ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Πέρασε" το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2011, 21:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Πέρασε" το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας
Facebook Twitter Whatsapp

Το νομοσχέδιο κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, υπερψηφίσθηκε μόνο από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαφορετικούς λόγους δεν συμμερίστηκαν το όραμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Το νομοσχέδιο κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, υπερψηφίσθηκε μόνο από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διαφορετικούς λόγους δεν συμμερίστηκαν το όραμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο για τη "Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη", συνιστά τη δημιουργία γραφείου κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Παπουτσή ως ένα γενναίο βήμα ευνομίας με εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της πειθαρχικής κρίσης, οι σοβαρές ελλείψεις της οποίας, οδήγησαν σε καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο υπουργός θεώρησε επίσης σημαντική τη ρύθμιση για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που επεκτείνει τους ελέγχους της για θέματα διαφθοράς σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά για πρώτη φορά και στους ξένους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που ζουν στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, είπε ο υπουργός, η σύσταση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, συντελείται ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Τρίτη μεγάλης σημασίας ρύθμιση συνιστά ο θεσμός των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης που θα υποκαταστήσουν σταδιακά τους εποχικούς πυροσβέστες και θα τακτοποιήσουν την τάξη των εποχικών που ήσαν "όμηροι μέσα στην ανασφάλεια" επί πολλά χρόνια, με περαιτέρω θετικές αλλαγές στα ηλικιακά όρια (πρόσληψη μέχρι το 56ο έτος), που επέφερε με σημερινή αλλαγή στο άρθρο το υπουργείο.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η τροποποίηση στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών σε επίπεδο αστυνομικής διεύθυνσης και όχι νομού, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κομματικές επιδιώξεις

Από την πλευρά της ΝΔ , ο εισηγητής Θανάσης Νάκος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο, αποπνέει αμφιβολία και καχυποψία έναντι του σώματος των αστυνομικών και έρχεται σε περίοδο απαξίωσης τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛΑΣ, όσο και της εκπαίδευσης των αστυνομικών, όπως φάνηκε και με το δυστυχές περιστατικό της δολοφονίας των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" ότι επανέφερε τις "προγραφές του 1994" με τη μαζική αποστρατεία 113 αξιωματικών "μέχρι να φτάσει στους εκλεκτούς του".

Κατά τον εισηγητή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο το Γραφείο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τον χαρακτήρα της Αστυνομίας ως μηχανισμό καταστολής.

Διεφώνησε με την παρουσία συνταξιούχων δικαστών στο Γραφείο, όπως και με την εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

Απόλυτη διαφωνία εξέφρασε ο Θανάσης Πλεύρης για τη συγκρότηση του Γραφείου, σημειώνοντας ότι δεν διασφαλίζονται οι αστυνομικοί από τις συκοφαντικές ή κακόβουλες ανώνυμες καταγγελίες μη έχοντας δυνατότητα να προσφύγουν κατά του καταγγέλλοντος, όταν η υπόθεση πάει στο αρχείο ελλείψει στοιχείων, ή αθωωθούν.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Δρίτσας μίλησε για συστηματική αστυνομική αυθαιρεσία και τόνισε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα προστασίας των αστυνομικών, ενώ χαρακτήρισε δειλό βήμα το υπό σύσταση Γραφείο.

Με το κλείσιμο της συζήτησης, σε παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στήριξε απολύτως την κυβέρνηση στο θέμα των χειρισμών για τους απεργούς μετανάστες, ενώ υπογράμμισε ότι «θα ήμασταν καταδικασμένοι να μη βγούμε από το αδιέξοδο, αν δεν αποφασίσουμε να αποβάλουμε κάθε στοιχείο υποκρισίας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, τόνισε ότι η κυβέρνηση επέδειξε νηφαλιότητα και ψυχραιμία, δίδοντας λύσεις- διέξοδα που δεν δημιουργούν πλασματικές υποσχέσεις στα ευρύτερα στρώματα των μεταναστών.

Ο κ. Όθωνας έκρινε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δεν έλειψε η υποκρισία "από τους υπερπροστάτες των αστυνομικών", όταν όλες οι αλλαγές που επέρχονται ήσαν διαχρονικά αιτήματα των ίδιων των αστυνομικών ενώσεων.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr