current views are: 6

22 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:04

Ο Νίκος Φίλης χτυπάει για μια ακόμα φορά το μαλακό υπογάστριο του Κυβερνητικού συνασπισμού – Ερώτηση στον Πάνο Καμμένο για τα εξοπλιστικά

Κυβερνητικός αξιωματούχος: “Εάν συνεχίσει έτσι θα έχει την τύχη του Λαφαζάνη!”

Δημοσίευση 05:04’

Κυβερνητικός αξιωματούχος: “Εάν συνεχίσει έτσι θα έχει την τύχη του Λαφαζάνη!”

Ο κ. Νίκος Φίλης για τρίτη φορά- μέσα σε 15 μέρες– επιχειρεί ένα ακόμα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του Κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτή τη φορά με την ερώτησή του προς τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, επιβεβαιώνοντας έτσι με τον πιο σαφή  (πολιτικό)τρόπο τις προθέσεις έναντι του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Φίλης είναι προφανές ότι έχει αποφασίσει να εντείνει τις προσπάθειες του στο πεδίο άσκησης σκληρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Και επειδή ο πρώην υπουργός κινείται πάντα βάση σχεδίου φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να πλήξει ανεπανόρθωτα την συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και προσωπικά τον κ. Καμμένο.  

Ο Νίκος Φίλης κάνει μεγάλο λάθος να χτυπάει αυτή την ώρα την Κυβέρνηση” σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος για να εξηγήσει ότι: “Ο πρώην υπουργός ουσιαστικά δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα με την εμμονική του διάθεση να συγκρουστεί με τον Αρχιεπίσκοπο το οποίο με μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίσαμε. Παρ’ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός του πρότεινε ακόμα και την θέση του Υπουργού Εσωτερικών στον ανασχηματισμό αλλά αρνήθηκε” και η ίδια πηγή  καταλήγει: “Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Φίλης έχει κάποιο σχέδιο το οποίο είναι πασίδηλο ότι το έχει εκπονήσει εδώ και πολύ καιρό και τώρα φαίνεται να το βάζει σε εφαρμογή. Εάν όμως συνεχίσει έτσι- αυτός και όσοι υποτίθεται ασπάζονται την τακτική του- θα έχουν την τύχη του Λαφαζάνη” .

Στο μεταξύ πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι ο κ. Νίκος Φίλης δεν θα μείνει μόνο σε αυτή την κίνηση. Μια κίνηση η οποία εκτιμάται ότι εντάσσεται σε ένα πολιτικά πολύπλοκο στρατηγικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Γιατί η νέα πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού ενδέχεται να επιφέρει ανατροπή των εσωκομματικών συσχετισμών στο εσωτερικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δεν αποκλείεται να αποβούν μοιραίες ακόμα και για την ηγετική ομάδα του κόμματος.

Οι μέχρι αυτή την ώρα, τακτικές κινήσεις του κ. Φίλη (αίτημα για άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, ερώτηση για την επένδυση στο Ελληνικό και τώρα ερώτηση για τα εξοπλιστικά) δεν αφήνουν περιθώρια για το ποιός είναι ο στρατηγικός στόχος του πρώην Υπουργού.

Οι κινήσεις αυτές μπορεί να έχουν αριστερό ιδεολογικό μανδύα αλλά πλήττουν σε μεγάλο βαθμό το κύρος και εν πολλοίς απαξιώνουν τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα.

Το άνοιγμα στο “βρόμικο” ΠΑΣΟΚ το οποίο ο κ. Φίλης πρότεινε δεν ήταν μια “αθώα” πρόταση. Γιατί γνώριζε οτι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βρει ανταπόκριση απο καμία πλευρά. Ο σκοπός του ήταν ξεκάθαρος: Ήθελε να πλήξει τον Κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο και να προβληματίσει σοβαρά τον Πρωθυπουργό για την επιλογή του να συνεργαστεί μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Η ερώτηση την οποία υπέγραψε για την επένδυση στο Ελληνικό και πάλι ήθελε να πλήξει τις κυβερνητικές επιλογές. Και σε κάποιο βαθμό φαίνεται να το κατάφερε. Γιατί ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί στην Βουλή την ώρα μάλιστα που οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο σε τεντωμένο σχοινί.

Και τώρα ήλθε η ερώτηση για τα εξοπλιστικά. Με την ερώτηση του ο κ. Φίλης θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο αλλά και εμμέσως τον Πρωθυπουργό. Παραγνωρίζοντας οτι χωρίς τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει Κυβέρνηση και ούτε αυτός θα είχε υπουργοποιηθεί.

Το ερώτημα πλέον είναι ένα: Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο κ. Φίλης αλλά και πως θα αντιδράσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος; 


σχετικα αρθρα