ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To Κυπριακό επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2011, 13:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
To Κυπριακό επί τάπητος στη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

 Έκκληση για τη λύση του κυπριακού απηύθυναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Γ. Παπανδρέου, και Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο τέλος των συναντήσεων, που είχαν στο Ερζερούμ.

 Έκκληση για τη λύση του κυπριακού απηύθυναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Γ. Παπανδρέου, και Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο τέλος των συναντήσεων, που είχαν στο Ερζερούμ.

«Είναι πλέον η στιγμή να βρεθεί μία δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε: «Γνωρίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για την ισχύ της Τουρκίας και αν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία, ανησυχούν ότι δεν θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας». Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι «αυτές είναι αβάσιμες ανησυχίες, γιατί η τουρκική φιλία είναι ισχυρή και σταθερά θεμελιωμένη».

«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους, να κάνουν βήματα και να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο Κοινότητες είχαν πάντα ισχυρή σύνδεση και πιστεύουμε ότι έχουν ιδιαίτερη θέση σε αυτή τη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας. Και το να έχουν μια ευτυχή και ευημερούσα ζωή οι δύο Κοινότητες, είναι πολύ σημαντικό. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενισχύοντας τη φιλία μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε από την πλευρά του: «Θέλουμε να δούμε την αγαστή συμβίωση των δύο Κοινοτήτων μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση. Ξέρουν και οι Τουρκοκύπριοι πόσες φορές έχω παλέψει γι’ αυτό. Έχω μιλήσει μαζί τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το πόσο θέλουμε να είναι και αυτοί ενεργά συμμέτοχοι σε αυτή την προοπτική. Να ξέρουν ότι εμείς θα δουλέψουμε, οι δύο χώρες θα δουλέψουν, ώστε να δώσουμε μια νέα προοπτική στην επίλυση του Κυπριακού».

Ικανοποίηση εκφράζει η Κυπριακή κυβέρνηση από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Γιώργου Παπανδρέου, για το Κυπριακό, στο Ερζερούμ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, τόνισε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε από το Ερζερούμ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, παρόμοιο με αυτό του Προέδρου Χριστόφια, μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα "Μιλιέτ", καλώντας την Άγκυρα να κάνει αυτά που πρέπει στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Υπέδειξε, επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι εκείνος με τον οποίο μπορούν να διαπραγματευθούν, ενίσχυσε την πρόσκληση-πρόκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τουρκική ηγεσία για συνάντηση με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Στεφάνου απέρριψε την πρόταση Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη, τονίζοντας ότι «η τουρκική πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή ούτε και από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι η συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν με τον τρόπο και στον τόπο, που έγινε, «έχει τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υποτιμώνται καθόλου αυτά τα ανοίγματα της Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι «πολύ σωστά ο κ. Παπανδρέου έθεσε το Κυπριακό», αλλά «η στάση του Ταγίπ Ερντογάν ήταν προκλητική».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr