current views are: 8

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση15:36

Στο «ψυγείο» 512 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για το προσφυγικό – Αδυναμία απορρόφησης από την Ελλάδα

Επίτροπος ΕΕ: Αδιάθετα παραμένουν 512 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα 

Δημοσίευση 15:36’

Επίτροπος ΕΕ: Αδιάθετα παραμένουν 512 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα 

Θέμα έχει δημιουργηθεί για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα  αλλά και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, μετά τον ισχυρισμό του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ κ. Χρήστου Στυλιανίδη πως τεράστια ποσά για τους πρόσφυγες που αφορούν την Ελλάδα μένουν αδιάθετα σε ευρωπαϊκά ταμεία. 

Συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης  απαντώντας σήμερα στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, στην 122η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως: “Αδιάθετα παραμένουν 512 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης“.

Την ίδια ώρα που αυτά τα χρήματα μένουν αδιάθετα για τους πρόσφυγες, αφού η χώρα μας δεν καταφέρνει να τα απορροφήσει όλοι βλέπουμε σε τι συνθήκες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά μας. 

Εικόνες που σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσω μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων ,δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση για την χώρα μας στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης που παρουσίασε ο επίτροπος: «Έχουν διατεθεί γύρω στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και υπάρχουν ακόμη γύρω στα 512 εκατ. ευρώ αδιάθετα, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, ως τοπικές αρχές, να συνεργαστείτε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορέσετε να απορροφήσετε αυτά τα λεφτά, για να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στην Ελλάδα».

Το θέμα βέβαια είναι ποιοι διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα και πως γίνεται η κατανομή τους ανά περιφέρεια. Η κυβέρνηση πολλές φορές στο παρελθόν έχει ισχυριστεί πως όλη αυτή η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΜΚΟ και ουδεμία κρατική αρχή έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Αγοραστός προτείνοντας στον αρμόδιο επίτροπο να παρακαμφθούν οι ΜΚΟ στην περίπτωση της Ελλάδας όπως συμβαίνει σε πολλά δυτικά κράτη.

«Σε χώρες που έχουν δομημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις για να υλοποιήσουν έργο που μπορούν να υλοποιήσουν φορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χώρες του τρίτου κόσμου». διαμαρτυρήθηκε ο κ. Αγοραστός.

Απαντώντας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ΜΚΟ, ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές, ότι «τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών. Διατίθενται μέσω των εταίρων μας, των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», ανέφερε και εξήγησε: «Συνεργαζόμαστε κάτω από πολύ αυστηρούς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, με πολύ λίγους, όχι όπως λέγεται στην Ελλάδα με πολλές ΜΚΟ, που πολλές απ’ αυτές δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. για τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. φέτος».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης ανέδειξε τη σημασία των φιλοξενουσών κοινοτήτων (host communities) κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μας, στην ανθρωπιστική κοινότητα είναι μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα να κάνουμε αυτήν την περιβόητη συμφιλίωση μεταξύ host and refugee communities».

Στο σημείο αυτό δήλωσε: «Είχαμε φωτεινά παραδείγματα στην Ελλάδα, φιλοξενίας και αποδοχής του προσφυγικού κόσμου. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι χωρίς τη συνεργασία του απλού ανθρώπου, καμία πολιτική δεν μπορεί να φθάσει στο απόγειο της εφαρμογής της» κατέληξε ο επίτροπος.


σχετικα αρθρα