Η κρίσιμη αυτή απόφαση μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί λιγότερο σημαντική από τα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές: με νέο, «βαρύ» λογαριασμό, με προληπτική ψήφιση μέτρων που υπερβαίνουν, μάλιστα, το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης αυτής κ.α. Και ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να φέρει στη Βουλή και την κοινωνία μια συμφωνία που θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διχασμό στις Κ.Ο. των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Στο σημείο αυτό έρχεται το κυβερνητικό Plan B, το οποίο όπως έγραψε το newpost.gr αφήνει τη συμφωνία -που θέλει ο πρωθυπουργός- για αργότερα. Στις αρχές του καλοκαιριού ενδεχομένως. Και οι δανειακές ανάγκες της χώρας; Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει ότι η υπεραπόδοση εσόδων μπορεί να αποδειχθεί επαρκής για την κάλυψη των αναγκών αυτών χωρίς προσφυγή στο «ζεστό» χρήμα των εταίρων μας. (Κάτι, ωστόσο, που προκαλεί ισχυρές αμφιβολίες στο αν το Plan B «βγαίνει», είναι οι επιπλοκές που θα προκαλέσει η παράταση της… ασυμφωνίας: στους οικονομικούς δείκτες, στα έσοδα, στην ευρυθμία του τραπεζικού συστήματος, το κοινωνικό κλίμα κ.α.).

Ντομπρόβσκις: Δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στην αστάθεια

Εν μέσω αυτού του κλίματος πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν επιτακτική ανάγκη το άμεσ κλείσιμο της αξιολόγησης. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε την Ελλάδα και τους δανειστές της να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης εκφράζοντας τον φόβο για μεγάλες συνέπειες από νέες καθυστερήσεις.

Μιλώντας στη γερμανική Welt, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «η Ελλάδα και οι δανειστές της, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε η χώρα να λάβει τη νέα χρηματοδότηση», προειδοποιώντας για τις συνέπειες οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη, αν το θέμα καθυστερεί κι άλλο.

«Δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στην οικονομική αστάθεια», επεσήμανε. «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος», κατέληξε.


σχετικα αρθρα