ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύσημα Μπαρνιέ για τις μεταρρυθμίσεις

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2011, 17:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εύσημα Μπαρνιέ για τις μεταρρυθμίσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Εύσημα στις «άνευ προηγουμένου», όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

Εύσημα στις «άνευ προηγουμένου», όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα σοκ άνευ προηγουμένου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι το θάρρος της κυβέρνησης «μας έχει εντυπωσιάσει».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα» και συμπλήρωσε πως τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων «που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα». Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, μια πολιτεία που θα περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Στη συζήτηση με τον κ. Μπαρνιέ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάσθηκαν τα θέματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των παραγώγων και της προσπάθειας να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία. Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν τα σχέδια που αφορούν τους φορείς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της «πραγματικής οικονομίας», την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την «κοινωνική οικονομία» που επίσης συζητήθηκαν με τον Γάλλο επίτροπο.

Στην ανάγκη «ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς» αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του διαβεβαιώνει ότι «τίποτα δεν θα ξεφύγει από τις διαδικασίες της εποπτείας» που θέσπισε το G20 και που υποστηρίζεται από τα 27 κράτη-μέλη, την Επιτροπή και την Ευρωβουλή. Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη «διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας», ενώ τέλος με ιδιαίτερη έμφαση «χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ θάρρος, με παρρησία και αποφασιστικότητα ένα σόκ άνευ προηγουμένου» τόνισε ο επίτροπος και συμπλήρωσε πως οι «θυσίες» του ελληνικού λαού «είναι απαραίτητες» για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. «Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα, έχει σημαντική θέση στην εσωτερική αγορά και πιστεύω ότι οι έλληνες έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση για τον κόπο που καταβάλλουν», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr