current views are: 8

9 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:11

Συνεχίζεται το θρίλερ: Στόχος της κυβέρνησης το Eurogroup της 20ης Μαρτίου – Συμφωνία τον Μάιο «βλέπουν» οι δανειστές

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 21:00

Δημοσίευση 12:11’

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων στη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 21:00

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα, συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο ραντεβού που έχει οριστεί στις 15:00, ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση στο Χίλτον.

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα αποτιμηθούν σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση του προγραμματισμένου Euroworking Group, που έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 21:00, μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Παρόλο όμως που έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος κοινοτική πηγή, που μίλησε στο newpost, επεσήμανε πως επιδιώκεται να κλείσουν τα περισσότερα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τώρα, ώστε να δοθεί το σήμα προόδου στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου και στη συνέχεια να επιστρέψουν τα κλιμάκια προκειμένου να «τσεκάρουν» τι έγινε – τι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και τι όχι. Με πιθανότερο σενάριο, η τελική συμφωνία να επιτευχθεί Eurogroup της 22ας Μαίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα σημείωσε: «Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», επιβεβαιώνοντας ότι οι τελευταίες ώρες των σημερινών διαπραγματεύσεων αναλώθηκαν στο θέμα των εργασιακών, όπου, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στα «θετικά» μέτρα, μέτωπο στο οποίο όμως υπάρχουν μια -δυο διαφορές «αναφορικά με το πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολικών συντακτών τόνισε ότι ”σημειώθηκε πρόοδος καθώς στα κοινωνικά μέτρα είμαστε κοντα σε συμφωνία, ενώ διαφορές υπάρχουν στο ζήτημα των εργασιακών και ειδικά στις συλλογικές συμβάσεις”. «Στόχος είναι μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το SLA», τόνισε

Ολα τα μέτρα θετικά και αρνητικά θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα. Αυτή η λύση θα επιτρέψει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχημένη. Για πρώτη φορά στα 8 χρόνια, είμαστε κοντά σε οριστική λύση”, επεσήμανε. 

Ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε σε δηλώσεις του πως τα μέτρα που συζητούνται στην διαπραγμάτευση είναι της τάξης του 2% του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά ξεκαθάρισε πως αν το «κενό» αποδειχτεί μικρότερο, μπορεί το 2% να μειωθεί κατά τι. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνεται προσπάθεια, εκτός από δημοσιονομικά ισοσκελισμένο, το νέο πακέτο μέτρων να είναι και «κοινωνικά ισοσκελισμένο».

Οι συγκλίσεις, τα «αγκάθια» και οι χαώδεις διαφορές

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως έγραψε χθες το newpost είναι το μόνο θέμα που έκλεισε, με κυβερνητικές πηγές να ενημερώνουν ότι βάσει της χθεσινής συμφωνίας, θα «κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές».

Επίσης οριστικοποιήθηκαν οι συγκλίσεις:

  • Στο ύψος των περικοπών (περίπου 2% του ΑΕΠ).
  • Στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
  • Στη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018.
  • Στο πρόγραμμα αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας που επεξεργάστηκαν οι κκ Χουλιαράκης και Φωτίου, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μένουν ακόμα σε εκκρεμότητα:

  • Το αν θα συμπεριληφθεί ο ΕΝΦΙΑ στα αντισταθμιστικά μέτρα.
  • Το αν θα γίνει αποδεκτή η σταδιακή περικοπή των συντάξεων ή το «μαχαίρι» θα πέσει με μιας.

Για την κυβέρνηση το μείζον ζήτημα είναι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως είχε γράψει το newpost την οποία θα ήθελε να φτάσει το 30%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θεωρείται απαραίτητη για να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη η συμφωνία τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξηγήσουν πώς μια αριστερή κυβέρνηση προχώρησε σε μια αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος που κατά τεκμήριο μεταφέρει βάρη από τους πιο  εύπορους στους πιο αδύναμους.

Μεγάλο «αγκάθι» τα εργασιακά

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των εργασιακών, με την Ντέλια Βελκουλέσκου, στη χθεσινή συνάντηση να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή γραμμή. Στο εργασιακό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να συμφωνήσει σε αλλαγές επί των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια, όπως η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, ενώ ζητεί να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων και να καταργηθεί η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή τους.


σχετικα αρθρα