ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήματα προς συμφωνία Αθήνας με δανειστές - Πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού χαώδεις διαφορές

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2017, 08:24 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2017, 08:59
Βήματα προς συμφωνία Αθήνας με δανειστές - Πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού χαώδεις διαφορές
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τις πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν μετά τη 1:30 τα ξημερώματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τις πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν μετά τη 1:30 τα ξημερώματα, στις οποίες «κλείδωσε» το πλαίσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.  

Οι δανειστές παραμένουν στην Αθήνα, με το επόμενο ραντεβού να έχει οριστεί για τις 14:00. Αυτό σημαίνει αφενός ότι, τα κλιμάκια των δανειστών και της Κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο για τις 21:00 Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, αφετέρου ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως έγραψε χθες το newpost είναι το μόνο θέμα που έκλεισε, με κυβερνητικές πηγές να ενημέρωναν ότι βάσει της χθεσινής συμφωνίας, θα «κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια -δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Υπενθυμίζεται, σχετικά με τα αντίμετρα ότι, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών σε είδη διατροφής και ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να έχουν απήχηση, στην άλλη πλευρά. Βασική θέση του ΔΝΤ είναι στα αντίμετρα να προηγούνται οι μειώσεις φόρων και επιχειρήσεων και τα φυσικά πρόσωπα υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων.

Την ίδια ώρα το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει ακόμα συζητηθεί, ενώ μεγάλες παραμένουν οι διαφωνίες πάνω στο θέμα των εργασιακών.

Κυβερνητικός Αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σημείωσε: «Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», επιβεβαιώνοντας ότι οι τελευταίες ώρες των σημερινών διαπραγματεύσεων αναλώθηκαν στο θέμα των εργασιακών, όπου, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ».

Υπενθυμίζεται πως χτες το βράδυ, όπως είχε γράψει το newpost – όταν και καταγράφηκε η αξιοσημείωτη πρόοδος- οριστικοποιήθηκαν οι συγκλίσεις:

  • Στο ύψος των περικοπών (περίπου 2% του ΑΕΠ).
  • Στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
  • Στη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018.
  • Στο πρόγραμμα αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας που επεξεργάστηκαν οι κκ Χουλιαράκης και Φωτίου, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας.