ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του τουρισμού

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2011, 21:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερουλάνος: Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του τουρισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Τουριστική πολιτική με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες χαράζει η κυβέρνηση, ενώ με γνώμονα τις κοσμογονικές αλλαγές που επίκεινται, προωθεί μακρόπνοη στρατηγική και σχεδιάζει με το βλέμμα στο μέλλον, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής και «προκλητική αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού».

Τουριστική πολιτική με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες χαράζει η κυβέρνηση, ενώ με γνώμονα τις κοσμογονικές αλλαγές που επίκεινται, προωθεί μακρόπνοη στρατηγική και σχεδιάζει με το βλέμμα στο μέλλον, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής και «προκλητική αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού».

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι η δουλειά που κάνει η κυβέρνηση έχει βάθος χρόνου και θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον Τουρισμό για πάντα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται και όχι μόνον στην όποια συγκυρία. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει κάθε μέτρο ώστε να βοηθήσει άμεσα τα πράγματα και ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία όλων για μία συστηματική στρατηγική.

Μάλιστα ανέφερε πως αν αυτή η δουλειά συνδυαστεί με την αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στις κορυφαίες δυνάμεις του παγκόσμιου τουρισμού.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε πως το νόημα είναι πλέον να καταφέρνουμε πολλά διαθέτοντας λίγα με τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα και πάντως αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες εξελίξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση επισήμανε ότι «δένονται» τα σημεία και των δύο υπουργείων ενώ η στρατηγική του υπουργείου στράφηκε με θεαματικά αποτελέσματα σε νέα εργαλεία, όπως είναι το Διαδίκτυο, η καλλιέργεια των σχέσεων με τουριστικούς παράγοντες κ.α. που κοστίζουν λιγότερο και έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα.

Ακόμη ο κ. Γερουλάνος προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στους μήνες της Άνοιξης για την απλοποίηση των διαδικασιών επενδυτικών σχεδίων και επίσης ότι θα τεθούν σε διαβούλευση οι ρυθμίσεις για τον ορισμό της τουριστικής κατοικίας.

ΝΔ: Ανύπαρκτη η τουριστική πολιτική

Για ανύπαρκτη τουριστική πολιτική με δυσμενή αποτελέσματα για την χώρα και για απουσία αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης στον νευραλγικό αυτό τομέα για την Οικονομία στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, κατηγόρησαν από την πλευρά τους την κυβέρνηση η Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και οι υπόλοιποι επερωτώντες Γ. Πλακιωτάκης, ο Γ. Ανδριανός, Κ. Μουσουρούλης, Αθ. Δαβάκης.

Περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις κυβερνητικές πρακτικές στους τομείς που σχετίζονται με τον Τουρισμό κάνοντας λόγο για παράλογη απόφαση να καταργηθεί το αρμόδιο υπουργείο, για κατασυκοφάντηση του ΕΟΤ και μη αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΤΑ, για έλλειψη διαφημιστικής προβολής της χώρας και αναπτυξιακού πλάνου, για προχειρότητα στην διοίκηση, για αποδόμηση της λειτουργίας των γραφείων του εξωτερικού, για εμπαιγμό με τον συνεδριακό τουρισμό, για αναστολή του ΕΣΠΑ, για έλλειμμα πρόνοιας του αναπτυξιακού νόμου σχετικά με τον Τουρισμό, ατελή άρση του καμποτάζ, γραφειοκρατία, υποβάθμιση της Ακτοπλοΐας, νομοθετική ανυπαρξία, λανθασμένη πολιτική αερομεταφορών, ανύπαρκτη τουριστική προβολή της χώρας.

Ακόμη η κα Κεφαλογιάννη καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τα ξένα δίκτυα ενώ υπήρχαν στον ΕΟΤ διαθέσιμα 49 εκ. ευρώ για την κάλυψη των χρεών από την διαφημιστική δαπάνη με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε εχθρούς ενώ χρειαζόμαστε φίλους.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα ότι δεν αξιοποιούνται τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην γειτονιά μας για την προσέκλυση τουριστών εν αντιθέσει με την Τουρκία. Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρξει ειδική μεταχείριση σε ορισμένους τομείς της Οικονομίας προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν άκουσε την αξιωματική αντιπολίτευση που μιλά για ανάπτυξη και τώρα έρχεται στα λόγια της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τασούλας μίλησε για «προφητείες» του υπουργού που ακούγονται περιττές και τον κατηγόρησε ότι μίλησε για μικροεπιτεύγματα αλλά όχι για δραστικές παρεμβάσεις και πρόσθεσε «μην πνίγετε τον Τουρισμό στις οριζόντιες περικοπές δώστε του ανάσα, αξιοποιήστε την φήμη της χώρας».

Καρατζαφέρης: Όχημα ο τουρισμός για να βγει η χώρα από την κρίση

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τον Τουρισμό το μεγάλο όχημα για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά αμφισβήτησε την δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να το πράξει. Με αιχμή τις εξελίξεις στην Οικονομία τόνισε ότι δόθηκε μια ευκαιρία στη χώρα μας από τις Βρυξέλλες, αλλά το θέμα είναι ποιος θα την διαχειριστεί και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό ρώτησε: «Εσείς που δεν κάνατε τίποτα για να αξιοποιήσετε την ευκαιρία του περασμένου Μαΐου, που δεν έχετε ούτε προτάσεις;». Τέλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ανήμπορη, κουρασμένη και απονευρωμένη» και είπε πως μια τελευταία υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να φύγει.

Γερουλάνος: Ξεπερασμένος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ΝΔ την τουριστική πολιτική

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για τον Τουρισμό ο κ. Γερουλάνος την κατηγόρησε πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την τουριστική πολιτική είναι της περασμένης δεκαετίας, ενώ όπως είπε πια απαιτείται:

- ισχυρή και διακριτική ταυτότητα τουριστικής ανάπτυξης

- πρόσβαση σε μέσα που αναδεικνύουν τη χώρα και τους προορισμούς στην Ελλάδα

- επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον

- Κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι «όσα λέμε θα τα αισθάνονται και οι επισκέπτες».

Επέστρεψε τα βέλη για αναποτελεσματικότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον περιορισμό της σπατάλης κονδυλίων που «έφευγαν με απλουστευτικό τρόπο και με μεγάλη ευκολία». Πρόσθεσε δε ότι τα πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης στον ΕΟΤ και τους άλλους εποπτευόμενους φορείς διαπιστώνουν ότι ακολουθήθηκαν παράτυπες διαδικασίες με τις οποίες κερδίζονταν μεν χρόνος, έφευγαν όμως τεράστια ποσά.

Αναφερόμενος ειδικά στην κριτική για τον αναπτυξιακό νόμο απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας «Μην επαναλαμβάνετε με ευκολία όσα ισχυρίζονται κάποιοι επιχειρηματίες». Συγκεκριμένα, είπε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος απομακρύνεται οριστικά από τη λογική των επιχορηγήσεων που οδήγησε σε διόγκωση του φτηνού τουρισμού και ενισχύει την τουριστική επιχειρηματικότητα.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr