ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χαρακώματα ΝΔ – κυβέρνηση για το νόμο “περί ευθύνης υπουργών”

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 19:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στα χαρακώματα ΝΔ – κυβέρνηση για το νόμο “περί ευθύνης υπουργών”
Facebook Twitter Whatsapp

Τις αντιδράσεις της ΝΔ προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε “ουσιαστικές αλλαγές" στο νόμο "περί ευθύνης υπουργών”.

Τις αντιδράσεις της ΝΔ προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε “ουσιαστικές αλλαγές" στο νόμο "περί ευθύνης υπουργών”.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ωστόσο προτίθεται να ρουσιάσει "σε λίγες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση" για τον συγκεκριμένο νόμο.

Πάντως, η ΝΔ στην ανακοίνωσή της δεν διευκρινίζει αν θα κάνει προτάσεις για την αλλαγή του νόμου ή την πρότασή της για έναν εντελώς νέο νόμο, καθώς εκτιμά ότι προϋπόθεση μιας σημαντικής αλλαγής του νόμου είναι η αναθεώρηση της συγκεκριμένης συνταγματικής ρύθμισης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στη ΝΔ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθύμισε ότι η αλλαγή του νόμου είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς και ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε, σχετικά, τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

"Αυτές οι προτάσεις", όπως τονίζει ο κ. Πεταλωτής, "αποτελούν τη βάσηγια την υλοποίηση της δέσμευσής μας, με τις δυνατότητες που μας παρέχει το Σύνταγμα". Και κάνει λόγο για "ουσιαστικές αλλαγές" που προτίθεται να επιφέρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον υφιοστάμενο νόμο.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να παίξει με εντυπώσεις και πυροτεχνήματα" στα θέματα της διαφάνειας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχωρεί σε αλλαγή του νόμου "την ώρα που ξέρει ότι η όποια νοιμοθετική πρωτοβουλία ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει, αφού το ζήτημα ρυθμίζεται ασφυκτικά από το Σύνταγμα και καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο δεν μπορεί να αποδώσει το ζητούμενο, παρά μόνον κατόπιν Συνταγματικής Αναθεώρησης".

Στην ανακοίνωση, επίσης, χαρακτηρίζεται "περίεργη" την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει, καθώς και την "έως τώρα κυβερνητική ολιγωρία" σε θέματα διαφάνειας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr