ΠΟΛΙΤΙΚΗ

JP Morgan: Πάει για αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης όταν γίνουν οι εκλογές

Δημοσίευση 17 Φεβρουαρίου 2017, 16:28 / Ανανεώθηκε 17 Φεβρουαρίου 2017, 16:20
JP Morgan: Πάει για αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης όταν γίνουν οι εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η ΝΔ θα κέρδιζε 159 έδρες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που θα είχε μόλις 59 εξέφρασε η ο Αμερικανικός οίκος JP Morgan.

Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η ΝΔ θα κέρδιζε 159 έδρες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που θα είχε μόλις 59 εξέφρασε η ο Αμερικανικός οίκος JP Morgan.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι σε περίπτωση κλεισίματος της β’ αξιολόγησης τότε ενδέχεται να ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί η ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα η οποία υπολογίζει την αγορά των ελληνικών GGB σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι μια συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «φαίνεται αισιόδοξη», ωστόσο αναμένει μια ενδεχόμενη συμφωνία πριν τις πληρωμές του Ιουλίου 2017.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η πληρωμή των 6,4 δις ευρώ τον ερχόμενο Ιούλιο θεωρείται απίθανη σε περίπτωση που η  χώρα δε λάβει ενίσχυση.

Επιπλέον, Η Ελλάδα έχει να αναχρηματοδοτήσει ένα όγκο χρέους τον Ιούλιο του 2017, ύψους 6,4 δισ. ευρώ προς ιδιώτες, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ο επόμενος όγκος χρέους είναι τον Ιούλιο του 2018 ( 1,8 δις. ευρώ)

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην διατηρησιμότητα του χρέους κυρίως λόγω στις διαφορές των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προοπτικών, υπογραμμίζει ο οίκος και σημειώνει ότι το Ταμέιο θέλει 1,5% δημισονομικό πλεόνασμα και οι Ευρωπαίοι 3,5%.

Οι συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξελισσόμενης αξιολόγησης, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan σχεδόν 4 δισ ευρώ ομολόγων μπορούν να διεξεχθούν μέσα στο 2017 πριν συμπληρωθεί το όριο του 33% ανά εκδότη. ( σ. σ O συντάκτης της έκθεσης σημειώνει μετά την αξιολόγηση χρειάζεται και η ΕΚΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και επιπλέον να έχουν εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος).

 Ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν χάσει την δημοφιλία τους εσωτερικά. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται περισσότερο από 10% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Εαν γίνονταν εκλογές η ΝΔ θα είχε 152 έδρες, ο Σύριζα 59, η Χρυσή Αυγή 25, το ΚΚΕ 21, το ΠΑΣΟΚ 19, Ένωση Κεντρώων 7, ΑΝΕΛ 5, Ποτάμι 1

Η Οικονομία ανακάμπτει αργά μετά το σοκ του 2015. Η JP Morgan εκτιμά η ανάπτυξη να φθάσει το 2,5% το 2017, εφόσον υπάρχει απουσία νέων σοκ.

Η ορατότητα στα σημερινά ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα είναι πολύ περιορισμένη και τα επίσημα στοιχεία έρχονται με καθυστέρηση. Η JP Μorgan βρίσκει απίθανο η Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα του Ιουλίου δίχως ενισχύσεις. Επιπρόσθετα, Καταθέσεις και χρηματοδοτήσεις Εκροές καταθέσεων τον Δεκέμβριο του 2016 ύστερα από την αύξηση τους. Το ELA περιορίζεται σταδιακά.