ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παμπούκης: «Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη»

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2010, 16:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παμπούκης: «Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη»
Facebook Twitter Whatsapp

Ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση και τις κοινωνικές συναινέσεις ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, καλώντας την Βουλή σε αυτή την πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, να βαδίσει στον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας.

Ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση και τις κοινωνικές συναινέσεις ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, καλώντας την Βουλή σε αυτή την πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, να βαδίσει στον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας.

Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2011 ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να συνεχίσει το δύσκολο έργο επανόδου της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης κι όπως είπε «όσο πιο σοβαρά, όσο πιο συλλογικά κάνουμε την προσπάθεια, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση και την ύφεση».

Όπως τόνισε, ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής: Της χρονιάς έντασης της προσπάθειας, για να αρχίσει η ανάκαμψη το 2012.

«Δεν είναι ώρα για αδιέξοδες αναδρομές στο παρελθόν αλλά η στιγμή να αδράξουμε τη μέρα, διοχετεύοντας όλη μας την ενεργητικότητα στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου χρόνου. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μας στο αύριο έχει ανάγκη ο τόπος. Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα, ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι παρών μόνο στην κριτική και απών από την ευθύνη και την αυτοκριτική και τόνισε πως όταν βρισκόμαστε σε περίοδο ανέχειας και λαϊκών κόπων, είναι επικίνδυνο να συνωμοσιολογούμε, όταν μιλάμε για εθνικά πρέπει να είμαστε σαφείς και τεκμηριωμένοι.

Επισήμανε πως σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο της επανεκκίνησης της χώρας, στο οποίο μπαίνουν οι βάσεις για το αυτό νέο ξεκίνημα, για τη νέα πορεία ενώ παραδέχθηκε πως σημειώθηκαν καθυστερήσεις, έγιναν και λάθη, υπήρξαν αδικίες στον επιμερισμό των βαρών αυτής της προσπάθειας. «Θα μπορούσαμε - όπως είπε - να είχαμε κινηθεί ταχύτερα και ίσως με μεγαλύτερη ευελιξία», όμως - πρόσθεσε - «φέρνουμε έναν αέρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης πρωτόγνωρη στα μεταπολιτευτικά χρονικά».

Για το 2011, ο κ. Παμπούκης τόνισε πως θα έχει και αυτό χαρακτηριστικά ύφεσης τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, αλλά συμπλήρωσε πως η υπέρβαση αυτής είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους. «Χωρίς τις θεσμικές αλλαγές που προωθούμε, θα είναι δύσκολο να προσελκύσουμε επενδύσεις, θα είναι αδύνατο να καλλιεργήσουμε θετικές προσδοκίες στις διεθνείς αγορές, θα είναι αδύνατο να πείσουμε την κοινωνία και τους πολίτες ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και να διασφαλίσουμε μια Ελλάδα με συνοχή και ανάπτυξη» είπε.

Τόνισε επιπλέον ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012, η σταδιακή αποκλιμάκωση της δυναμικής του χρέους, η κατακόρυφη μείωση των ελλειμμάτων και η βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών θα μας οδηγήσουν σταδιακά και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. «Η διεθνής μας ανταγωνιστικότητα είναι ο εθνικός μας στόχος» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η πράσινη ενέργεια, για την οποία ήδη υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ο τουρισμός, η ναυτιλία είναι τομείς στους οποίους μπορούμε να διακριθούμε διεθνώς και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τις δράσεις και τις προτεραιότητες μέσα από τις οποίες θα επιτευχθεί ο στόχος κι αυτές δεν είναι άλλες από την δημιουργία ενός νέου πλαισίου ανάπτυξης, νοικοκύρεμα του κράτους και παραγωγή κοινωνικών μερισμάτων.

«Κατανοώ» είπε «πως θα υπάρξει μια δύσκολη, επίπονη περίοδος προσαρμογής. Θα δημιουργηθεί, όμως, το πλαίσιο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας προς όφελος του πολίτη, ο οποίος θα δει τους κόπους και τις θυσίες του να πιάνουν τόπο, με την μορφή ενός κοινωνικού μερίσματος που δεν είναι άλλο από καλύτερες κρατικές υπηρεσίες και πιο ποιοτικές μορφές εργασίας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε, πως η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει στρατηγικές επενδύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα μπορούσε υπό μια έννοια, να περιγραφεί ως «επικίνδυνη» αν όχι «αδύνατη αποστολή».

Εξήγησε γιατί: «Οι επενδύσεις δεν επιτάσσονται. Προκαλούνται μέσα από μία σύνθετη διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών και στόχευσης που αφορά το σύνολο των υπουργών» και απηύθυνε τα ερωτήματα: Αν δεν υποχωρήσει η γραφειοκρατία και η διαφθορά πως θα γίνουν επενδύσεις; Αν δεν υπάρχει ένα σύστημα γενικής υποδοχής και κατεύθυνσής τους μέσα στους δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας, πως θα γίνουν επενδύσεις; Αν η δικαιοσύνη είναι αργή ως προς την έκδοση αποφάσεων, πως θα γίνουν επενδύσεις; Αν δεν απλουστευθούν οι διαδικασίες και η σχετική νομοθεσία, πως θα γίνουν επενδύσεις;

Όπως τόνισε η προσπάθεια αυτή δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο «απαιτεί συγκροτημένη και συνδυασμένη κυβερνητική δράση, και κυρίως συναντίληψη, κοινή προσήλωση στον στόχο, για να υπάρξει υπόσχεση επιτυχίας».

Ο κ. Παμπούκης ξεκαθάρισε πως δεν θα ησυχάσει αν δεν πετύχει σε συνεργασία με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης «να ανασάνουν οι Έλληνες», «για να πάψουμε να ζητάμε και άλλα από πολίτες που πλέον δεν αντέχουν, για να έχουν όλοι δουλειά, ιδίως οι νέοι, αλλά και οι πιο ευάλωτοι».

Επισήμανε ιδιαίτερα ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της οικονομίας μπορεί να επισπεύσει και να διευκολύνει τις επενδυτικές δραστηριότητες, λόγος για τον οποίο μίλησε για «mission impossible».

Ως πλεονεκτήματα ωστόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης που θα ενισχύεται περαιτέρω καθώς θα απελευθερώνεται η οικονομία με το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, αποτιμήσεις που προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια για χρηματοδότηση έργων την επόμενη τριετία, έργα υποδομής που είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να ξεκινήσουν (όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι) είτε προγραμματίζονται να βγουν στην αγορά με διαγωνισμούς στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ακόμη τόνισε πως έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ανοίξει την αγορά σε νέους στρατηγικούς παίκτες, ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις ελκυστικότητας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε μία γεωγραφική θέση που αποτελεί ευλογία, φυσική γέφυρα σε αναδυόμενες αγορές και την ευρωζώνη αλλά και ισχύ σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ικανοτήτων. «Θα στηριχθούμε στο «εμπιστευθείτε μία Ελλάδα που αλλάζει, την Ελλάδα που κερδίζει τον χαμένο χρόνο, την μελλοντοστραφή Ελλάδα». Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της προσπάθειας» επισήμανε.

Όπως είπε οι στρατηγικές επενδύσεις έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερες: θωρακίζουν στρατηγικά τη χώρα αναβαθμίζοντάς την γεωπολιτικά, έχουν πολλαπλασιαστική θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως ελκτήρες για μικρότερες επενδύσεις. «Εκ των πραγμάτων λοιπόν λειτουργούν ως κύριοι μοχλοί για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» είπε και ζήτησε από τους βουλευτές να ξανασκεφτούν το θέμα της ανάπτυξης του Ελληνικού, λέγοντας: «Αν προχωρήσει το Ελληνικό δεν θα υπάρξουν υπεργολαβίες, δεν θα υπάρξει συνολικότερη ωφέλεια; Προφανώς ναι».

Εξήγησε πως με το fast track 1 αυτό που επιχειρήθηκε είναι να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο ακριβώς γιατί υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος. Ο νόμος - είπε - που ψηφίστηκε πρακτικά αποτελεί την εκκίνηση του συστήματος, με στόχευση σε επενδύσεις οι οποίες έχουν επίκεντρο την καινοτομία, τη γνώση, την πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη δυνατότητά τους να δημιουργούν positive market perception σε διεθνές επίπεδο. Αυτές κατ’ ουσία έχουν προσδιοριστεί ως «Στρατηγικές Επενδύσεις».

Ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι παράλληλα με την εφαρμογή του Fast Track 1 έχει αρχίσει η διαδικασία ανάλυσης και απλούστευσης των υφιστάμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών σε όλο το φάσμα αδειοδοτήσεων, ρυθμίσεων, κλπ του συστήματος. Όπως διευκρίνισε αυτό το βήμα αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο στάδιο του σχεδίου Fast Track. Το Fast Track 2 πρακτικά αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ του Fast Track 1 που απευθύνεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις (στρατηγικές) και του συνόλου των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στη χώρα, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού ή στόχευσης.

Ταυτόχρονα, με αυτή τη διαδικασία Fast Track, έρχεται να «κουμπώσει» η ρύθμιση για την Πολυνομία και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Η αναμόρφωση του παρελθόντος νομικού πλαισίου και η διασφάλιση της καλής και οργανωμένης νομοθέτησης στο μέλλον θα αποτρέψουν την επανάληψη του χάους που επικρατεί σήμερα.

«Αυτό είναι το συνολικό σχέδιο, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές δράσεις για την περιστολή της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα αποτελέσει και το πιο ουσιαστικό θεμέλιο της προσέλκυσης, επιτάχυνσης και απλούστευσης διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων στη χώρα» κατέληξε δίνοντας το περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr