current views are: 8

18 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:32

To «δίκοπο» μαχαίρι της διαπραγμάτευσης: Οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου θα καθορίσουν τις εξελίξεις τον Απρίλιο

Κυρίως αρνητικά τα μηνύματα από τις μέχρι τώρα επαφές 

Δημοσίευση 10:32’

Κυρίως αρνητικά τα μηνύματα από τις μέχρι τώρα επαφές 

Με το δόγμα αυτό, Μέγαρο Μαξίμου και διαπραγματευτική ομάδα θα συνεχίσουν τις επαφές με τους θεσμούς την εβδομάδα που έρχεται.

Με πρώτο ραντεβού, το Eurogroup, αλλά με κορυφαίο γεγονός, σε μία εβδομάδα από σήμερα, την ευρωπαϊκή Σύνοδο της Ρώμης. Για την ιστορική αυτή συνάντηση που δεν βρίσκει την Ε.Ε. και στα καλύτερά της ωστόσο, το επιτελείο του Α. Τσίπρα ετοιμάζει φάκελο για την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δεν νοείται, φερ’ ειπείν, Ενωμένη Ευρώπη χωρίς υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σειρά ζητημάτων –τώρα όμως η Αθήνα …καίγεται για τα εργασιακά. Το μεγάλο αγκάθι, όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, δεδομένης της άρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κάνει …βηματάκι πίσω (στάση που δεν ανέμενε η κυβέρνηση, πρέπει να σημειωθεί).

Ως τώρα πάντως, τα μηνύματα είναι αντιφατικά.

Και πρώτα, τα θετικά.

Παρά το γενικά δύσκολο κλίμα, υπάρχουν ζητήματα που κλείνουν παρόλ’ αυτά. Χθες, επί παραδείγματι, επιτεύχθηκε συμφωνία για το υπερταμείο και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά, που είναι και περισσότερα.

Εκτός από την ακαμψία των θεσμών στα εργασιακά, αντίστοιχη στάση τηρούν και στο θέμα της ΔΕΗ, παρά τα επιχειρήματα που έχει προσκομίσει στο τραπέζι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης αλλά και της αγορά ενέργειας εν γένει.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαρροή των τραπεζικών διαθεσίμων, που κάνει πολλούς να ανησυχούν και η κατάσταση προιωνίζεται ανησυχητική, αν δεν υπάρξουν σύντομα, εντυπωσιακά θετικά μηνύματα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό απορίες έχει προκαλέσει η στιχομυθία υπουργού που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, και ο οποίος δεν έδειξε να ανησυχεί για τα… μπάνια του, επειδή εκείνος δεν φεύγει πριν την 1η Ιουλίου. Για εκείνους που πηγαίνουν νωρίτερα, δεν μπορούσε να εγγυηθεί!!


σχετικα αρθρα