ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαρνιέ: Εύσημα στην Ελλάδα, "βολές" στους οίκους αξιολόγησης

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2011, 07:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπαρνιέ: Εύσημα στην Ελλάδα, "βολές" στους οίκους αξιολόγησης
Facebook Twitter Whatsapp

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την αγορά Μισέλ Μπαρνιέ και τα, μέχρι στιγμής, σχόλια του για το τρόπο που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση την οικονομική κρίση είναι αναμφισβήτητα κολακευτικά.

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την αγορά Μισέλ Μπαρνιέ και τα, μέχρι στιγμής, σχόλια του για το τρόπο που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση την οικονομική κρίση είναι αναμφισβήτητα κολακευτικά.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, εξαπέλυσαν από κοινού βολές κατά των οίκων αξιολόγησης.

Πιο αναλυτικά ο επίτροπος Μπαρνιέ ήταν αιχμηρός για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης λέγοντας πως"θέλουν το γρήγορο κέρδος και εμείς την διαφάνεια στις συναλλαγές".

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται νέος κανονισμός για την λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως οι οίκοι αγνοούν την θετική αξιολόγηση που παίρνουμε κάθε τρεις μήνες από την τρόικα και κατά έναν παράδοξο τρόπο η δική τους βαθμολογία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές από ότι η βαθμολογία ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σαμαρά: Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος

Το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς, στη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, παρουσίασε στον κ.Μπαρνιέ τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας πως το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και πως χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, που να οδηγούν στην ανάπτυξη.

"Συζητήσαμε για την εσωτερική αγορά στην Ευρώπη και για το δικό μας πρόβλημα", δήλωσε ο κ.Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως "η κρίση αυτή απέδειξε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και δεν ήταν λύση. Μόνη οδός για να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα, είναι η οδός της ανάπτυξης".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε την ανεργία στη χώρα μας "τεράστιο βραχνά", υπογραμμίζοντας πως δύο στα πέντε μαγαζιά έχουν κλείσει.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ήταν παρόντες ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, Νότης Μηταράκης, και η ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαριέττα Γιαννάκου.

Αισιόδοξος ο Μπαρνιέ για την οικονομική πορεία της χώρας

Νωρίτερα, ο κ. Μπαρνιέ είχε αποδώσει εύσημα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σε συνομιλίες που είχαν, για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

"Η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα σοκ άνευ προηγουμένου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ και επισήμανε ότι το θάρρος της κυβέρνησης «μας έχει εντυπωσιάσει".

Στη συζήτηση με τον κ. Μπαρνιέ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάσθηκαν τα θέματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των παραγώγων και της προσπάθειας να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία. Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν τα σχέδια που αφορούν τους φορείς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της "πραγματικής οικονομίας", την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την "κοινωνική οικονομία" που επίσης συζητήθηκαν με τον Γάλλο επίτροπο.

Στην ανάγκη "ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς" αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του διαβεβαιώνει ότι "τίποτα δεν θα ξεφύγει από τις διαδικασίες της εποπτείας" που θέσπισε το G20 και που υποστηρίζεται από τα 27 κράτη-μέλη, την Επιτροπή και την Ευρωβουλή.

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη "διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας", ενώ τέλος με ιδιαίτερη έμφαση "χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης".

Συνάντηση Μπαρνιέ- Ευ.Βενιζέλου

Τέλος, συνάντηση με τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε χθες το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου που μεταφέρει στην ελληνική έννομη τάξη την κοινοτική οδηγία για τις προμήθειες άμυνας και ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr