current views are: 14

31 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση08:47

Διαπραγμάτευση: Τα στύλωσε και πάλι το ΔΝΤ – Εργασιακά και ασφαλιστικό καθυστερούν την τεχνική συμφωνία

Κατά του Ταμείου τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα

 

Δημοσίευση 08:47’

Κατά του Ταμείου τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα

 

Στον «αέρα» είναι πλέον η προοπτική άμεσης επίτευξης τεχνικής συμφωνίας, καθώς στο χθεσινό Euroworking group  το ΔΝΤ επανέφερε τις γνωστές απαιτήσεις στα θέματα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας (lock out) και των συντάξεων. Έτσι, η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα παραμένει άγνωστη, με τις όποιες αποφάσεις να μετατίθενται στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που οι πληροφορίες έρχονται με το… σταγονόμετρο, εκτός από το μέτωπο των εργασιακών, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται με πολύ σκληρές θέσεις, θέμα φαίνεται να υπάρχει και με το Ασφαλιστικό, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει γενναιόδωρο σε σχέση με τον μέσο μισθό. Αν η πληροφορία είναι ακριβής, τότε οι απαιτήσεις είνα να μειωθεί εφάπαξ κατά 1% η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το Ταμείο δεν φαίνεται να υποχωρεί, παρά τις πιέσεις και της ευρωπαϊκής πλευράς που αναγνωρίζει αφενός τα βήματα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων το Ταμείο ζητεί αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

Πάντως, εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης σε θέματα αρχών όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας. 

Ευρωπαϊκή στήριξη…

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην στήριξη των ευρωπαίων για τα εργασιακά, ενώ σήμερα το μεσημέριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα πέρυσι που έδειχνε ότι η κάλυψη της συλλογικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα έπεσε από 70% πριν την κρίση σε 10% το 2015. Η συνέχιση της περιστολής των συλλογικών δικαωμάτων των εργαζομένων δεν θα κάνει τίποτα για να βάλει την Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά θα ενισχύσει την ανησυχητική τάση της αυξανόμενης ανισότητας στη χώρα.

Επίσης μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή οξύτατη ανακοίνωση των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατά του ΔΝΤ

Συγκεκριμένα με κοινή ανακοίνωσή τους η ITUC και η ETUC καλούν το ΔΝΤ να πάψει να επιμένει στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου τους».


σχετικα αρθρα