current views are: 5

21 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση08:35

Εξηγήσεις για τις μερίδες των προσφύγων ζητά η Κατερίνα Μάρκου

Εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα της σίτισης των προσφύγων ζητάει η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. 

Δημοσίευση 08:35’

Εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα της σίτισης των προσφύγων ζητάει η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. 

Εξηγήσεις για τις αποκλίσεις ανάμεσα στον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και τον αριθμό των μερίδων σίτισης που προμηθεύεται ο στρατός ζητά η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η βουλευτής επικαλείται δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Inside Story με τίτλο «Οι εκατοντάδες ανύπαρκτοι πρόσφυγες που σιτίζουν οι εταιρείες catering» όπου καταγράφονται συγκεκριμένες συμβάσεις παροχής σίτισης για πρόσφυγες, με τον αριθμό μερίδων να υπερβαίνει τον αριθμό των διαμενόντων, που μπορεί να είναι και μηδενικός, αφού αφορά κέντρα που είναι κλειστά.

Στο τελευταίο διαθέσιμο δελτίο του ΓΕΕΘΑ της 17ης Μαρτίου 2017, παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 1.100 μερίδων σίτισης ημερησίως χωρίς να προκύπτει αν και με ποιόν τρόπο διατίθενται αυτές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΓΕΕΘΑ, η κάθε ημερήσια μερίδα αποτιμάται σε 4,78 ευρώ πλέον ΦΠΑ, τιμή επί της οποίας χορηγούν έκπτωση οι προμηθευτές.

Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό:

 Αληθεύουν τα όσα καταγράφονται στο ως άνω δημοσίευμα; Πώς εξηγείτε τις αποκλίσεις που καταγράφονται μεταξύ του αριθμού των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας και του αριθμού των μερίδων σίτισης; Για ποιο λόγο γίνεται προμήθεια μερίδων σίτισης για δομές που παραμένουν κενές;

Με ποιόν τρόπο γίνεται η πληρωμή των προμηθευτών στην περίπτωση που ο αριθμός των διαμενόντων είναι μικρότερος από τις μερίδες που έχουν κατακυρωθεί; Υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη στις σχετικές συμβάσεις και, αν ναι, έχει αυτή εφαρμοστεί και σε ποιες περιπτώσεις;


σχετικα αρθρα