current views are: 2

7 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση13:25

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κλειδί για τη συμφωνία – Τα «βρήκαν» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Έμμεση στήριξη Κομισιόν στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 13:25’

Έμμεση στήριξη Κομισιόν στην κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου κόντρα στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ και τον χρόνο που κυλάει σε βάρος της έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή σε αυτό της 7ης Απριλίου. Κλειδί για τη συμφωνία φαίνεται ότι είναι ο ΕΝΦΙΑ, ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι δύο πλευρές «τα έχουν βρει». Τα καλά νέα για την κυβέρνηση έρχονται από τις Βρυξέλλες, από όπου η Κομισιόν εκφράζει έμμεση στήριξη στις ελληνικές θέσεις.

Κλειδί ο ΕΝΦΙΑ

Μετά το ναυάγιο του σαββατοκύριακου, τις τελευταίες ώρες σημειώνεται μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του Hilton. Φαίνεται ότι καταγράφηκαν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ για πρώτη φορά το ΔΝΤ αποδέχτηκε ότι μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων το 2016 μπορεί να μεταφερθεί και τις επόμενες χρονιές. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, «το ΔΝΤ για πρώτη αφορά άκουσε πιο θετικά τη σταδιακή περικοπή τους από το 2019.» Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο απαιτεί την εφάπαξ περικοπή του συνόλου του ποσού το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει να «σπάσει» το ποσό σε ετήσιες δόσεις.

Πάντως σε κλειδί της συμφωνίας εξελίσσεται ο ΕΝΦΙΑ. Το Μαξίμου θέλει να συμπεριληφθεί στα αντισταθμιστικά μέτρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να καταστεί το «πακέτο» των μέτρων πολιτικά διαχειρίσιμο. Ωστόσο, το ΔΝΤ αντιδρά σθεναρά στο ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριληφθεί στα αντισταθμιστικά ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Τη σχετική πρόταση, η οποία διαμορφώθηκε σε συνεργασία με σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου στους εκπροσώπους των δανειστών.

Έμμεση στήριξη από Κομισιόν

Μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, τα καλά νέα ήρθαν από τις Βρυξέλλες. Χτες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ δήλωσε ότι η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη δεν επηρεάζει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το 2017. Οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, δίνοντας επιχειρήματα στον κ Τσακαλώτο απέναντι στο ΔΝΤ.

Ερωτηθείσα σήμερα η κ. Μπράιντχαρτ αν τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα, απάντησε ότι «θα παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Δηλαδή, η Κομισιόν εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στο Hilton.

Σύμφωνα με εκτίμηση κυβερνητικού παράγοντα, η Κομισιόν βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Εντούτοις, σε ερώτηση του newpost για το πόσο μπορεί η Κομισιόν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις απέναντι στο μέτωπο Σόιμπλε-Τόμσεν, ο κυβερνητικός παράγοντας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Μαύρα σύννεφα

Οι κακές ειδήσεις εξακολουθούν να έρχονται από την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με διακεκριμένο οικονομολόγο «η ύφεση που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει αβέβαιη και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού». Ο οικονομολόγος πρόσθεσε ότι τα αίτια της ύφεσης θα πρέπει να τα αναζητήσουμε, από τη μια μεριά, στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης που «υπονομεύει τις προσδοκίες επιχειρήσεων και πολιτών» και, από την άλλη, στη λιτότητα που «στραγγίζει την οικονομία». «Σκεφτείτε ότι είχαμε ύφεση παρά τα 700 εκατομμύρια που έπεσαν στην αγορά από το επίδομα στους συνταξιούχους. Η λογική λέει ότι η υφεσιακή τάση θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».


σχετικα αρθρα