ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της λύσης του Κυπριακού η Μέρκελ

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 17:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπέρ της λύσης του Κυπριακού η Μέρκελ
Facebook Twitter Whatsapp

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της Κύπρου όσον αφορά στις συνομιλίες, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της Κύπρου όσον αφορά στις συνομιλίες, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο.

Μνήμες από τη διαίρεση της Γερμανίας αναβίωσαν για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ , η οποία ήρθε το απόγευμα "πρόσωπο με πρόσωπο" με τη διαίρεση, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λευκωσίας, της μόνης διχοτομημένης πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ανατολικογερμανίδα κυρία Μέρκελ, με την εμπειρία του τείχους του Βερολίνου, αντίκρισε την διχοτομημένη Λευκωσία από το παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στην ταράτσα του ιστορικού ξενοδοχείου "Λήδρα Πάλας" επί της "νεκρής ζώνης".

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβηκε με τα πόδια πέντε ορόφους για να φθάσει στο παρατηρητήριο, γιατί στο ξενοδοχείο, που από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Στο παρατηρητήριο η κ. Μέρκελ ενημερώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γγ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παρούσα ήταν και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάϊμ. Το θέαμα της διαιρεμένης Λευκωσίας ήταν συγκλονιστικό για την κυρία Μέρκελ, η οποία έμεινε στο παρατηρητήριο περισσότερο από τον προκαθορισμένο στο πρόγραμμα της χρόνο.

Προηγουμένως, στο κέντρο Γκαίτε, το οποίο βρίσκεται επίσης στη "νεκρή ζώνη" η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τη διεύθυνση του, με μέλη του Κυπρογερμανικού Συνδέσμου Φιλίας και με Ελληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους νέους, που παρακολουθούν στο Κέντρο μαθήματα εκμάθησης της Γερμανικής γλώσσας.

Στήριξη στη Λευκωσία για το Κυπριακό

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της Κύπρου όσον αφορά στις συνομιλίες, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

“Όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει κλείσει κανένα μέχρι τώρα”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στις δηλώσεις που έκανε από τη Λευκωσία είπε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, "δείξατε πραγματική διάθεση συμβιβασμού, πράγμα που δυστυχώς δεν έχει βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά".

Η κ. Μερκελ τόνισε ότι δεν θα παραλείψει να το επισημαίνει αυτό στην Άγκυρα. Συναφώς δε πρόσθεσε ότι υπάρχουν οκτώ κεφάλαια,τα οποία ούτε καν μπορούν να ανοίξουν.

Σε άλλη ερώτηση η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι συναισθηματικά καταλαβαίνει παρά πολύ καλά τι σημαίνει η διαίρεση της Κύπρου. Όμως, παρατήρησε, στην πράξη υπάρχουν πολλά πράγματα,τα οποία είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ό,τι ήταν στη Γερμανία. "Γι' αυτό αμφιβάλλω, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Γερμανική επανένωση ως μοντέλο",επεσήμανε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπέδειξε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού και πρόσθεσε πως όταν εξευρεθεί λύση, η Γερμανία, ως ομοσπονδιακό κράτος, θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρία της στη Κύπρο.

"Πρέπει σίγουρα να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο είναι άλυτο το Κυπριακό, τα προβλήματα θα υφίστανται, άρα η επίλυση του κυπριακού δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία , την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη",τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατ' ιδίαν συζητήσεων αναλώθηκε στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ επέδειξε “συγκινητικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κύπρο”. O πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε “ιστορικό ορόσημο την επίσκεψη Μέρκελ” στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο ίδιο θέμα,ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ, διότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε την πρόταση “ σχέσεις αυτές να στηρίζονται στην αυτονομία,στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα τους και η πρόταση έχει περάσει”.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και σε ζώνες, που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο.

"Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας πει ότι, επειδή υποφέρουμε από τη κατοχή και η χώρα μας είναι διαιρεμένη, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνες. Αυτό είναι λογική του παράλογου ", τόνισε .

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι "δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο η ίδια υπέγραψε".

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ολοκλήρωσε την επίσκεψη της και αναχώρησε από την Κύπρο με συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο διατηρεί πολιτικές σχέσεις , γιατί τα κόμματά τους είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ζήτησε από την κ. Μέρκελ την ενεργότερη εμπλοκή της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

Επίσης , δήλωσε ότι ήγειρε το θέμα της άμεσης επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους κατοίκους της είτε υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, είτε για ένα διάστημα μέχρι την επίλυση του κυπριακού υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ.

Ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προβληματισμών για το κυπριακό και για ευρύτερα ζητήματα , που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκύπτουν από την κοινή τους παρουσία στο ΕΛΚ.

Επίσης , συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των προκλήσεων στην ευρωζώνη και ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η πολιτική της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία και η προσήλωση της στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, τον βρίσκουν σύμφωνο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήγειρε τα θέματα της ενεργειακής εξασφάλισης της Ευρώπης . δεδομένων των προοπτικών που προκύπτουν από τα κοιτάσματα, τα οποία φαίνεται να υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στην κ. Μέρκελ ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού .

Τέλος , ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έθεσε στην καγκελάριο το θέμα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων και την ανάγκη διάσωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας αφίχθη στην Κύπρο στις 12μμ. Την κ. Μέρκελ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Λίγο αργότερα η αυτοκινητοπομπή της Γερμανίδας καγκελαρίου αναχώρησε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη Λευκωσία. Στο προεδρικό μέγαρο την υποδέχθηκε με θερμή χειραψία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες έκαναν μια μικρή βόλτα στον κήπο του μεγάρου και ο κ. Χριστόφιας της μίλησε για την ιστορία του και της έδειξε το σημείο διαφυγής του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά το εναντίον του πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών το 1974.

Στη συνέχεια πέρασαν στο γραφείο του Κυπρίου προέδρου, όπου ξεκίνησαν οι συνομιλίες, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου της Καγκελαρίου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr