ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Βρισκόμαστε σε φάση ιστορικών αλλαγών

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2010, 16:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: Βρισκόμαστε σε φάση ιστορικών αλλαγών
Facebook Twitter Whatsapp

Την «απόλυτη στήριξή του» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, αλλά και την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό εξεφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

Την «απόλυτη στήριξή του» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, αλλά και την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό εξεφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

«Υποστηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατευθύνηση για να εκπληρώσει τους όρους της ατζέντας ... Εχει γίνει σημαντική πρόοδος για τη μείωση του ελλείμματος» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι «είναι ένας άνθρωπος που αποδίδει, δεν δεσμεύεται μόνο».

Σημείωσε ακόμη πως περιμένει ότι η ευρωομάδα θα εγκρίνει την εκταμιέυση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας τον Ιανουάριο.

Απευθύνοντας μήνυμα αλληλεγύης προς τον ελληνικό λαό ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι κατανοεί τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση απαιτεί θάρρος και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. «Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτού του είδους τα μέτρα δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα έχει μπει ήδη σε ένα σωστό δρόμο και πως έχει πιάσει τους στόχους της προκειμένου να ανακάμψει από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόσο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η πρόθεση της Κομισιόν να συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου είναι δεδομένη, ενώ και για το ευρωομόλογο - πρόταση του κ. Παπανδρέου - υποστήριξε ότι η ιδέα είναι εφικτή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Aκολουθεί η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο:

J. M. BARROSO: Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Είναι μεγάλη η χαρά μου που συναντώ για μια ακόμη φορά, σήμερα, τον καλό μου φίλο, τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Πάντοτε χαίρομαι όταν έχω την ευκαιρία να συζητώ μαζί του ευρωπαϊκά θέματα.
Συζητήσαμε με πολύ ωραίο και ανοιχτό τρόπο όλα τα εκκρεμή θέματα και τις προετοιμασίες για την επόμενη Διάσκεψη Κορυφής. Πρώτα απ’ όλα, όμως, επιτρέψτε μου να εξάρω όλα όσα έχει επιτύχει, από τότε που ανέλαβε τη θητεία του ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ο οποίος προωθεί την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας του.
Είναι ένας άνθρωπος που αποδίδει, δεν δεσμεύεται μόνο. Και γι’ αυτό, η Commission υποστηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Έχω πλήρη επίγνωση ότι είναι δύσκολοι οι καιροί για τους Έλληνες πολίτες, κάνουμε όμως ό,τι είναι δυνατόν για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.
Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση, για να εκπληρώσει τους στόχους της ατζέντας. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, υπάρχει αξιοπιστία στις στατιστικές και γίνονται βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Η οικονομία θα βελτιωθεί το 2011, θα μειωθεί ο πληθωρισμός κι έτσι θα υπάρξουν βελτιώσεις και στην ανταγωνιστικότητα, και στο τρέχον εμπορικό ισοζύγιο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στο 5,75% του ΑΕΠ, το οποίο είναι αρκετό για τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τους στόχους.
Μετά από τη θετική εκτίμηση ως προς τη συμμόρφωση στους όρους του προγράμματος, περιμένω ότι το Eurogroup θα εγκρίνει τη δόση των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Ιανουάριο του 2011, που θα είναι επιπλέον της εκταμίευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο τέλος του Δεκεμβρίου. Προφανώς, θα χρειαστούν και προσπάθειες, από το 2011 μέχρι το 2014. Είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα να δείχνει την ισχυρή δέσμευση που έδειξε τους τελευταίους μήνες, και ως προς τα δημόσια οικονομικά, την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, και ως προς την επιβολή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Θα ήθελα ν’ απευθύνω λίγα λόγια αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό. Κατανοώ την αποφασιστικότητά τους, κατανοώ πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά τα μέτρα, πόσο σκληρά είναι, αλλά η κατάσταση απαιτεί θάρρος και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η ανάπτυξη της Ελλάδας να ακολουθήσει ένα βιώσιμο δρόμο.
Είναι πράγματι ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο. Είναι εξαιρετικά σκληρά μέτρα, αυτά που πρέπει να ληφθούν από όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, και κατανοώ πόσο δύσκολα είναι ορισμένα από αυτά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι χωρίς αυτού του είδους τα μέτρα, δεν μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα να έχουμε μία υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, μία χώρα την οποία σέβομαι πολύ.
Έτσι, λοιπόν, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτές τις εξελίξεις. Ο Επίτροπος, κ. Ρεν, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Στρος Καν, θα είναι στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, για να προσφέρουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών. Είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.
Με τον κ. Παπανδρέου συζητήσαμε όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και θέλω πραγματικά να εκφράσω την υποστήριξή μου στον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, υποστηρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ευρωπαϊκή προσέγγιση και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μια ισχυρή δέσμευση στο πρόγραμμά μας. Χρειαζόμαστε ηγεσία σε όλα τα επίπεδα, και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από τις εθνικές κυβερνήσεις. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν τη δέσμευσή τους, γιατί αυτό το έργο, αυτό το πρόγραμμα, είναι ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.
Και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε τη συνεχή υποστήριξη των ηγετών των κρατών-μελών. Και γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος. Και έχω διαπιστώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη συμβολή του σε αυτή την αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.
Θα έχουμε πολύ σημαντικές συζητήσεις και στο μέλλον. Και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη της Ελλάδας για μια ισχυρότερη  Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βασίζεται στις δύο αυτές αρχές, τις οποίες ανέφερα - της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι δική μου η χαρά, που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνεργαστούμε στενά με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Jose Barroso, σ’ ένα πνεύμα στενής συνεργασίας και φιλίας. Και τον ευχαριστώ για τα θετικά του λόγια για την πορεία της χώρας μας.
Θεωρώ ότι αυτά τα οποία κάνουμε, πράγματι, με πόνο και με κόπο από τον Ελληνικό λαό είναι, πρώτα απ’ όλα, προς όφελος της ίδιας της Ελλάδας, αλλά γίνονται και σ’ ένα πνεύμα αλληλεγγύης για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση μεγάλων αλλαγών, ιστορικών αλλαγών, με δύσκολες αποφάσεις, αλλά και με την ισχυρή βούληση, όχι μόνο της Κυβέρνησης, θα έλεγα και του Ελληνικού λαού, για την έξοδο από την κρίση και για τη δημιουργία θεσμών και λειτουργιών μιας οικονομίας, που θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική. Και πάνω απ’ όλα, μια οικονομία και κοινωνία δίκαιη, που θα μας πηγαίνει σε μια πρωτοπορία πράσινης και καθαρής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, γιατί η χώρα μας έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες, στηριζόμενη στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε «δάνειες» δυνάμεις. Μια Ελλάδα, που αξίζει στους Έλληνες.
Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον αγώνα που και αυτός δίνει, για την υποστήριξη της αλληλεγγύης, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινοτικής μεθόδου, που είναι τόσο σημαντικά για τη συνοχή, την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου δοκιμάζονται οι θεσμοί, δοκιμάζεται η προσήλωση των κρατών-μελών, πολλές φορές, και των πολιτών σ’ αυτή τη μεγάλη ιδέα της Ευρώπης, όπου υπάρχει ένας ευρωσκεπτικισμός, η προσφορά της Επιτροπής και του ιδίου, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, αυτής της μεγάλης υπόθεσης που λέγεται «Ευρώπη», που είναι μια υπόθεση ειρήνης, είναι μια υπόθεση ανάπτυξης, ευημερίας και Δημοκρατίας για τόσους λαούς και τόσους Ευρωπαίους πολίτες.
Ανταλλάξαμε απόψεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και σταθερότητας, που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Τόνισα στον κ. Barroso ότι, όπως και η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ένωσης, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των περιορισμένων αλλαγών στο κείμενο της Συνθήκης.
Ένας μηχανισμός στήριξης, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθερότητα και θα δώσει απάντηση στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στις αγορές, ο οποίος θα επιτρέψει και στις χώρες που το έχουν ανάγκη, να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές.
Βεβαίως, έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις από κράτη-μέλη. Και η Ελλάδα έχει κατά καιρούς καταθέσει σκέψεις γύρω από τον πιο ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και για το θέμα των ευρωομολόγων.
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο συζητήσαμε είναι η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα συμβάλλουν στην υπέρβαση της τρέχουσας κατάστασης και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Μιλήσαμε επίσης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, για τα θέματα της γειτονικής χώρας, τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, για τη FYROM, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, όπως βεβαίως - και θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή και τον κ. Barroso - για το Σχέδιο Δράσης, το οποίο εμείς έχουμε προωθήσει με τη Frontex, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Και τον διαβεβαίωσα για την δική μας, ταχεία πορεία, προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το δικό μας σύστημα ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση του πόνου αυτών των ανθρώπων, που είναι πολλές φορές θύματα λαθρεμπόρων, από μια χώρα σε μια άλλη.
Τόνισα την ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία της χώρας μας, θεσμικά αλλά και προσωπικά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως είπα, το ευρωπαϊκό όραμα, για μας, παραμένει ζωντανό στο επίπεδο των πολιτών μας, της Ελλάδας, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Και με αυτή την προοπτική κατά νου, εξέφρασα στον Πρόεδρο Barroso την εμπιστοσύνη μου στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προσωπική μου εκτίμηση για τις δικές του πρωτοβουλίες.
Και πάλι, τον ευχαριστώ. Θα είμαστε σε στενή συνεργασία, για τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που έχει να πάρει η Ευρώπη, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε ακούσει επανειλημμένως από εσάς το τελευταίο διάστημα, ότι το 2013 είναι χρονιά εξόδου από το μνημόνιο, όμως, υπάρχουν και ολοένα και περισσότερο καταγράφονται απόψεις διεθνών αναλυτών, και ο διεθνής οικονομικός παράγοντας, που λέει ότι εμείς, το 2013, όχι μόνο δεν θα βγούμε, αλλά θα μπούμε ακόμη περισσότερο στο μνημόνιο, θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο δηλαδή. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;
Και για τον κ. Barroso, αν έχετε συζητήσει, κ. Πρόεδρε της Επιτροπής, το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων της χώρας μου, της Ελλάδας, και αν ναι, με ποιους όρους. Ευχαριστώ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όλα αυτά που κάνουμε, είναι ακριβώς για να μπούμε στο δρόμο της εξόδου από την κρίση, αλλά και σε μια ανάπτυξη της χώρας μας, που θα είναι ανταγωνιστική, που θα είναι βιώσιμη, ώστε το 2013 να είμαστε εκτός μνημονίου και επιτηρήσεων. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ο δρόμος αυτός, όπως ανέφερα, είναι δρόμος που έχει δείξει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός, με τη βούληση, αλλά και την απόφασή του.
Φέτος, το 2010, έχουμε ξεπεράσει τους στόχους μας. Από το 5,5%, που ήταν ο στόχος μείωσης του ελλείμματος, φτάσαμε στο 6%. Αυτό δείχνει τη θετική μας πορεία, παρά τις όποιες αναλύσεις. Υπάρχουν όμως και πολύ θετικές αναλύσεις για την Ελλάδα, όχι μόνο όσες προφητεύουν την καταστροφή.
Υπάρχουν κι εκείνες οι πολύ θετικές αναλύσεις, που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σ’ ένα σωστό δρόμο. Αρκεί να συνεχίσουμε με συνέπεια αυτό το δρόμο. Αυτή είναι η βούλησή μας, αυτή είναι και η εντολή του Ελληνικού λαού και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
J. BARROSO: Ως προς τα δάνεια, το Συμβούλιο αποφάσισε στις 28 Νοεμβρίου, ότι τα χρεολύσια των δανείων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν. Αυτό σημαίνει ότι η λήξη των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, υπό το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επεκταθεί. Αυτή ήταν μια κρίσιμη απόφαση για την αξιοπιστία του προγράμματος. Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό μελέτη και σύντομα θα οριστικοποιηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σε πολλές περιστάσεις, έχετε υποστηρίξει την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, ως ανταπόκριση στην κρίση. Και εσείς κ. Επίτροπε, στην πρόσφατη παρέμβασή σας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως προς την κατάσταση της Ένωσης, υπογραμμίσατε ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομών στην Ευρώπη.
Συμφωνείτε λοιπόν και οι δύο με τον κ. Γιούνκερ, ότι η έκδοση και η κυκλοφορία ευρωομολόγων θα μπορέσει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές;
J. BARROSO: Κοιτάξτε, είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι τα ομόλογα έργων για συγκεκριμένα έργα, και το άλλο είναι τα γενικά ομόλογα, τα ευρωομόλογα. Η ιδέα των ευρωομολόγων είναι μια παλαιότερη ιδέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μάλιστα, ένας από τους προκατόχους μου, ο Ζακ Ντελόρ, είχε κάνει την πρόταση αυτή πριν από πολλά χρόνια, όμως, δεν κατέστη εφικτό μέχρι στιγμής να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία.
Πριν σχολιάσω αυτή την τελευταία πρόταση, θα πρέπει να είμαι περισσότερο βέβαιος για το αν είναι πολιτικά εφικτή η απόφαση αυτή, γιατί είναι μια ιδέα, η οποία προτάθηκε πριν από πολλά χρόνια και, μάλιστα, χρόνια πριν από την ύπαρξη του ευρώ.
Ως προς τα ομόλογα συγκεκριμένων έργων, είναι μια πρόταση η οποία είχε γίνει, η οποία νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτή και αφορά σε συγκεκριμένα έργα υποδομών, σε διασυνοριακά έργα. Και θα είναι εφικτό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συγκεντρωθούν κονδύλια γι ‘αυτά τα συγκεκριμένα έργα, μέσω αυτών των ομολόγων.
Δυστυχώς, υπήρξαν κάποιες αρνητικές αντιδράσεις από ορισμένες κεφαλαιαγορές, που δεν ήταν τόσο ενθουσιώδεις με την έκδοση αυτών των ομολόγων - για να το θέσω κομψά - όμως, πιστεύω ότι στην εξέλιξη των συζητήσεων θα επιτευχθεί συμφωνία.
Ως προς το άλλο θέμα, επειδή ακόμα βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή ως προς τις αγορές, προτιμώ σ’ αυτή τη φάση να μην κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ' αρχήν, πρέπει να πω ότι, ως προς την πρόταση η οποία έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, για τα ομόλογα που είναι για συγκεκριμένα έργα, οπωσδήποτε, είμαι υπέρ. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας τρόπος, με τον οποίο μπορούμε να κινητοποιήσουμε κονδύλια για μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία είναι απαραίτητα στην Ευρώπη για πολλούς λόγους.
Αν δούμε στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στη Νότια Ευρώπη, υπάρχει μία έλλειψη υποδομών σε πολλούς τομείς, όπως στον τομέα των μεταφορών. Και καταλαβαίνετε τα κονδύλια που χρειάζονται για να ενισχύσουμε αυτή την ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά και για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, και στον τομέα των μεταφορών, και στον τομέα της ενέργειας, των δικτύων ενέργειας.
Και έτσι, θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Γιατί από τη μία πλευρά, θέλουμε να εξυγιάνουμε την οικονομική μας κατάσταση, αλλά από την άλλη, χρειαζόμαστε και αυτά τα έργα υποδομής, τα οποία θα μπορέσουν να μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς. Συμφωνώ λοιπόν απολύτως με τον Jose, ως προς το θέμα αυτό.
Ως προς το άλλο ζήτημα, των ομολόγων που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως ευρωομόλογα, για τη χρηματοδότηση των αναγκών του χρέους, όταν είναι απαραίτητο, αυτή είναι μια πρόταση την οποία έχουμε αποδεχθεί. Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει θετική στάση ως προς αυτό.
Ξέρω βεβαίως ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που το έχουν αποδεχθεί αυτό και το έχουν προτείνει, με διαφορετικούς τρόπους και μορφές. Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αυτό το θέμα, μ’ ένα τρόπο οργανωμένο και υπεύθυνο. Και αν υπάρξει κατανόηση και συναίνεση, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για μία ευρύτερη και πιο ισχυρή δυνατότητα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες

Γ. Α. Παπανδρέου: Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Βεβαίως, συζητήσαμε πρώτα από όλα για την πορεία της Ελλάδας.  Η περισσότερη συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις  που υπάρχουν στην Ε.Ε. Αυτή τη συνάντηση την είχαμε κανονίσει εδώ και καιρό αλλά ήρθε και σε μία στιγμή κρίσιμη για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα είναι από τις πιο κρίσιμες, αν όχι αυτή του Δεκέμβρη, οι επόμενες συναντήσεις που θα έχουμε ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουμε.  Πρώτα από όλα, ο ίδιος ο Μπαρόζο θέλει να ενισχύσει το κλίμα της συνεργασίας για την Ευρώπη, να ενισχυθούν οι θεσμοί, να ενισχυθεί η κοινοτική μέθοδος, που πολλές φορές και στην Ευρώπη των 27 σε σχέση με την Ευρώπη των 15, βλέπει κανείς μία άλλη πρακτική και αντίληψη. Αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα. Μπροστά στην οικονομική κρίση που υπάρχει, δεν είναι προσωπική μου άποψη, υπάρχει ένα πολιτικό θέμα, που οι αγορές περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Ευρώπης, πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση, αν έχει τη βούληση.
Νομίζω ότι εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει πια η βούληση, ότι θα πάμε μπροστά, να υπάρξει συνοχή κ.λ.π.  Αυτό θα δοκιμαστεί, θα φανεί.  
Δημοσιογράφος: Μέχρι στιγμής όμως έχετε αποτύχει. Όχι εσείς προσωπικά…
Γ. Α. Παπανδρέου: Θα φανεί, θα φανεί. Ο καθένας αναλαμβάνει βεβαίως τις ευθύνες του.
Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό ρωτάω τι βλέπετε να γίνεται. Όχι τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει.
Γ. Α. Παπανδρέου: Για να μην προφητέψουμε, είτε έτσι είτε αλλιώς νομίζω ότι πρέπει όλοι να κάνουν την προσπάθεια να βγουν κάποιες θετικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Εγώ πιστεύω ότι είναι κρίσιμες οι αποφάσεις. Να φανεί ότι πράγματι έχουμε όλοι τη βούληση να πάμε ένα βήμα μπροστά, πολλά βήματα μπροστά. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σοβαρά βήματα μπροστά.
Δημοσιογράφος: Από ότι φαίνεται οι Γερμανοί έχουν κάποιες πολύ δογματικές  απόψεις για κάποια θέματα
Γ. Α. Παπανδρέου: Εν πάση περιπτώσει εμείς πρέπει να έχουμε ένα συνεχή διάλογο με τη Γερμανία και όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και όλες τις χώρες. Η Γερμανία όμως παίζει έναν καθοριστικό λόγο στην Ευρωζώνη. Πιστεύω μπροστά στις εξελίξεις και αυτή θα πρέπει να δει ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Εγώ όποτε βρίσκομαι και με την κυρία Μέρκελ ανταλλάσσουμε απόψεις. Συζητάμε. Βρεθήκαμε προχθές στο Καζακστάν και νομίζω ότι και αυτό είναι το πνεύμα της Ευρώπης.
Δημοσιογράφος:  Κύριε πρόεδρε η επιμήκυνση του Δανείου θα αφορά τα εκατόν δέκα δις ή τα χρήματα που απομένουν να πάρουμε.
Γ. Α. Παπανδρέου: Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να σας πει ο κος Παπακωνσταντίνου καλύτερα. Nομίζω ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι σίγουρο ότι θα αφορούν στα υπόλοιπα όσα απομένουν να γίνει η επιμήκυνση, και που είναι και ο μεγάλος όγκος, αλλά θα δούμε. Είναι όμως και θέματα τεχνικά, νομικά και σε ό,τι αφορά τα κοινοβούλια, δηλαδή είναι σειρά πραγμάτων για τα οποία μου είπε ο κος Παπακωνσταντίνου  ότι θα κοιτάξει τι ακριβώς ισχύει. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε ξαναπεράσει για να σας δώσουμε τη φόρμουλα, ότι δηλαδή, γίνεται με αυτό τον τρόπο. Όλα αυτά είναι, αν θέλετε, υπό διαδικασία διαπραγμάτευσης, συνεννόησης  κ.λπ.
Δημοσιογράφος:  Κύριε Πρόεδρε συζητήσατε καθόλου τα εργασιακά, θέμα κλαδικών, επιχειρησιακών συμβάσεων;
Γ. Α. Παπανδρέου: Όχι. Γενικά απλώς έκανα μια παρατήρηση, ότι είμαστε σε μια φάση όπου κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους της τρόικα. Γενικά αναφέρθηκα σε αυτό. Και είπα ότι, βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση και στα εργασιακά θέματα και σε άλλα.
Δημοσιογράφος: Είπατε ότι δεν θέλετε μεγάλη αναθεώρηση της Συνθήκης. Παραμένετε στη μικρή αναθεώρηση. Από την άλλη μεριά η Γερμανική πλευρά θεωρεί ότι Ευρωομόλογο χωρίς μεγάλη αναθεώρηση της συνθήκης δεν γίνεται. Μήπως η θέση πολλών χωρών, όχι μόνο ημών, υπέρ της «λάιτ» αναθεώρηση της συνθήκης δεν είναι αυτό που θέλουμε στην πραγματικότητα;
Γ. Α. Παπανδρέου:  Από τη στιγμή που θα μπει το θέμα των Ευρωομολόγων, πιθανόν, δεν είναι απολύτως σίγουρο. Αυτό κοιτάζουν και οι νομικοί αν χρειάζεται μια πιο μεγάλη αναθεώρηση που πρέπει να πάει στα κοινοβούλια ή μπορεί να περάσει από την πιο «λαιτ». Η διαφοροποίηση, από ότι λένε οι νομικοί, είναι ότι αν δώσουμε νέες αρμοδιότητες στην Επιτροπή τότε πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη, πιο σοβαρή αλλαγή της  συνθήκης. Εάν δεν πάνε νέες αρμοδιότητες στην Επιτροπή, τότε δεν χρειάζεται αυτή η πιο βαριά διαδικασία αλλαγής της συνθήκης. Να δούμε όμως νομικά αν μπορούμε να περάσουμε το θέμα των Ευρωομολόγων χωρίς να δώσουμε νέες αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο αυτές τις ημέρες κοιτάζουμε και νομικά.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr