ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση του ΥΠΕΞ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2011, 11:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ικανοποίηση του ΥΠΕΞ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Facebook Twitter Whatsapp

Ικανοποίηση για τον καθορισμό συνάντησης των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ από τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στις 9 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι αποτελεί επιβεβαίωση ότι το πλαίσιο της διαδικασίας είναι η διαπραγμάτευση υπό τα Ηνωμένα Εθνη.

Ικανοποίηση για τον καθορισμό συνάντησης των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ από τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στις 9 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι αποτελεί επιβεβαίωση ότι το πλαίσιο της διαδικασίας είναι η διαπραγμάτευση υπό τα Ηνωμένα Εθνη.

Είπε ότι αναμένεται μια ανασκόπηση για το πού βρισκόμαστε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνάντηση.

Εμείς προσερχόμαστε με την πολιτική βούληση για επίλυση. Οι συναντήσεις που έχει επιδιώξει η ελληνική πλευρά μεταξύ των δύο πρωθυπουργών δημιούργησαν θετικότερο κλίμα, το οποίο θα επιδιώξουμε να διατηρηθεί, μέσω και των απ' ευθείας επαφών σε υψηλό επίπεδο, πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι "θα πρέπει όμως να δούμε πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά για την επίλυση, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να προχωρήσουμε στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Επίσης, "Υψηλού συμβολισμού, αλλά και με ουσία και περιεχόμενο", χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, ο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι με αυτήν "έδειξε τη βούληση της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων αλλά και παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα".

"Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα, να τα θέτει με ξεκάθαρο τρόπο και να προσπαθεί να τα λύσει", είπε ο εκπρόσωπος, συνοψίζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Ερωτηθείς για τις υπερπτήσεις που προηγήθηκαν της επίσκεψης, τις χαρακτήρισε "απαράδεκτες", που "εγείρουν κινδύνους για θερμό επεισόδιο αλλά και αμφιβολίες για τη βούληση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων". Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον τούρκο ομόλογό του πριν από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες ο Έλλνηας υπουργός υπογράμμισε ότι οι υπερπτήσεις είναι “απαράδεκτες” και δεν υπάρχει “ανοχή”.

“Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία της και δεν αφήνει να υπάρξει ούτε γρατζουνιά”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι και σε κάθε παράβαση ή παραβίαση που σημειώνεται από την τουρκική πλευρά, υπάρχει άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για να κατοχυρωθεί η κυριαρχία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση "έγινε ένα πολύ σοβαρό διάβημα προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών", ανέφερε και σημείωσε ότι παρά το δεδομένο αυτό, "ο πρωθυπουργός προτίμησε αντί να ματαιώσει την επίσκεψη, να πάει και να θέσει τα θέματα με ξεκάθαρο τρόπο".

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, ότι είναι σημαντική η δέσμευση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των διμερών σχέσεων και αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ξεκινώντας με την ίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που άνοιξε το πεδίο συνεργασίας σε πολλούς τομείς και στη βάση του οποίου υπεγράφησαν συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και για τη λαθρομετανάστευση.

Η συμφωνία προβλέπει να δέχεται η Τουρκία 1000 αιτήματα ετησίως από την Ελλάδα για λαθρομετανάστες και δείχνει να προχωράει, είπε ο εκπρόσωπος και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τουρκική πλευρά μετά τις επαφές των δύο πρωθυπουργών, αντιλήφθηκε πόσο σημαντικό είναι το θέμα. "Θέλουμε", είπε καταλήγοντας για το ζήτημα, "να δούμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία και μέχρι τότε να τηρείται αυστηρά η υφιστάμενη συμφωνία της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr