ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Απαιτείται αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης»

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2010, 13:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τσίπρας: «Απαιτείται αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης»
Facebook Twitter Whatsapp

«H ευρωζώνη και το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσουν εάν δεν υπάρξει μία νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«H ευρωζώνη και το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσουν εάν δεν υπάρξει μία νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομική κρίσης, αλλά οφείλεται και σε δομικές αδυναμίες της νομισματικής ενοποίησης, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «οικοδομήθηκε σε σαθρό μοντέλο μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τους βαθιά ταξικούς όρους των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα του χρηματοπιστωτικού».

«Το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «γέννησε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα τέρας, που τώρα καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά του. Ακόμα και τα χέρια που το ταΐζουν».

Η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους κάτω από τα όρια της φτώχειας οφείλεται, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «στην μονεταριστική αντίληψη της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απουσία άμεσου και δημοκρατικού ελέγχου. Στην απουσία ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Στην απονενοημένη απόπειρα νομισματικής ενοποίησης, χωρίς στοιχειώδεις λειτουργίες οικονομικής ενοποίησης και στην ύπαρξη, ενός νομίσματος χωρίς τις ιδιότητες του νομίσματος».

Υπάρχει άλλος δρόμος

Το δομικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ξεπεραστεί εάν υπάρξει «μια νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και η νέα Αρχιτεκτονική σύμφωνα με το πρόεδρο του ΣΥΝ θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ δεν θα πρέπει να διασώζει μόνο τις εμπορικές τράπεζες, αλλά θα μπορεί να δανείζει σε έκτακτες ανάγκες και τις αδύναμες οικονομίες «Τυπώνοντας νόμισμα και ομόλογα, δανείζοντας με 1% επιτόκιο, αγοράζοντας τα επισφαλή δάνεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε την λύση της δίκαιης, όπως χαρακτήρισε ρύθμισης του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του. Αλλά και στη δημιουργία ενός μόνιμου προληπτικού μηχανισμού αλληλεγγύης -και όχι τιμωρίας των αδύνατων χωρών- που να περιλαμβάνει και τις εκτός ευρωζώνης χώρες, και που κυρίως θα παρεμβαίνει πριν από την κρίση και όχι κατόπιν εορτής.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά δομικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα με την ανατροπή του συμφώνου σταθερότητας και την αντικατάστασή του με ένα σύμφωνο το οποίο όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα βασίζεται σε άχρηστους δείκτες μονεταριστικής εμμονής, όπως π.χ. ο πληθωρισμός και το έλλειμμα, αλλά σε δείκτες όπως η διαφορές του εμπορικών ισοζυγίων ή των ισοζυγίων πληρωμών, η ανεργία, η ανάπτυξη, θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στην ανάγκη για κοινό και συντονισμένο πανευρωπαϊκό αγώνα των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις