current views are: 15

1 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:09

Μήνυμα Τσίπρα προς δανειστές: «Μόνο με λύση για το χρέος θα εφαρμοστούν τα μέτρα» – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup στις 7ης Απριλίου

Γρίφος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Δημοσίευση 18:09’

Γρίφος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Μήνυμα προς τους δανειστές, συνδέοντας την εφαρμογή των υπό ψήφιση μέτρων με συνολική λύση για το χρέος, στέλνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα εκτιμά πως η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει καλύψει… πέπλο πυκνής ομίχλης, με την ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να παραμένει άγνωστη.

Σε δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως «θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 -και αυτό μόνο εάν, εν τω  μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Εν τω μεταξύ, αποχωρώντας το απόγευμα του Σαββάτου από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, είπε «Ναι, θα έχουμε, αλλά ότι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ότι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση», προσθέτοντας:

«Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά  και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει». 

«Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και  ιδίως  από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ», ανέφερε ακόμη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε πως «υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών».

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου

Δύσκολη φαντάζει, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας που με τη σειρά της θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Υπενθυμίζεται ότι το Euroworking Group που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα έληξε με μια έκκληση να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά χωρίς να καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι αν ο βαρύς πέλεκυς στις συντάξεις θα πέσει το 2019 ή το 2020, όπως επίσης και τα εργασιακά.

Από την πλευρά της, την Παρασκευή το πρωί, η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί από σειρά δημοσιευμάτων. Κατ’ αρχάς, αξιωματούχος του Μαξίμου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας σχετικά με την επιστροφή των κλιμακίων: «Τα κλιμάκια μπορεί να επιστρέψουν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Στη συνέχεια, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τα δημοσιεύματα περί σύγκρουσης Τσίπρα-Τσακαλώτου: «Η φημολογία για τις δήθεν διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό βασίζονται στην ίδια στέρεη βάση με την επιστημονικότατη και εμπεριστατωμένη άποψη ότι «ο γάμος είναι η βασική αιτία των διαζυγίων.»

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ήρθε η ψυχρολουσία τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική. Πρώτος χτύπησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 7ης Απριλίου: «Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς.»

Το δεύτερο χτύπημα στην κυβέρνηση ήρθε από την Ουάσιγκτον. Αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο «εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι νωρίς για υποθέσεις περί επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο επειδή υπάρχουν ακόμη διάφορες». 


σχετικα αρθρα