ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Πράσινοι φόροι και ευρωομόλογα για αυτονομία στις αγορές"

Δημοσίευση 6 Ιανουαρίου 2011, 12:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Πράσινοι φόροι και ευρωομόλογα για αυτονομία στις αγορές"
Facebook Twitter Whatsapp

Υπέρ των "πράσινων φόρων" και του ευρωομολόγου,τάχθηκε σήμερα από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Συμπόσιο με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα προσφέρουν οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα δώσουν αυτονομία στις αγορές των οποίων η δύναμη θα πρέπει “να ελεγχθεί”.

Υπέρ των "πράσινων φόρων" και του ευρωομολόγου,τάχθηκε σήμερα από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Συμπόσιο με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα προσφέρουν οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα δώσουν αυτονομία στις αγορές των οποίων η δύναμη θα πρέπει “να ελεγχθεί”.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Το Γεώργιο Παπανδρέου, καλωσόρισε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, κατά την έναρξη του Συμποσίου με τίτλο "Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός", ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στη διοργάνωση, κάνοντας λόγο για “το θάρρος και το κουράγιο", με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση, και χαρακτηρίζοντάς τον "διάδοχο τής Άγκελα Μέρκελ και του Τόνυ Μπλέρ".

Η βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί "φιλανθρωπία, αλλά κέρδος χρόνου, Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή”, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».

«Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.

"Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της προς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, χάρη στις σκληρές προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους, τις δομικές αλλαγές που προωθούνται στη χώρα και την οικονομική στήριξη που παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", τόνισε o πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου τρεις είναι οι σημαντικότεροι μύθοι, που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της κρίσης για την Ευρώπη και το ευρώ.

"Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος”, το οποίο "δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, η κορυφή του παγόβουνου”.

Είπε πως "η πραγματική αιτία ήταν ή έλλειψη διαχείρισης, η κακή χρήση των πόρων, η άνιση κατανομή του χρήματος, ο πελατειακός χαρακτήρας της διακυβέρνησης.".

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις, που επιχειρούνται στη χώρα. "Εάν δεν έχουμε λάβει ακόμα όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα έχουμε αναγνωρίσει ως αναγκαία", είπε.

Ο δεύτερος μύθος αφορά τις διεθνείς αγορές και τη μεγάλη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής εξουσίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκληση είναι οι αγορές να δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν "εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων".

Ο τρίτος μύθος είναι «η εντύπωση ότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, ότι εθεωρείτο πως δεν υπήρχε ανάγκη αλληλεγγύης, ή ανάγκη ισχυρότερης διακυβέρνησης. «Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν μεγάλα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Αναφερόμενος στο μελλοντικό οικονομικό τοπίο, τόνισε ότι «αλλάζει η δύναμη, πηγαίνει προς την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες» και πρόσθεσε: «Πρόκλησή μας είναι να αντισταθούμε στον ανταγωνισμό, δεν θέλουμε να έχουμε άμιλλα με τις χώρες, όπου κυριαρχεί η άναρχος εργασία και οι άθλιες συνθήκες. Θέλουμε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανανεωτικές δομές, στην ποιότητα και κοινωνική ανάπτυξη».

Τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, καλωσόρισε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, κατά την έναρξη του Συμποσίου με τίτλο "Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός", ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στη διοργάνωση, κάνοντας λόγο για «το θάρρος και το κουράγιο", με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση, και χαρακτηρίζοντάς τον "διάδοχο τής Άγκελα Μέρκελ και του Τόνυ Μπλέρ".

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία της Γαλλίας στο G20, δηλώνοντας υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η χώρα.

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο Άγγλος υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr