ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: "Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω"

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2010, 07:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: "Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω"
Facebook Twitter Whatsapp

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Η στάση της κοινωνίας διέψευσε τόσους και τόσους που προέβλεψαν καταστροφή και μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις».

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Η στάση της κοινωνίας διέψευσε τόσους και τόσους που προέβλεψαν καταστροφή και μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις».

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τονίζει ο κ. Παπανδρέου καθώς η κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια. "Ας έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους έλληνες πολίτες" και σχολίασε ότι "η στάση της κοινωνίας διέψευσε τόσους και τόσους που προέβλεψαν καταστροφή και μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις".

«Τολμώ να πω ότι φέτος, δεδομένων των συνθηκών, είχαμε πρωτοφανή κοινωνική ειρήνη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2011 δε θα θιγούν άλλοι οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπάλλήλων και δε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν από όσων έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ σημειώνει πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί έφθασε ο κόμπος στο χτένι.

"Έχουμε σοβαρά προβλήματα διαχρονικά που οξύνθηκαν επί ΝΔ και αυτό το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες", επεσήμανε και υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λυθούν οριστικά τα προβλήματα με τον καλύτερο και τον πιο δίκαιο τρόπο και να μην κουκουλωθούν.

Μέσω της συνέντευξης ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε επίσης πρόσκληση συναίνεσης προς τα κόμματα, παρότι δεν αναφέρεται ρητά στην προοπτική συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως σημειώνει, "η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή και η θετική ανταπόκριση απ’ όλους θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, ιδιαίτερα σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές που θέλουμε να προχωρήσουμε στην παιδεία, αλλά και θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις ή οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ".

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τέταρτη δόση του δανείου δεν κινδυνεύει και απηύθυνε πρόσκληση συναίνεσης προς τα άλλα κόμματα σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση στην παιδεία, οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και αυτό αφορά κυρίως τις πολιτικές δυνάμεις. Η θετική ανταπόκριση από όλους θα ήταν πολύ χρήσιμη για τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτώμενος, εάν υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί ή εταιρείες του Δημοσίου που αποτελούν προτεραιότητα για αποκρατικοποίηση, απάντησε ότι η λίστα προτεραιότητας καταρτίζεται από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Κάθε ενδεχόμενο θα κριθεί “ανά περίπτωση, μπορεί να είναι αναδιοργάνωση, μπορεί να είναι συγχώνευση, μπορεί να είναι κατάργηση, μπορεί να είναι ιδιωτικοποίηση, μπορεί να είναι μετοχοποίηση. Αλλού θέλουμε να έχουμε μια κρατική παρουσία, αλλού δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να υπάρχει κρατική παρουσία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξεταστική για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της χώρας, τονίζει ότι δε θα υπαναχωρήσει και λέει μάλιστα ότι "η αλλοίωση των στατιστικών ήταν μία πράξη καταλυτική για την καταρράκωση της αξιοπιστίας της χώρας μας".

Για το μνημόνιο είπε ότι "ήταν η κατάληξη μίας διαδρομής πλήρους εκτροπής της χώρας", υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Δεν έκρυψε επίσης τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις συνολικά στην Ευρώπη, ενόψει και της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς ώστε να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Γερμανίας, αλλά και "να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις κάθε πρότασης".

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr