ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατος Αξιωματούχος: Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις- Απόσταση σε εργασιακά - Νέα συνάντηση σήμερα Πέμπτη

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2017, 21:35 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2017, 04:26
Ανώτατος Αξιωματούχος: Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις- Απόσταση σε εργασιακά - Νέα συνάντηση σήμερα Πέμπτη
Facebook Twitter Whatsapp

Με τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με πρόοδο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών μετά από ακόμη μια μαραθώνια διαπραγμάτευση, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτα θέματα καθώς επίσης και σοβαρές διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα.

Πάντως οι προσπάθειες για σύγκλιση των δυο πλευρών δεν εγκαταλείπονται αφού αποφασίστηκε να συνεχιστούν και σήμερα Πέμπτη οι διαβουλεύσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια το προγραμματισμένο Euroworking Group να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κυβερνητικός Αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα σημείωσε: «Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», επιβεβαιώνοντας ότι οι τελευταίες ώρες των σημερινών διαπραγματεύσεων αναλώθηκαν στο θέμα των εργασιακών, όπου, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια -δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Νωρίτερα το βραδυ της Τετάρτης στέλεχος που μετείχε στη διαπραγμάτευση ανέφερε πως «κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.Το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές προβλέπει ότι θα μπορεί να "κουρεύεται" ο ΦΠΑ ενώ θα εξαιρείται, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. 

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση εντάσσονται όλες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και συναινεί το 60% των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται πως χτες το βράδυ –όταν και καταγράφηκε η αξιοσημείωτη πρόοδος- οριστικοποιήθηκαν οι συγκλίσεις:

  • Στο ύψος των περικοπών (περίπου 2% του ΑΕΠ).
  • Στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
  • Στη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018.
  • Στο πρόγραμμα αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας που επεξεργάστηκαν οι κκ Χουλιαράκης και Φωτίου, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας.