ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάνεται ο στόχος για λύση στις 20 Μαρτίου – «Τείχος» των δανειστών στα εργασιακά - Επιμένουν για τις ομαδικές απολύσεις

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2017, 16:50 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2017, 19:17
Χάνεται ο στόχος για λύση στις 20 Μαρτίου – «Τείχος» των δανειστών στα εργασιακά - Επιμένουν για τις ομαδικές απολύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπαν στην ενημέρωση στους βουλευτές Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα δύσκολα σημεία-κλειδιά αλλά και τα χρονοδιαγράμματα της διεξαγόμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο πλαίσιο της Β’ Αξιολόγησης, επικεντρώθηκε η σημερινή ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του ενδοκοινοβουλευτικού οργάνου παρουσία περίπου 45 βουλευτών που μετέχουν στις επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας της Βουλής, οι υπουργοί επιχείρησαν να προβάλουν την εικόνα έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επιμένει επισήμως (ειπώθηκε και σε ενημέρωση των δημοσιογράφων) ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 του Μάρτη, από τη συζήτηση στην επιτροπή κατέστη σαφές πως τα ανοιχτά ζητήματα είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν σκέψεις για λύση. Έτσι η ημερομηνία που φαντάζει πλέον πιο ρεαλιστική είναι αυτή της 7ης Απριλίου- το επόμενο Eurogroup δηλαδή- όπου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τα αντίμετρα.

Και αυτό γιατί οι δανειστές φέρονται να σηκώσουν τοίχος στα εργασιακά επιμένοντας στην αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, τη περιβόητη θέσπιση του lock out αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις. Αντίθετα στο ζήτημα των συντάξεων οι υπουργοί μετέφεραν στους βουλευτές μια καλύτερη εικόνα, λέγοντας πως η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς φαίνεται να γίνονται αποδεκτές οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά δε τα περίφημα αντίμετρα, προσεχές διάστημα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στη λογική του επιδόματος ενοικίου, απασχόλησης αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις.

Επίσημα πάντως σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση για τα λεγόμενα τεχνικά θέματα και να προχωρήσει σε αυτή του χρέους και των πλεονασμάτων. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν πως τα μέτρα μαζί με τα αντίμετρα και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, όπως ακριβώς δηλαδή επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Αναγνώρισαν όμως πως στις τάξεις της ΚΟ υπάρχει προβληματισμός ο οποίος μεταφέρθηκε και στους υπουργούς (από τους 20 περίπου βουλευτές που έλαβαν το λόγο), αλλά και μια σχετική ικανοποίηση για το ότι το τελικό πακέτο θα είναι ισορροπημένο. «Υπάρχει θέμα πίεσης και ανησυχία όχι μόνο για το περιεχόμενο των αποφάσεων αλλά και του να μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση τόνιζαν πως οι υπουργοί έκαναν ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και μίλησαν για το μείγμα των μέτρων και αντιμέτρων επικεντρώνοντας στην ποιοτική τους πλευρά, χωρίς να κάνουν αναφορές στην ποσοτικοποίηση τους.