ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Ξεπουλήστε με νόμο τα «ασημικά» για να μειώσουμε τα επιτόκια!"

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2011, 07:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Ξεπουλήστε με νόμο τα «ασημικά» για να μειώσουμε τα επιτόκια!"
Facebook Twitter Whatsapp

Η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Αγκέλα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου ότι “όλα είναι θέμα δούναι και λαβείν”, είναι αδιαμφισβήτητα κυνική, αλλά ταυτοχρόνως και ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων.

Η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Αγκέλα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου ότι “όλα είναι θέμα δούναι και λαβείν”, είναι αδιαμφισβήτητα κυνική, αλλά ταυτοχρόνως και ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η Μέρκελ υπήρξε απολύτως σαφής. Σύνδεσε ευθέως την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, με την πώληση της δημόσιας περιουσίας.

Μάλιστα, όπως φάνηκε από το περιεχόμενο του αρχικού σχεδίου συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, αξίωσε δεσμεύσεις με νομοθετική ρήτρα για να μπει «φρένο» στο χρέος, την άντληση 50 δισ. ευρώ από την… αξιοποίηση των «ασημικών». Σε αυτά, φαίνεται ότι η Γερμανία δεν καίγεται να συμπεριληφθούν τόσο οι παραλίες και τα οικόπεδα, όσο οι ΔΕΚΟ του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στη Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αποφασίστηκε η  μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα, στο 4,2% δηλαδή από 5,2% αλλά και η επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια.

Παπανδρέου: Αναγνωρίζεται η προσπάθεια του Ελληνικού λαού

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις