ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Φρένο” στα σενάρια ανασχηματισμού έβαλε ο Γ. Πεταλωτής

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2011, 14:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
“Φρένο” στα σενάρια ανασχηματισμού έβαλε ο Γ. Πεταλωτής
Facebook Twitter Whatsapp

"Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι η ανυπόληπτη χώρα που παρέδωσε η ΝΔ 16 μήνες πριν, αλλά μια χώρα με σαφές πρόγραμμα που γνωρίζει πού θέλει να πάει και πως. Με αναλυτικό σχέδιο που θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

"Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι η ανυπόληπτη χώρα που παρέδωσε η ΝΔ 16 μήνες πριν, αλλά μια χώρα με σαφές πρόγραμμα που γνωρίζει πού θέλει να πάει και πως. Με αναλυτικό σχέδιο που θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Αναφερθείς στα οφέλη που εξασφάλισε για τη χώρα η κυβέρνηση, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "στις σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα", ότι "δεν τίποτα δεν ήταν αυτονόητο και εύκολο" ,αλλά ότι αντίθετα "διεκδικήσαμε, πείσαμε και καταφέραμε γιατί είμαστε ήδη αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί έχουμε λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις".

"Δεν είμαστε πλέον εμείς το πρόβλημα, αντίθετα προτείνουμε λύσεις και αναδιαμορφώνουμε κρίσιμες αποφάσεις και πολιτικές που βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο και διαμορφώνουν μια άλλη Ευρώπη", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, έβαλε "φρένο" στα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών, παραπέμποντας στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο κ Πεταλώτης πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ, συντονίζει και παρακολουθεί την κυβερνητική λειτουργία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια."

Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο ρόλων, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού και τέτοιων ζητημάτων και πως μόνο μέλημα της κυβέρνησης στη σημερινή φάση είναι η επιτάχυνση του ήδη δύσκολου έργου της.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά (και άλλους) που εικάζουν ότι το μνημόνιο ενδέχεται να πάει και πέρα από το 2013, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό έχει συγκεκριμένη διάρκεια και πως δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, αλλά ούτε και νέων μέτρων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε επίσης τον κ Σαμαρά, για τις αναφορές του ότι αυτά που κέρδισε η κυβέρνηση ήταν αυτονόητα και αποφασισμένα, σημειώνοντας πως "μέχρι και την τελευταία στιγμή παίζονταν τα πάντα, γιατί είχαμε να κάνουμε με τη σύγκληση 17 διαφορετικών απόψεων, αντιλήψεων και συμφερόντων".


Κάλεσε δε για άλλη μια φορά και τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιληφθούν την "τεράστια" εθνική προσπάθεια που απαιτείται για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι ακολουθούν πολλά ακόμη βήματα για τα οποία χρειάζεται η συναίνεση και η συνεννόηση, "όμως ο αρνητισμός και η στείρα αντιπολίτευση που εκφράζεται με πολλαπλές γραμμές στη ΝΔ δεν βοηθά".

Για το εάν πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση όρων του μνημονίου, όπως λέει και ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι φτάσαμε να έχουμε ένα μνημόνιο που δίνει μια "ανάσα" 110 δισ. ευρώ και προσέθεσε πως "φαίνεται ότι η ΝΔ δεν παρακολούθησε τι έγινε στη σύνοδο κορυφής και δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί η ΕΕ".


Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο στόχος  είναι απόφαση της κυβέρνησης "όχι μόνο γιατί έχουμε ανάγκη από έσοδα σήμερα και είναι άμεση αναγκαιότητα να μειωθεί το χρέος, αλλά και επειδή έχουμε μια δημόσια περιουσία αναξιοποίητη και μη καταγεγραμμένη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονισε ότι "σαφέστατα και δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης" και ότι υπάρχουν και αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μετά από ενδελεχή μελέτη.

Για το εάν αυτό σχέδιο συνιστά όρο για όσα κέρδισε η ελληνική πλευρά, σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί όρο η αξιοποίηση, "αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως με συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια και δεν θα χρειαζόταν να μπει ποτέ ως όρος σε καμία σύμβαση".

Παράλληλα υποστήριξε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη δημοσιονομική ισορροπία, και όχι συνταγματική πρόβλεψη.

Σχετικά με την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη να ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής με 180 βουλευτές, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "αυτό είναι ενα τεχνικό ζήτημα, είναι θέμα που θα συζητηθεί γιατί υπάρχουν και διάφορες παράμετροι που θα μελετηθούν".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις