ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις και σχόλια αντιπολίτευσης για την επιμήκυνση

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2010, 14:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αντιδράσεις και σχόλια αντιπολίτευσης για την επιμήκυνση
Facebook Twitter Whatsapp

Θετικά αποτιμούν στην ΝΔ το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, καθώς αυτό εκτιμούν ότι θα ευνοήσει την αποπληρωμή του.

Θετικά αποτιμούν στην ΝΔ το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, καθώς αυτό εκτιμούν ότι θα ευνοήσει την αποπληρωμή του.

Επισημαίνουν, όμως, το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να συνοδευτεί από νέους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας της ΝΔ κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης υπογραμμίζουν πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την κριτική της ΝΔ, καθώς αποκαλύπτεται πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση για το μνημόνιο από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας τονίζουν χαρακτηριστικά πως η Ιρλανδία πέτυχε την επέκταση της δημοσιονομικής της προσαρμογής στα πέντε χρόνια, από τα τέσσερα που προβλέπονταν και γι΄αυτήν και για την Ελλάδα, ενώ πέτυχε και η δημοσιονομική της προσαρμογή να γίνει κυρίως από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων, όπως είναι η διεθνής πρακτική, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Στην ΝΔ ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούν ότι εκτοξεύει την ανεργία στο 15% το 2011, την ώρα που η Ιρλανδία πέτυχε τη δημοσιονομική της προσαρμογή να συνοδεύεται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλό πληθωρισμό και μείωση της ανεργίας.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας σημαίνει επιμήκυνση του βασανισμού του λαού στο κρεβάτι του Προκρούστη, που τον έχουν αλυσοδέσει κυβέρνηση - τοκογλύφοι - πλουτοκρατία, τουλάχιστον έως το 2021, αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ προσθέτει ακόμη ότι φέρνει μνημόνιο διαρκείας και νέα πιο άγρια μέτρα και ότι αποκαλύπτεται ψεύτικος και ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και των συμμάχων της ότι το μνημόνιο είναι προσωρινό και έκτακτης ανάγκης. "Κανένας φόβος, καμιά ανοχή στους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Το μνημόνιο διαρκείας και η ΕΕ είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, όχι για το λαό" συμπληρώνει και καταλήγει ότι "λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που φέρνουν. Ριζική ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ της λαϊκής συμμαχίας, της αποδέσμευσης της ΕΕ, της λαϊκής προοπτικής".

“Εδώ και δύο μήνες προτείνουμε σταθερά τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου για επιπλέον 5 έτη”, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά με την επιμήκυνση.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης "τώρα απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο, και προπάντων να αποτραπεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο του 2013 μετά τη λήξη του υπάρχοντος".

"Τώρα είναι αναγκαία και η διαμόρφωση συμμαχιών στον ευρωπαϊκό χώρο, όχι μόνο από τις χώρες του Νότου, ώστε με νέους όρους, να προωθηθεί η πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έκδοση του ευρωομολόγου, που φαίνεται πλέον ότι κερδίζει έδαφος, μετά τις ακραίες φωνές για απόρριψή του".

«Καμιά επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν βοηθά αν δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας κι όχι μόνο αυτό προς την τρόικα…» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr