ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Συζητάμε για μέτρα 2% του ΑΕΠ - Η συμφωνία θα κλείσει έως τις 20 Μαρτίου

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2017, 10:46 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2017, 12:15
Σταθάκης: Συζητάμε για μέτρα 2% του ΑΕΠ - Η συμφωνία θα κλείσει έως τις 20 Μαρτίου
Facebook Twitter Whatsapp

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.  Τα μέτρα που συζητούνται στην διαπραγμάτευση είναι της τάξης του 2% του ελληνικού ΑΕΠ, παραδέχτηκε, αλλά αν το «κενό» αποδειχτεί μικρότερο, μπορεί το 2% να μειωθεί κατά τι. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνεται προσπάθεια, εκτός από δημοσιονομικά ισοσκελισμένο, το νέο πακέτο μέτρων να είναι και «κοινωνικά ισοσκελισμένο».

«H μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, αλλά θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως «το πακέτο της συμφωνίας θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντιμέτρα», πρόσθεσε ότι παραμένει ακόμη ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα για τα ενεργειακά, εκτίμησε, όμως, ότι θα λυθεί. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2018 και το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων, στη συνέχεια, θα έχει μηδενικό και δημοσιονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούν τα πλεονάσματα ύψους 3,5% να είναι επιτεύξιμα, απάντησε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που σήμερα φαίνεται εφικτό.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου υπήρξε συμφωνία χθες το βράδυ, σημείωσε ότι εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και περιλαμβάνεται το 85% κάθε κατηγορίας φόρων και τα τραπεζικά δάνεια. Ανέφερε, επίσης, ότι θα μπορούν να ενταχθούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εφόσον μπορούν να είναι βιώσιμες.

 Ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Πλέον μέσω του ΝΟΜΕ και του σχεδίου για μετακίνηση πελατών θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.