ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 12:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: Είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις
Facebook Twitter Whatsapp

"Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα".

"Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα".

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνοντας χαιρετισμό στη ημερίδα που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας για τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, στην οποία συμμετέχουν οι προϊστάμενοι των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι βρεθήκαμε στο "κομβικό σημείο" όπου έπρεπε να αποφασίσουμε εάν αλλάζουμε ή όχι, εξηγώντας ότι το δίλημμα αυτό δεν αφορά μόνο το "συμμάζεμα" των δημοσιονομικών, το οποίο χαρακτήρισε ως κάτι απολύτως αυτονόητο που γίνεται με τις θυσίες και την προσπάθεια όλων των Ελλήνων, αλλά αφορά και την καταπολέμηση του συμπτώματος.

Τόνισε δε ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία και ότι είναι ανάγκη "να σπάσουμε" την ασθένεια, την επιδημία, τη μιζέρια και την καταστροφολογία ότι όλα είναι μάταια, ότι είμαστε ανίσχυροι να διαμορφώσουμε τη δική μας μοίρα και ότι κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς.

"Σώσαμε την πατρίδα από τον άμεσο κίνδυνο και είναι στο δικό μας χέρι να χτίσουμε με σχέδιο την Ελλάδα του αύριο", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ριζικά νέου μοντέλου, στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ελευθερίας, ευνομίας, δημιουργίας και προόδου, με παραγωγική και βιώσιμη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, καθώς επίσης και νέο πρότυπο συλλογικής οργάνωσης και λειτουργίας με επίκεντρο τον πολίτη.

"Μετά τη μεγάλη μάχη που δώσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια το 2010, το 2011 δίνουμε όλες τις δυνάμεις για τη δημιουργία αυτής της διαφορετικής Ελλάδας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "είμαστε πια αξιόπιστοι σε αυτό που κάνουμε, γιατί κάνουμε αυτό που λέμε".

Και συνέχισε: "Γιατί το 2010 πετύχαμε όχι μόνο να περιορίσουμε δραστικά τα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά και γιατί μέσα σε ελάχιστους μήνες τολμήσαμε και κάναμε μεγάλες και ιστορικές αλλαγές".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά εκπλήσσουν όσους είχαν πιστέψει λανθασμένα στην αρνητική εικόνα της χώρας μας και υπογράμμισε ότι "η πραγματική Ελλάδα αφυπνίστηκε και ανέλαβε τις ευθύνες της". "Αναλάβαμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας" και να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα, τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή η Ελλάδα τελείωσε πια και όσο κι αν η μετάβαση είναι δύσκολη και πονάει, καλώς τελείωσε".

"Είναι η Ελλάδα που πληγώσαμε και που μας πλήγωσε, είναι η Ελλάδα που υπονόμευσε το μέλλον των παιδιών μας ή και την ασφάλειά μας και την αφήνουμε πίσω", πρόσθεσε και επεσήμανε ότι αυτή η πραγματικότητα παρήγαγε και την αντίστοιχη εικόνα στο εξωτερικό.

Είπε ακόμη ότι η κρίση αν όχι στις διαστάσεις που τελικά πήρε, φαινόταν προδιαγεγραμμένη, ενώ η οικονομία της χώρας μας δεν ήταν βιώσιμη και τόνισε ότι "την ώρα που όλα άλλαζαν εμείς όχι μόνο δεν φροντίσαμε να καλύψουμε την απόσταση, δεν θεραπεύαμε τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώναμε χάνοντας ευκαιρίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα".

Πρόσθεσε δε ότι η πατρίδα μας ταυτίστηκε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, φτάνοντας στο σημείο να μη μας πιστεύουν οι εταίροι μας στην ΕΕ. Αν και γίναμε μάρτυρες προκλήσεων, εξόφθαλμων υπερβολών στα όρια του ρατσισμού, είναι αλήθεια ότι κι εμείς δώσαμε δικαιώματα, είχαμε χάσει παντελώς την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε.

"Αλλάζουμε την Ελλάδα κάθε μέρα που περνά, χτίζουμε σταθερά μια νέα πραγματικότητα για τους Έλληνες", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε κομβικό, στην προσπάθεια αυτή, το ρόλο των παρευρισκόμενων στην ημερίδα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών γι' αυτόν τον σκοπό, δεν αρκούν, "καθώς είμαστε περαστικοί από αυτές τις θέσεις", και ότι η στρατηγική πρέπει να έχει διάρκεια που να υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο των κυβερνήσεων.

"Με εσάς δεν συμβαίνει το ίδιο, είσαστε οι θεματοφύλακες της συνέχειας του κράτους, εσείς υπερασπίζεστε και προβάλλετε καθημερινά την Ελλάδα", τόνισε και σημείωσε ότι εκείνοι δίνουν καθημερινά μάχη για την Ελλάδα και παλεύουν να περάσουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν θα πετύχουμε τίποτα αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και λειτουργία στο κράτος.

"Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας θα χαθεί αν δεν αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό", είπε και σημείωσε ότι το Δημόσιο είναι γεμάτο ανθρώπους που θέλουν, που μπορούν να προσφέρουν, οι οποίοι όμως είτε απομονώνονται είτε δεν ακούγονται όταν έχουν ιδέες.

Χαρακτήρισε δε τον δημόσιο υπάλληλο ως "κλειδί" της αλλαγής νοοτροπίας στο κράτος και τα προσόντα τους "πλούτο" που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Στην ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα μας ημερίδα ενημέρωσης των επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικών αλλά και των προϊσταμένων των Γραφείων του ΕΟΤ, με την παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών μελών τη κυβέρνησης, για τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας, εν όψει της νέας χρονιάς, με έμφαση στην προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr