current views are: 6

16 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση12:44

Στο ζενίθ η πίεση προς την κυβέρνηση με φόντο το Eurogroup της Δευτέρας – Τέσσερις ημέρες σκληρού παρασκηνίου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση

Δημοσίευση 12:44’

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση

Τέσσερις ημέρες μας χωρίζουν από το σημαντικό Eurogroup της Δευτέρας, με τον χρόνο πια να μετρά πλέον πιεστικά για την κυβέρνηση, η οποία, πλέον βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, τόσο από την πλευρά των αξιωματούχων, όσο και από τα δημοσιεύματα εφημερίδων του Εξωτερικού.

Οι κινήσεις που γίνονται ένθεν και ένθεν στο παρασκήνιο με στόχο μια λύση που θα ικανοποιεί τους πάντες βρίσκονται στο απόγειό τους αυτές τις ώρες, ενώ και το Σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας αναμένεται θερμό, από αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, πάντως, η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνσης της επίτευξης συμφωνίας. 

Εξάλλου, παρά τα όσα ακούγονται περί μη κατάληξης σε συμφωνία στο Eurogroup, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρη Τζανακόπουλος στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα ”υπάρχει στόχος για μια καταρχήν πολιτική συμφωνία στους βασικούς άξονες” .

Mάλιστα, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ενώ ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου άρχισε να πιέζει, η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, έλαβε μια νέα συμβιβαστική πρόταση. 

H νέα πρόταση των δανειστών

Πρόκειται για μια καινούρια, εξωραϊσμένη εκδοχή, δηλαδή έχει ορισμένα σημεία που έχουν λειανθεί, έτσι ώστε ο λογαριασμός των μέτρων που απαιτούν οι Θεσμοί να μικρύνει. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι η εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων από το 2018 και έπειτα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει και ορισμένα θετικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, η αλλιώς τον «δότη». Στην ουσία έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί αντίστροφα από τον δημοσιονομικό κόφτη και θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά σε φοροαπαλλαγές ή να δίνει παροχές σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπερνούν τους στόχους. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και τις παροχές προς τους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ελληνική κυβέρνηση και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται πως το μεσοπρόθεσμο πακέτο είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όπως πιστεύει η κυβέρνηση θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία αλλά και ψυχολογική ώθηση καθώς θα αποτελέσει σήμα προς τους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

Η δήλωση… βόμβα Ντάισελμπλουμ και η… κυβίσθηση μετά την επικοινωνία με Μοσκοβισί

Και ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της Ολλανδικής Βουλής διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα, παίρνοντάς το… ωστόσο πίσω ελάχιστη ώρα μετά σε συνομιλία με τον ευρωπαίο επίτροπο Μοσκοβισί, λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση έλαβε μια νέα συμβιβαστική πρόταση από τους δανειστές, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να μπουν οι βάσεις για την τελική συμφωνία που θα κλείσει την αξιολόγηση με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Μάλιστα, σύμφωνα και με όσα είπε και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, το Ταμείο δέχεται πιέσεις να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, το οποίο και θα κάνει αν αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξη η πρόγνωση για την Ελλάδα.

Tα αποτελέσματα της επίσκεψης Μοσκοβισί

Πάντως, είναι σαφές πως σε επίπεδο παρασκηνίου, υπάρχει έντονη κινητικότητα, απ όλους τους παίχτες. Αφενός η κίνηση του Μοσκοβισί ο οποίος προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή δείχνει πως η Κομισιόν επιδιώκει ενεργά να βρει μια λύση πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη τον Μάρτιο. 
Ωστόσο, σε τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται δεδομένο πως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα τραβήξει σε μάκρος και σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια νέα ελληνική κρίση εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών, ενεργοποίησης των διαδικασιών για το Brexit και της αμερικανικής επιθετικότητας όπως αυτή ξεδιπλώνεται από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Τζανακόπουλος: Ούτε ευρώ παραπάνω μέτρα 

Πάντως, στη συνέντευξή του στο Newpost, όσο και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ φαίνεται να υπάρχει η συνειδητοποίηση πως μία νέα κρίση δεν αντέχεται, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι ”δεν υπάρχει περίπτωση ούτε για ένα ευρώ παραπάνω μέτρα”. 

ΜΜΕ: Άλλα μιλούν για Grexit και άλλα για… ανεξαρτησία του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή είναι μοιρασμένες οι απόψεις στα ΜΜΕ σε σχέση με πιθανό Grexit, με πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Economist, απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές να προβλέπουν συμβιβασμό για να εκταμιευτούν κάποια χρήματα αλλά όχι συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit. Συγκεκριμένα για αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί Grexit, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, όπως γράφουν, αν οι ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα.

«Κατά την άποψή μας», συνεχίζει η ανάλυση, «η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και το αν μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», εξηγώντας ότι «το πραγματικά σημαντικό ερώτημα είναι αν μπορεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένης της εμπειρία των τελευταίων επτά ετών, καθώς και αν το τρίτο πρόγραμμα μπορεί να κάνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να οδηγήσει σε επαρκή ανάπτυξη».

Παράλληλα, σε σχόλιο της με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» η Tagesspiegel σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη.

«Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέει ότι η Ελλάδα μπορεί και χωρίς το ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle  «ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ. «Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» σημειώνει η SZ επικαλούμενη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.

 

σχετικα αρθρα