ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση 1.346 ευρώ στον μισθό διευθύντριας του υπουργείου του Μουζάλα - Τι απαντάει το γραφείο του υπουργού

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2017, 16:45 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2017, 20:24
Αύξηση 1.346 ευρώ στον μισθό διευθύντριας του υπουργείου του Μουζάλα - Τι απαντάει το γραφείο του υπουργού
Facebook Twitter Whatsapp

Με το… παραπάνω πληρώνουν κάποιοι υπουργοί μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους, με τα περιστατικά «χρυσοκάνθαρων» σε κυβέρνηση και φορείς του δημοσίου να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με το… παραπάνω πληρώνουν κάποιοι υπουργοί μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους, με τα περιστατικά «χρυσοκάνθαρων» σε κυβέρνηση και φορείς του δημοσίου να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου οι υπάλληλοι του γραφείου του Γιάννη Μουζάλα πολλαπλασιάστηκαν αναδρομικά από 7 σε 24. Επίσης, δόθηκε αύξηση άνω… του 50% στη διευθύντρια υποδοχής, η οποία πλέον λαμβάνει 3.950 ευρώ από τα 2.604 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την θέση του διευθυντή Υποδοχής είχε οριστεί τον Ιούλιο του 2016 αμοιβή 2.604 ευρώ. Τότε η θέση ήταν ακόμα κενή και είχε αποτελέσει τη βασική αιτία διαμάχης ανάμεσα στον τότε αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη. Η διαμάχη κατέληξε τελικά στην απομάκρυνση του δεύτερου, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου του 2017 ο υπουργός υπέγραψε απόφαση αύξησης των αποδοχών της διευθύντριας Υποδοχής στα 3.950 ευρώ ενώ στο ποσό δεν υπολογίζεται το ύψος της οικογενειακής παροχής.

Την ίδια στιγμή, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι πριν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής λάβει την απόφαση να αυξήσει τις απολαβές της διευθύντριας Υποδοχής, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου στις 20/1/17, την οποία προσυπέγραψε και ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στο γραφείο του «για κάλυψη εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών». Οι θέσεις στο γραφείο του κ. Μουζάλα είχαν οριστεί στις 5/11/16 όταν συστάθηκε ξεχωριστό υπουργείο και προβλεπόταν σε αυτό να απασχολούνται 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί σύμβουλοι με κόστος 36.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 (λιγότερο από δύο μήνες).

Ωστόσο ένα μήνα αργότερα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε να αυξηθούν οι θέσεις κάτι που σημαίνει αύξηση του κόστους κατά 43.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 και κατά 256.000 ευρώ για το έτος 2017.

Το αίτημα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θέσεις ειδικών συμβούλων κατά 5 άτομα και των μετακλητών κατά 2 άτομα. Προστίθενται επίσης 10 αποσπασμένοι από άλλες θέσεις του Δημοσίου. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η αύξηση ισχύει αναδρομικά από 5/11/2016 χωρίς να απαντάται το ερώτημα εάν κάποιοι υπάλληλοι εργάζονταν ως τότε αμισθί ή κάποιοι θα πληρωθούν για διάστημα που δεν εργάζονταν.

Η απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει λόγο για κατασκευή ψευδών ειδήσεων, με στόχο την ελλιπή και παραπλανητική ενημέρωση των πολιτών».

Σχετικά με την αύξηση του μισθού της διευθύντριας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, το υπουργείο διευκρινίζει ότι με κοινή υπουργική απόφαση (23/2/2017) διορθώνεται η εκ παραδρομής ταύτιση της θέσης του διευθυντή της αυτοτελούς υπηρεσίας με τη θέση του προϊσταμένου διεύθυνσης των υπόλοιπων υπηρεσιών. Επίσης, σημειώνει ότι ο νομοθέτης ήδη από το 2011 (νόμος 3907/2011) προέβλεψε τον καθορισμό των αποδοχών του προϊσταμένου της υπηρεσίας με κοινή υπουργική απόφαση, οι οποίες αντιστοιχούν με εκείνες του ειδικού γραμματέα.

Σχετικά με αναφορά στο ίδιο δημοσίευμα για αύξηση των θέσεων μετακλητών, ειδικών συμβούλων και αποσπασμένων υπαλλήλων στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνεται ότι «λόγω αυξημένων υποχρεώσεων» με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (04/11/2015) ο αριθμός συνεργατών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμορφώνεται ως εξής: οι μετακλητοί υπάλληλοι από τέσσερις αυξάνονται σε εννιά, οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από τρεις αυξάνονται σε πέντε και οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι από δέκα αυξάνονται σε 20.

«Με τη θέσπιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 4 Νοεμβρίου 2016 οι θέσεις που αρχικά εγκρίθηκαν για συνεργάτες του υπουργού ήταν λιγότερες από τον τελικό αριθμό συνεργατών που είχε ο ίδιος ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών», αναφέρεται.

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου 2017 και πάλι «λόγω αυξημένων υποχρεώσεων» ο αριθμός συνεργατών του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμορφώθηκε ως εξής: οι μετακλητοί υπάλληλοι από τέσσερις αυξήθηκαν σε έξι (έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις), οι ειδικοί σύμβουλοι από τρεις αυξήθηκαν σε οκτώ (κατειλημμένες είναι οι επτά θέσεις), ενώ οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι από δέκα αυξήθηκαν σε 20 (κατειλημμένες είναι οι οκτώ θέσεις).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr