ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο "σκαμνί" οι φοροφυγάδες

Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2011, 05:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο "σκαμνί" οι φοροφυγάδες
Facebook Twitter Whatsapp

Νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους φοροφυγάδες θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ".

Νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους φοροφυγάδες θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ".

Οι παραινέσεις του Κάρολου Παπούλια φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο αφού ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, την Επιτροπή που έχει συστήσει για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών για την έκδοση ευρωομολόγων συγκαλεί σήμερα Δευτέρα στις 9:30 το πρωί, κάνοντας ποδαρικό στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Οι αλλαγές που έρχονται

Βαριές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν που θα φτάσουν και σε φυλάκιση 10 χρόνων για ποσά άνω των 150.000 ευρώ, αυτόφωρο για τη μή απόδοση ΦΠΑ, αλλά και μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων από τις Δ.Ο.Υ. και την αναδιοργάνωση των εφοριών θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Οι ποινές για τα κύρια φορολογικά αδικήματα, εκτιμάται ότι θα είναι:

* μη απόδοση ΦΠΑ ως 75.000 ευρώ: φυλάκιση ως 1 έτος
* μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ: κάθειρξη ως 10 έτη
* μη έκδοση αποδείξεων: φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών
* φοροαποφυγή άνω των 15.000 ευρώ: φυλάκιση ενός έτους
* φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ: κάθειρξη ως 10 έτη
* έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων: φυλάκιση 1 ως 10 έτη

Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

-Από 1/1/2011 οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες οι οποίες υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή.

-Από 1/1/2011 οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ θα διεξάγονται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών.

-Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει σε συνεργασία με τις τράπεζες κάρτα την οποία οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους προκειμένου σε αυτήν να καταγράφονται όλες οι αποδείξεις των δαπανών τους και έτσι θα αποφύγουν το χαρτοβασίλειο από τη συγκέντρωση των αποδείξεων για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Πρόκειται για τη λεγόμενη φοροκάρτα για την οποία ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να εφρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους.

-Το 2011 οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2010 με κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η οποία έχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κυμαίνονται από 18 έως 45%.

-Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν όλο το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος των 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό αποδείξεων που απαιτείται ανάλογα με το εισόδημά τους και το οποίο φθάνει συνολικά έως τα 12.000 ευρώ.

-Από 1/1/2010 εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 4.500 περιοχές της χώρας που έως σήμερα η φορολογητέα αξία των ακινήτων τους υπολογίζονταν με βάση συγκριτικά στοιχεία των κατά τόπους Εφοριών. Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις περιοχές αυτές έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr