ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Νέα αποτελεσματικά εργαλεία κατά της κρίσης από τους Σοσιαλιστές

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2010, 18:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γ. Παπανδρέου: Νέα αποτελεσματικά εργαλεία κατά της κρίσης από τους Σοσιαλιστές
Facebook Twitter Whatsapp

Τις προτάσεις του για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τις προτάσεις του για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως ανέφερε, «οι Σοσιαλιστές προτείνουν νέα αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης» προσθέτοντας πως «η απάντησή μας στην πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών είναι υπεύθυνη δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική ισότητας, υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους και υπεραμύνθηκε της κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».

Οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, εμείς για πολιτική υπευθυνότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πολωνία, με την οποία χάραξε τις βασικές γραμμές για «το μέλλον και οι προοπτικές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας»

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι συντηρητικοί είδαν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία να εξασθενίσουν το κοινωνικό κράτος, να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες. Ευθύνη μας είναι να τα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος. Πρέπει να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των άνεργων νέων Ευρωπαίων να βρουν δουλειά, να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν στη φτώχεια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».

Λένε ήρθε η ώρα της λιτότητας αλλά τι εννοούν; Τις συντάξεις, το κράτος πρόνοιας, τα επιδόματα ανεργίας, την εκπαίδευση. Αν τα κόψουμε θα προκύψει μεγαλύτερη ανισότητα, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ελληνικό κράτος πρόνοιας είπε ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός για να κοπούν οι κρατικές δαπάνες όπου είναι αναγκαίο. Πρέπει να σεβαστούμε το χρήμα των φορολογουμένων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά, σημείωσε ότι οι μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα δεν ήταν για τους φτωχούς. Ήταν για την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων.

Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό, όπως αποδεικνύεται και για άλλες χώρες της ΕΕ. Πρόβλημα δημοκρατίας και «εμείς οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική και καλή διακυβέρνηση».

Απαντώντας το ερώτημα, πού θα βρεθούν τα λεφτά για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη που προτείνουν οι σοσιαλιστές, μίλησε για τα καινούργια εργαλεία που επεξεργάζονται, με πρώτο την επιβολή ενός φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών.

«Οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, εμείς για πολιτική υπευθυνότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την οποία χάραξε τις βασικές γραμμές για «το μέλλον και οι προοπτικές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας»

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ευρωομόλογο, λέγοντας ότι «τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να τα δούμε όχι μόνον ως δανειακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών μας. Το να σώζουμε τις τράπεζες με τρισ δολάρια χωρίς να υπογραμμίσουμε τις αιτίες, δεν έχει οικονομική λογική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις