ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου- Ορμπάν: "Πλήρες ευρωπαϊκό πρωινό" στο Πεντελικόν

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2010, 10:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου- Ορμπάν: "Πλήρες ευρωπαϊκό πρωινό" στο Πεντελικόν
Facebook Twitter Whatsapp

Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός των κρατών-μελών της, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν, σε συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν».

Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός των κρατών-μελών της, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν, σε συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν».

“Μόλις πήραμε ένα πλήρες ευρωπαϊκό πρωινό, που συμπεριελάμβανε το σύνολο των πιάτων, τα οποία έχουν σημασία στο ευρωπαϊκό μενού”, δήλωσε ο Victor Orban ο οποίος εντόπισε δυσκολίες στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και της Ουγγαρίας.

«Καταλαβαίνουμε ότι για κάθε χώρα χρειάζεται ένα ειδικό μείγμα οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, αλλιώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε», τόνισε και ευχήθηκε η Ελλάδα να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να ενταχθεί και πάλι στις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανέφερε δε ότι πρέπει να γίνει η τροποποίηση της Συνθήκης για την οποία συμφώνησαν με τον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να είναι περιορισμένη.

Ακόμη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του ουγγρικού λαού γιατί «είναι η πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού» και πως «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει σταθερότητα».

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον μηχανισμό στήριξης «που τους τελευταίους μήνες και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην Ευρωζώνη, έχει γίνει κεντρικό θέμα για την πορεία της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρωζώνης».

Επεσήμανε ακόμη ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε για το θέμα της αλλαγής στη Συνθήκη τη Λισαβόνας» και πρόσθεσε ότι η ουγγρική προεδρία θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «αμέριστη» συμπαράσταση της χώρας μας προς την Ουγγαρία -η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο- για τους στόχους που θέλει να διεκπεραιώσει για την ΕΕ, σε αυτή τη «μεγάλη οικογένεια που τόσα πολλά έχει και μπορεί να κάνει».

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και για το Κυπριακό, εν όψει και της συνάντησης του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον κ. Όρμπαν για τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας για ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς Σένγκεν.

«Η διεύρυνση είναι πολύ σημαντική για εμάς, είναι μια επανένωση της Ευρώπης και γι' αυτό τα Βαλκάνια είναι σημαντικά», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Όρμπαν και σημείωσε ακόμη ότι η ουγγρική προεδρία θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Κροατία, κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική των άλλων βαλκανικών χωρών.

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η μετανάστευση εντός των συνόρων της ΕΕ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για «συστηματική ευρωπαϊκή πολιτική».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ένα από τα θέματα που έχουν αναδειχθεί και που συμφώνησαν με τον κ. Όρμπαν ότι θα πρέπει να είναι κεντρικό κατά την ουγγρική προεδρία, είναι το θέμα των Ρομά.

«Να δούμε πώς θα μπορέσουν αυτές οι κοινότητες να αισθανθούν ότι είναι ενταγμένες με όλες τις σωστές εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες, λειτουργικά», ανέφερε.

«Ένας στόχος της ουγγρικής προεδρίας θα είναι να διευρύνουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους Ρομά», τόνισε από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο κ. Όρμπαν εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας, την άνοιξη.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντησή του με τον κ. Ορμπαν, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Κλοντ Γκεάν. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις