ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν σήμερα η εκλογή Σημίτη ως πρωθυπουργού

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 08:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σαν σήμερα η εκλογή Σημίτη ως πρωθυπουργού
Facebook Twitter Whatsapp

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκλογή του Κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού της Ελλάδας μέσα από τις διαδικασίες της Κ.Ο. που όρισε εκείνη την εποχή το κυβερνών κόμμα.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκλογή του Κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού της Ελλάδας μέσα από τις διαδικασίες της Κ.Ο. που όρισε εκείνη την εποχή το κυβερνών κόμμα.

Ήταν η περίοδος που ο Ανδρέας Παπανδρέου αδυνατούσε λόγω ασθένειας να κυβερνήσει με αποτέλεσμα τότε, ακόμη και οι πιο κοντινοί του συνεργάτες , προέβλεψαν την εκλογή του κ. Σημίτη και γι αυτό προτίμησαν να μην υποστηρίξουν ούτε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που έχει την ονομαστική του εορτή- Αθανάσιος και Απόστολος , ούτε τον Γεράσιμο Αρσένη και  πολύ περισσότερο τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Η εκλογή σαν σήμερα του Κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία είχε όλα εκείνα τα στοιχεία ενός καλού μυθιστορήματος με σασπένς και παρασκήνιο. Εκ χαρακτήρα ο κ. Σημίτης είναι οπαδός της ασφάλειας. Όλα εκ του ασφαλούς. Οι κινήσεις του, οι ομιλίες του, οι δηλώσεις του, οι συνεργάτες του, όλα προμελετημένα. Στόχευε κατ΄ ευθείαν το στόχο και τον πέτυχε. Βέβαια για την εκλογή του, ο ίδιος εργαζόταν και σκληρά και μεθοδικά. Είχε προηγηθεί ως προπομπός η ομάδα των τεσσάρων, που στήριξε φανερά και μυστικά την υποψηφιότητά του.

Με μυστικούς δείπνους, με τα λεγόμενα εξαπτέρυγα του εκσυγχρονισμού, όπως ονόμαζαν τότε τους Σημιτοφύλακες, με όλα τα συστήματα των μέσων ενημέρωσης δίπλα του, με ένα κόμμα που οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το ήλεγχε ο Άκης- κάτι που τελικώς απεδείχθη μούφα, με στελέχη που άφηναν το παλτό τους στην κρεμάστρα της Χαριλάου Τρικούπη και έφευγαν για μέρες στην επαρχία κάνοντας μυστικά ραντεβού με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να επηρεάσουν την εκλογή Σημίτη. Αναμφισβήτητα ο κ. Σημίτης πρέπει να χρωστά την εκλογή του ως πρωθυπουργός σε ένα μόνο άνθρωπο. Τον Θόδωρο Τσουκάτο. Μεθοδικός, αποφασιστικός, αστραπιαίος σε ότι αποφάσιζε. Ο άνθρωπος που εξέλεξε πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη εισέπραξε από το σύνολο των εκσυγχρονιστών μια καθολική άρνηση, όταν ο στρατηγός του πρώην πρωθυπουργού άρχισε να αναδεικνύει πολιτικά τις δυνατότητές του. Ένας ακόμη που εισέπραξε την αγνωμοσύνη του τέως πρωθυπουργού είναι ένα ακόμη στέλεχος. ο Φραγκλίνος Παπαδέλης. Πρώην υπουργός υγείας, και ένας υπέροχος άνθρωπος, γιατρός στο επάγγελμα που παραλίγο να δώσει ακόμη και την ζωή του, για την ιδεολογία του εκσυγχρονισμού μόνο που το δόγμα Σημίτη του γύρισε την πλάτη. Στελέχη που ο κ. Σημίτης άφησε πίσω του, είναι πολλά.

Η περίπτωση της υποψηφιότητας του κ. Τσοχατζόπουλου, είναι ξεχωριστή. Νόμισε ότι θα γινόταν πρωθυπουργός γιατί είχε το κόμμα με το μέρος του, αλλά όπως συμβαίνει σε πολλά πολιτικά γεγονότα έτσι και σε αυτό, ο Άκης προδόθηκε ακόμη και από εκείνους που φαινομενικά τον στήριζαν.

Λέγεται για εκείνη την εποχή, ότι τελικά ο κ. Λαλιώτης παρ΄ ότι συνέπλεε μαζί του πολιτικά, τελικά επέλεξε Σημίτη για λόγους που μέχρι σήμερα μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Τότε ελέχθησαν πολλά. Το ίδιο βράδυ, της αποτυχίας του κ. Τσοχατζόπουλου, ως πρώτος τη τάξη υπουργός εσωτερικών, στο γραφείο του, μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά, ο ένας απέναντι στον άλλον δεν μιλούσαν παρά σκεπτικοί, αποτιμούσαν την ήττα, ο καθένας όπως τη σκεπτόταν. Για την εκλογή του Άκη είχαν συμβάλει πολλοί και με διάφορους τρόπους. Η ιστορία θα τα κρίνει. Ακόμη και αυτούς που έλεγαν για τον Άκη και στη συνέχεια μιλούσαν για τον Σημίτη θετικά. Έτσι είναι η πολιτική και οι πολιτικοί: άλλα λένε, άλλα σκέπτονται και άλλα κάνουν.

Το προηγούμενο βράδυ, στο σπίτι γνωστού ανθρώπου που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, είχαν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Γεράσιμου Αρσένη για να καθορίσουν τη στρατηγική τους έναντι του Σημίτη και του Άκη. Η απόφαση που ελήφθη παρουσία σημερινών βουλευτών όπως του Π. Οικονόμου ήταν υπέρ του Άκη σε περίπτωση που θα ερχόταν αντιμέτωπος με τον κ. Σημίτη όπως και έγινε τελικά. Μεταξύ των οπαδών του Γεράσιμου ήταν και μερικοί που διαφώνησαν και στράφηκαν υπέρ του κ. Σημίτη, φροντίζοντας πρώτα όμως να κλείσουν και μια καρέκλα στο υπουργικό συμβούλιο.  Για να δικαιολογηθούν μάλιστα έλεγαν ότι για την μη εκλογή του κ. Τσοχατζόπουλου στην πρωθυπουργία ευθύνες υπάρχουν στον κ. Χαραλαμόπουλο που με την υποψηφιότητά του, διέσπασε τις ψήφους της ομάδας των λεγόμενων προεδρικών.

Τελικώς ο κ. Σημίτης αναδείχθηκε πρωθυπουργός με την εκλογή του από την Κ.Ο. Κυβέρνησε για οκτώ ολόκληρα χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας μερικούς μήνες μετά το ίδιο έτος, και ο κ. Σημίτης το 2004 λειτουργώντας πάλι με ασφάλεια, προτίμησε να μην πάει ο ίδιος σε εκλογές έχοντας αντίπαλο τον Κ. Καραμανλή, αλλά να παραδώσει το κόμμα στο Γ. Παπανδρέου με τον οποίο οι σχέσεις τους πάντα περνούν από διακυμάνσεις. Τώρα ως συνταξιούχος πολιτικός αντιμετωπίζει κατηγορίες από πολιτικούς του αντιπάλους για ευθύνες που έχει ο ίδιος στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr