ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερπτήσεις και casus belli έθεσε ο Γιώργος στο Ερζερούμ

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2011, 13:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπερπτήσεις και casus belli έθεσε ο Γιώργος στο Ερζερούμ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε "δημόσιο διάβημα" ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου προκειμένου να σταματήσουν οι υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο των Πρέσβεων της Τουρκίας στο Ερζερούμ την Παρασκευή.

Σε "δημόσιο διάβημα" ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου προκειμένου να σταματήσουν οι υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο των Πρέσβεων της Τουρκίας στο Ερζερούμ την Παρασκευή.

"Γιατί; Ποιo το νόημα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι΄αυτό", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Αν η Τουρκία πραγματικά εννοεί ότι θέλει την ειρήνη, οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και παράλληλα έστειλε μήνυμα και για το casus belli που έχει θέσει η Τουρκία για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, λέγοντας πως στο σημερινό κόσμο η απειλή πολέμου δεν έχει θέση στη διπλωματία.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συμβάλουν προκειμένου οι δύο λαοί της Κύπρου να ζήσουν αρμονικά. "Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή", σημείωσε.

Τη θέλησή του να προχωρήσουν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφερόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Ξέρω ότι και οι δύο μας θέλουμε να δημιουργηθεί μία καλή ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που παρεμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, επιβεβαίωσε τις άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό και σημείωσε ότι οι σχέσεις αυτές διευκολύνουν και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε να προσφωνήσει τον ομόλογό του «καρντάση».

«Για εμάς σημαίνει ένας άνθρωπος με ειλικρίνεια, ντόμπρος, ένας καλός άνθρωπος, με καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή βάση, για να συνεχίσουμε την προσέγγιση και για να έχει αυτή αίσιο τέλος».

Οι δύο πρωθυπουργοί ανήγγειλαν ότι θα υπάρξει συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο.

«Πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε ξανά τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερντογάν: Η Ελλάδα δε χτίζει τείχος

«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Ερζερούμ.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που στρέφεται κατά της Τουρκίας», εξηγώντας ότι πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες του θέματος κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπανδρέου.

«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.

"Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη", κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το Αιγαίο στο επίκεντρο της συνάντησης

Θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων και των προβλημάτων που δημιουργεί η πτήση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Μήνυμα ειρήνης από Γ. Παπανδρέου

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την Τουρκία, μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του, λίγη ώρα αφού εγκαινίασε με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το στάδιο "Cemal Gürsel" στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

«Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Είναι αξίες», πρόσθεσε, «πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία του συμβολισμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας τέλος ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αγκαλιάσουν, όπως είπε, τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης.

Νταβούτογλου: Απόδειξη καλών σχέσεων η συνάντηση

Με δηλώσεις του, νωρίτερα,·ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι είναι απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών η συμμετοχή των κυρίων Παπανδρέου και Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, θα μιλήσουν στους Τούρκους πρέσβεις.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, τόνισε.

Μπαγίς: Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας το τείχος

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., ανέφερε πως η απόφαση για κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δε στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών. Ωστόσο ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό θα μετατοπιστεί το πρόβλημα αλλού.

Η μετάβαση του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία αποτελεί παρένθεση μίας μακράς περιοδείας του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η οποία άρχισε την Πέμπτη από το Παρίσι και θα συνεχιστεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Στόχος των διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τη δημιουργία κοινής οικονομικής διακυβέρνησης, του ευρωομολόγου και την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα.

Η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί ανταπόδοση της προσκλήσεως που είχε απευθύνει ο Γ. Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν, πριν από δύο μήνες, για να συμμετάσχει σε διεθνή οικολογική συνάντηση στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr