current views are: 5

10 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση17:46

Ποιες ευθύνες θα αναζητήσει η προανακριτική για τα Leopard και τα Apache του Γιάννου – Οι αντιδράσεις των κομμάτων, τι απαντάει

Ως αντιπερισπασμό από τα προβλήματα της καθημερινότητας, και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την σημερινή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Δημοσίευση 17:46’

Ως αντιπερισπασμό από τα προβλήματα της καθημερινότητας, και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την σημερινή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Ως αντιπερισπασμό από τα προβλήματα της καθημερινότητας, και την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την σημερινή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Συγκεκριμένα  τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για όλες τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου ζητούν με κοινή πρότασή τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με πρώτον υπογράφοντα τον Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν ξεκάθαρο ,φαίνεται άλλωστε και μέσα από το δελτίο τύπου που εξέδωσαν. Θεωρούν πως με τέτοιες προτάσεις είναι συνεπείς στον «πόλεμο» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που ισχυρίζονται πως διεξάγουν. 

Τι θα αναζητήσει η προανακριτική επιτροπή 

Τι αφορά όμως σύμφωνα με την πρότασή τους η συγκρότηση αυτής της προκαταρκτικής επιτροπής Στην πρότασή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Συντρέχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η οποία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ» αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόταση, στην οποία σημειώνεται ακόμη ότι το ίδιο πρόσωπο και συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Παπαντωνίου φαίνεται να έχει συμμετοχή σε αριθμό αξιόποινων πράξεων (απιστίας κατά του Δημοσίου πιθανώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).

Η πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατατίθεται έπειτα από σειρά δικογραφιών που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή και επισημαίνεται από τους υπογράφοντες ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Ανεξαρτήτως του αξιοποίνου ή μη (λόγω παρελεύσεως της τασσόμενης προθεσμίας) των εγκλημάτων απιστίας, από τις παραπάνω δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί προκύπτει ότι σε μια περίπτωση ερευνάται τέλεση εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές περιστάσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να συναχθούν ενδείξεις παραγωγής περιουσιακού οφέλους από την πράξη της απιστίας και στη συνέχεια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στη βάση αυτή επισημαίνεται ακόμη ότι το όνομα του πρώην υπουργού Ι. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο όνομα της συζύγου του) και ακόμη ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2009.

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν πηγή κινδύνων για διαφθορά δομών και προσώπων. Τα παρακάτω αναφερόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανάγονται σε μία συνολικότερη περίοδο, κατά την οποία κορυφώθηκαν πράξεις και παραλείψεις του παλαιού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, δομημένα ομόλογα, υπερβάσεις ολυμπιακών έργων, δανειοδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων κ.τ.λ. συνέθεταν την εικόνα διαπλοκής και διαφθοράς» αναφέρουν εκ προοιμίου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και τονίζουν ότι οι ευθύνες είναι πολιτικές και ποινικές.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη ριζική μεταβολή της νομοθεσίας για την ευθύνη των υπουργών. Με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, που είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος αλλαγής του, το ειδικό αυτό καθεστώς πρέπει να καταργηθεί» σημειώνουν και προσθέτουν ότι «χαρακτηριστική περίπτωση των ευνοϊκών συνεπειών που έχουν οι ισχύουσες διατάξεις για όσους βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον φαίνονται να αποτελούν οι έξι (6) συναφείς μεταξύ των ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον τ. υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού Δημοσίου».

Οι επίμαχες προμήθεις αφορούν σε ελικόπτερα Apache και Leopard και ελικόπτερα NH90

Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90). Κάτω από κανονικές συνθήκες, ήτοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παραγραφή την οποία εισάγει το άρθρο 86 του Συντάγματος, οι πράξεις και παραλείψεις που αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόσωπο θα μπορούσαν να εξεταστούν από τον φυσικό δικαστή και να αποδοθούν, εφόσον συντρέχουν ευθύνες, ενώ τώρα αυτή η εξέταση φαίνεται να κωλύεται, με εξαίρεση συνοδευτικές πράξεις για την ύπαρξη των οποίων υφίστανται ισχυρές ενδείξεις, όπως αναλύεται διεξοδικά στη συνέχεια αυτής της πρότασης.

Με τα υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 60518/3-8-2015, 92846/18-12-2015, 5687/21-1-2016, 56501/27.07.2016, 58095/11-8-2016, 98039/3-1-2017 έγγραφα των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων διαβιβάσθηκαν στη Βουλή αντίγραφα των με αριθμ. ΕΔ 2015/158, ΕΔ 2014/42, ΕΔ 2014/105, ΕΔ 2016/118, ΑΔ 2013/125, ΕΔ 2013/255 ποινικών δικογραφιών αντίστοιχα, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προσώπου που κατείχε θέση υπουργού, για αξιόποινες πράξεις που φέρεται να τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης  έχουν πει ήδη  «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής και φαίνεται πως είναι πλέον θέμα χρόνου να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια για τη λήψη απόφασης.Επειδή και κατά το παρελθόν έχουμε δει ανάλογες εξεταστικές επιτροπές κρατάμε “μικρό καλάθι” για τα αποτελέσματα που έχουν όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαπλοκής στην πατρίδα μας.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έσπευσε πάντως να χαρακτηρίσει άθλιο πυροτέχνημα με μικροπολιτικές σκοπιμότητες την πρόταση για την συγκεκριμένη προανακριτική. Ο χρόνος θα δείξει ποια πλευρά θα επαληθευτεί και ποια όχι. Πάντως η μέχρι τώρα εμπειρία, μας δείχνει πως τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους προανακριτικές δεν οδηγούν πουθενά. 


σχετικα αρθρα