ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Άστοχος ο συσχετισμός casus belli και νόμιμων δικαιωμάτων"

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2011, 15:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Άστοχος ο συσχετισμός casus belli και νόμιμων δικαιωμάτων"
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο συσχετισμός που επιχειρείται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας είναι τουλάχιστον άστοχος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου που αφορούν την υφιστάμενη απειλή πολέμου (casus belli) της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, στην περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

«Ο συσχετισμός που επιχειρείται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας είναι τουλάχιστον άστοχος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου που αφορούν την υφιστάμενη απειλή πολέμου (casus belli) της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, στην περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

«Ο συσχετισμός που επιχειρείται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας είναι τουλάχιστον άστοχος. Η απόφαση της Ελληνικής Βουλής αφορά στην άσκηση νομίμου δικαιώματος, συμφώνως με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τόσο το συμβατικό όσο και το εθιμικό.

Το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης περιέχει το γνωστό casus belli, που κείται εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις και υποθηκεύει το μέλλον τους, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα προβλήματα δε θα λυθούν με κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, αλλά με σκληρή προσπάθεια, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και την επένδυση σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης. Προϋπόθεση για αυτό και υποχρέωση της Τουρκίας είναι η άρση της απειλής πολέμου.»

Στις απόψεις του κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε σήμερα και ο υφυπουργός Εθνικής σε δηλώσεις του στη Λάρισα, επισημαίνοντας ότι “το Καστελόριζο είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας και εκεί ισχύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για τον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου”.

«Είναι γνωστή η αναθεωρητική θέση της Τουρκίας σε σχέση με το καθεστώς στο Αιγαίο. Απέχει όμως πολύ από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, στον οποίο εμμένει η χώρα μας για την προστασία των εθνικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Λάρισα.

"Η γεωγραφία, οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο διαμορφώνουν τις συνθήκες στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και η Ελλάδα, υπερασπίστηκε, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο", σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης.

Θέλουμε, επεσήμανε, ειρηνικές σχέσεις με την γείτονα Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής εθνικής συναίνεσης. Ζητούμε από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο συμπεριφερόμενη ως μία υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με τον χρόνο καθορισμού της ΑΟΖ και εάν σε αυτή θα περιλαμβάνεται και το Καστελόριζο, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το Καστελόριζο είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας και εκεί ισχύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για τον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

"Η Ελλάδα και η κυβέρνηση, παρατήρησε, ασκούν αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα με στόχο την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Διαλέγουμε εμείς, κάθε φορά την χρονική στιγμή και τις συνθήκες που καθιστούμε σαφές αυτό το μήνυμα. Άρα, κατέληξε, όσον αφορά στην ΑΟΖ δεν είναι θέμα ημερομηνίας είναι μέρος των στόχων μας, των διαπραγματεύσεών μας και των μηνυμάτων που στέλνουμε προς όλους και ιδιαίτερα την Τουρκία."

Π. Παναγιωτόπουλος: Εκκωφαντική κυβερνητική σιωπή

Τις δηλώσεις του κ. Δελαβέκουρα για τις δηλώσεις Νταβούτογλου σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος:

«Άργησε πολύ το ΥΠΕΞ και δεν βρήκε, τελικά, τα κατάλληλα λόγια για να καταδικάσει με την αυστηρότητα που πρέπει τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου για τα 12 μίλια και το “casus belli” μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Η “εκκωφαντική σιωπή” με την οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τη συνολική δραστηριότητα του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών στη χώρα μας και τα όσα προκλητικά εδήλωσε, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, στο οποίο πρέπει να δώσει απάντηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, προσερχόμενη το ταχύτερο δυνατόν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως το εζήτησε ήδη η Ν.Δ».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr