current views are: 5

9 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση05:48

Δεν ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά ο Τσίπρας – Τι λέει κοινοτική πηγή στο Newpost

Με μια νέα παραδοχή προσέρχεται ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση 05:48’

Με μια νέα παραδοχή προσέρχεται ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Με μια νέα παραδοχή στις βαλίτσες του προσέρχεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Ότι καλή η πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά αν δεν έχει προηγηθεί σοβαρή πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια, εκείνη από μόνη της δεν μπορεί να πετύχει τίποτε.

Πίσω από την παραδοχή –συναίνεση αυτή κρύβεται και η παράταση της παραμονής των κλιμακίων στην Αθήνα. «Κλείστε όσα περισσότερα κεφάλαια μπορείτε», ήταν το ταυτόχρονο μήνυμα –επιθυμία αφενός του Μέγαρο Μαξίμου προς τη δική του διαπραγματευτική ομάδα, αφετέρου των Βρυξελλών προς τα δικά του κλιμάκια.

Οι «διαπραγματευτές του Χίλτον» πολλές φορές άλλαξαν ημερομηνία στα εισιτήριά τους την εβδομάδα αυτή, είχαν όμως εξ αρχής μια απαρέγκλιτη ημερομηνία: «Πέμπτη 9 Μαρτίου πρέπει να είστε το απόγευμα στις Βρυξέλλες για το EuroWorking Group». Μετά όμως τα νέα δεδομένα, τα εισιτήρια ακυρώθηκαν και οι επικεφαλής των κλιμακίων αλλά και ο Γ. Χουλιαράκης θα συμμετάσχουν στο αποψινο EWG μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την παραδοχή του Αλέξης Τσίπρα για προβάδισμα στις τεχνικές διαπραγματεύσεις (και όχι στις πολιτικές) την μαρτυρά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ορίσει ως τώρα διμερείς, κατ’ ιδίαν, συναντήσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της 2ήμερης Συνόδου Κορυφής. (Το μόνο προγραμματισμένο ραντεβού είναι για αύριο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη).

Με άλλα λόγια, στο βαθμό που διαπιστωθεί σοβαρή πρόοδος συνολικά, άρα και στις σημερινές διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάτι να συζητήσει με τους ομολόγους του, και δη με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Αυτό δεν θα τον εμποδίσει φυσικά να συμμετάσχει σήμερα στην πρωινή παράλληλη Σύνοδο των ευρω-Σοσιαλιστών. Ο ίδιος υπό καθεστώς παρατηρητή, εν αντιθέσει φυσικά με την Φ. Γεννηματά, το κόμμα της οποίας είναι πλήρες μέλος. Ασφαλώς οι Σοσιαλιστές έχουν άλλη ατζέντα για σήμερα επισήμως: αν θα στηρίξουν τον Ντ. Τουσκ για την επανεκλογή του (και άρα θα είναι σε όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα πολιτικοί από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο) ή αν αντιθέτως θα παρέμβουν προτείνοντας κάποια προσωπικότητα, το όνομα της οποίας κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό, αν φυσικά προκριθεί η λύση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση και χθες στην Αθήνα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος αλλά τα εργασιακά τείνουν να γίνουν το μεγάλο «αγκάθι», με το ΔΝΤ να μην αποδέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, το κυριότερο, να αθετεί συμφωνίες των δύο πλευρών, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο newpost.gr.

Σε κάθε περίπτωση όπως μας έλεγε Κοινοτική πηγή, όπως εξελίχθηκε αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης, επιδιώκεται να κλείσουν τα περισσότερα κεφάλαια τώρα, να δοθεί το σήμα προόδου στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου και στη συνέχεια να επιστρέψουν τα κλιμάκια προκειμένου να «τσεκάρουν» τι έγινε –τι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και τι όχι. Με πιθανότερο σενάριο, τα χέρια να δοθούν στο Eurogroup της 22ας Μαίου.


σχετικα αρθρα