ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για τα εξοπλιστικά Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Τι προβλέπει η διαδικασία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2017, 11:09 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2017, 13:13
Προανακριτική για τα εξοπλιστικά Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Τι προβλέπει η διαδικασία
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά κατέθεσαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. 

Όπως αναφέρει και το κείμενο της πρότασης, διαβιβάστηκαν στη Βουλή έξι συναφείς μεταξύ τους ποινικές δικογραφίες που αφορούν τον πρώην υπουργό Άμυνας, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία για το ελληνικό δημόσιο.

«Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90). Κάτω από κανονικές συνθήκες, ήτοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παραγραφή την οποία εισάγει το άρθρο 86 του Συντάγματος, οι πράξεις και παραλείψεις που αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόσωπο θα μπορούσαν να εξεταστούν από τον φυσικό δικαστή και να αποδοθούν, εφόσον συντρέχουν ευθύνες, ενώ τώρα αυτή η εξέταση φαίνεται να κωλύεται, με εξαίρεση συνοδευτικές πράξεις για την ύπαρξη των οποίων υφίστανται ισχυρές ενδείξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

  Αξίζει να επισημανθεί πως πέραν του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου - που πρόκειται για αδίκημα που έχει παραγραφεί από το νόμο περί ευθύνης υπουργών- στη πρόταση προκύπτει και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που είναι διαρκές. Πάνω σε αυτό λοιπόν μπορεί να πατήσει η Βουλή και να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και 153 του Κανονισμού της Βουλής. Πλέον ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει τον χρόνο συζήτησης της πρότασης. Εφόσον στη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί εγκριθεί το αίτημα τότε συγκροτείται προανακριτική επιτροπή, η οποία μετά το πέρας των εργασιών της θα συντάξει πόρισμα που θα τεθεί και πάλι ενώπιων της Εθνικής Αντιπροσωπίας προς ψήφιση. Αν και πάλι οι βουλευτές κρίνουν ότι προκύπτουν οι λόγοι, τότε θα παραπέμψουν τον πρώην υπουργό σε δίκη από το λεγόμενο Ειδικό Δικαστήριο.

Πώς θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή - Ποια η διαδικασία και τι προβλέπει Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής 

Στην ενεργοποίηση των διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, θα προχωρήσει το Σώμα μετά τη πρόταση των κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα λοιπόν με το Θεσμικό πλαίσιο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ορίσει ειδική ημερήσια διάταξη όπου θα συζητηθεί διεξοδικά η πρόταση. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα- εφόσον το επιθυμεί- να τοποθετηθεί από το βήμα και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία (με κάλπη). Εφόσον η Βουλή επικυρώσει το αίτημα (χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών), συγκροτείται δωδεκαμελής επιτροπή αποτελούμενη από βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων (ανάλογα με τη δύναμη των ΚΟ), η οποία έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όταν αυτός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Στη συνέχεια η προανακριτική- και μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα- προχωρά στην εξέταση της υπόθεσης και καταθέτει το πόρισμά της μαζί με το αποδεικτικό υλικό στον Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος το ανακοινώνει στο Σώμα. Το πόρισμα μάλιστα τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές μέσα σε δέκα μέρες από τη κατάθεσή του. Στη συνέχεια και μέσα σε 5 μέρες από τη διανομή του πορίσματος στους βουλευτές, καταρτίζεται εκ νέου ειδική ημερήσια διάταξη όπου συζητείται, το ίδιο το πόρισμα. Αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στήνονται κάλπες όπου οι βουλευτές σε μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, αποφασίζουν με απόλυτη πλειοψηφία τη παραπομπή ή μη στο ειδικό δικαστήριο.

Ωστόσο, πριν τη σύσταση όμως του Ειδικού αυτού δικαστηρίου, τριμελές δικαστικό συμβούλιο αποφαίνεται για τη φύση του αδικήματος και το κατά πόσο έχει παραγραφεί, αποφασίζοντας τελικά αν η υπόθεση θα εκδικαστεί από Ειδικό δικαστήριο ή θα παραπεμφθεί στο Ποινικό Δικαστήριο.

Η Ολομέλεια της Βουλής πάντως είναι αυτή που επιλέγει με κλήρωση τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου σύμφωνα το άρθρο 86 παρ.4 του Συντάγματος.

Το αίτημα για σύσταση προανακριτικής