ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Κάλεσμα σε διάλογο - Σαμαράς: Εσείς είστε το πρόβλημα

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2011, 11:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: Κάλεσμα σε διάλογο - Σαμαράς: Εσείς είστε το πρόβλημα
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

Σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

“Η ΝΔ μας άφησε τρία πράγματα : χρέος, χρέος και πάλι χρέος”, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη δευτερολογία του απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κατά την τοποθέτησή του κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά, “Εσείς είστε το πρόβλημα”.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στη μομφή περί πελατειακών σχέσεων που εκτόξευσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Παπανδρέου να δει μέσω του υπουργού Εσωτερικών, πόσοι διορίσθηκαν στο Δημόσιο και ποιος το έχει επιβαρύνει: "Θυμάται ο λαός, ποιος εκβίασε τις εκλογές του 2009 με την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, ποιος έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», όπως και ποιος δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο. Δεν ξέρατε τι υπογράφατε και ψάχνετε τώρα να βρείτε διαφορές στις ανακοινώσεις της ΝΔ κι όχι τις διαφορές ουσίας μέσα στην κυβέρνησή σας, ενώ σκορπάτε πανικό και φόβο στο λαό".

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μικροπολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Μας είπε ο κ. Σαμαράς να μην μιλάμε για το χρέος. Τόσο υπεύθυνος είστε, τόσο υπεύθυνη παράταξη, ώστε να μιλάμε για όλα τα ωραία και να μην έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα;” αναρωτήθηκε και συνέχισε κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν έχει να προσφέρει προτάσεις.

“Τουλάχιστον απέναντι στο χρέος, θα περίμενα τη ΝΔ να λέει "υπευθυνότητα, υπευθυνότητα, υπευθυνότητα". Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά προχωράμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα και με αισιοδοξία” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι "αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη και δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, της οποίας τόσο τα παλιά, όσο και τα πρόσφατα λάθη πληρώνει αυτός ο τόπος".

"Εσείς συκοφαντήσατε τη χώρα, εσείς επιλέξατε το ΔΝΤ και έχετε το θράσος να βγαίνετε χθες και να μιλάτε για πελατειακές σχέσεις", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Αυτά που διεκδικούσαμε, αυτά και πετύχαμε" διαπίστωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως μετά τις αποφάσεις της συνόδου, "ο δρόμος, το μονοπάτι, γίνεται πιο εύκολος, καθώς γίνονται οι συστηματικές, καθημερινές αλλαγές που φέρνουν καρπούς. Βήμα-βήμα θα φέρουμε την ανάπτυξη και νέες δουλειές στη χώρα μας. Λίγο-λίγο θα μειώνουμε το χρέος, που δεν πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας".

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι από την αρχή που τέθηκε ως στόχος η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, ο ίδιος είχε πει ότι δεν συνιστούν λύση, ούτε έξοδο από την ύφεση. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε ότι τόσο η επιμήκυνση, όσο και η μείωση των επιτοκίων, ήταν διόρθωση λαθών από τις Βρυξέλλες που έβλεπαν ότι με αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει, ούτε θα "έβγαινε" το Μνημόνιο. "Αυτά ήταν επανόρθωση λάθους και δεν δικαιολογείται να πανηγυρίζετε, άλλωστε, αν ήταν καλό το Μνημόνιο, γιατί μας ξανασώζετε και πανηγυρίζετε - γιατί δεν βγαίνει".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "Θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις, βεβαίως. Θεωρούμε οριστική λύση του προβλήματος και του χρέους, το ευρωομόλογο” και τόνισε ότι " Οι αλλαγές θα απελευθερώσουν πολλούς, μα θα θίξουν προνόμια και τα παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές - όπως σήμερα που δημοσιεύτηκε πως μειώθηκε η διαφθορά. Σπάνε ταμπού και κεκτημένα".

Ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στον διάλογο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Παπαρήγα: Καμία συναίνεση - Η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια

"Δεν πρόκειται να δώσουμε καμία συναίνεση. Δεν είναι πατριωτικό καθήκον να σταθούμε δίπλα στην οποιανδήποτε ελληνική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου", υπογράμμισε στη δευτερολογία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και έκανε λόγο "για εύθραστη πολιτική συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλλες και θα επικυρωθεί στις 25 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής", εκτιμώντας ότι "δεν θα κρατήσει πολύ, λόγω των οξύτατων ανταγωνισμών που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ".

“Η κυβέρνηση λέει ψέματα και τη μισή αλήθεια σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο ευρωσυμβούλιο”, τόνισε η κ. Παπαρήγα και προέβλεψε ότι θα παρθούν μέτρα πιο βάρβαρα για τους εργαζόμενους.

Ακόμα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διεκδικεί μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει η συνοχή της ΕΕ και υπογράμμμισε ότι ο βρυκόλακας και ο εφιάλτης του ελληνικού λαού δεν είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, αλλά το κεφάλαιο.

"Εμείς δεν διαχωρίζουμε το χρέος. Το χρέος το γέννησε παράνομα το κεφάλαιο, ο ανταγωνισμός και οι αντιπαραγωγικές δυνάμεις. Εμείς λέμε στον ελληνικο λαό να το διαγράψει και να μην το αναγνωρίσει, γιατί είναι παράνομο και τέτοιο πρέπει να το θεωρεί", ανέφερε η κ. Παπαρήγα. Εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι αυτό που συζητάει η Ευρώπη, είναι πως θα κατανεμηθεί η "χασούρα" και η ζημιά χωρίς να χάσει το κεφάλαιο.

Καρατζαφέρης: Που είναι η εξεταστική για την οικονομία;

"Αυτά που πήραμε ως Ελλάδα είναι θετικά. Το θέμα που μπαίνει, είναι αυτός ο νέος βατήρας: Θα μπορέσει η κυβέρνηση που έρχεται να το διεκπεραιώσει - να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία;" ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας την ομοψυχία του πολιτικού κόσμου, πρότεινε "να πάνε στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί με το αεροπλάνο του Παπανδρέου, για να δείξουμε πως το "διαίρει και βασίλευε" δεν υφίσταται".

Πρότεινε δε, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η άντληση των 50 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να της δοθούν ακίνητα 50 δισ. ευρώ -εκτιμημένα από αντικειμενικό εκτιμητή- με δυνατότητα επιστροφής τους σε περίπτωση που συγκεντρωθεί το εν λόγω ποσό.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε γιατί δεν έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens στην Ολομέλεια της Βουλής και γιατί δεν συστήνεται η προαναγγελθείσα Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία: "Γιατί τρέμετε, φοβάστε, κρύβεστε; Για να λέει ο ελληνικός λαός πως τα κουκουλώνουμε όλοι; Κι εσείς της ΝΔ γιατί κλείνετε το στόμα, τα αυτιά και τα μάτια σας;Όλα τα άλλα είναι δουλειές του ποδαριού και του λαγού", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Εμείς είμαστε η παράταξη που φέραμε στο φως όλες τις υποθέσεις της Siemens και στο φως θα τα φέρνουμε όλα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε με την απογραφή και τέλειωσε με την παραγραφή, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου

Τσίπρας: Είναι ύβρεις οι πανηγυρισμοί

"Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων.

"Για να πούμε ότι κερδίσαμε, έπρεπε να πάρουμε κάτι. Εμείς απλά κερδίσαμε παίρνοντας αυτά που ήθελαν να μας δώσουν. Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε γιατί είναι ύβρεις. Δεν δικαιούστε να παίρνετε αποφάσεις που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που πήρατε από τον ελληνικό λαό από τον οποίο σήμερα οφείλετε να ζητήσετε την κρίση του", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι με δική του επιλογή στηρίζει την ντόπια διαπλοκή και τη διεθνή τοκογλυφία αλλά και ότι δεν διαπραγματεύτηκε στις Βρυξέλλες γιατί είχε δώσει από πριν την συγκατάθεση του στις αποφάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ότι "στήνουν σκηνικό ελεγχόμενης πόλωσης, με σφήνα τον κ. Καρατζαφέρη, για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές προσδοκώντας", όπως είπε, "να βγει ελεγχόμενη συναίνεση".

"Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Αυτό που είδαμε σήμερα ήταν ένα πανηγύρι που θα το δούμε και το επόμενο διάστημα. Στήνεται ένα σχέδιο ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης, ένα σκηνικό ελεγχόμενης πόλωσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, καθώς τα δύο κόμματα δεν έχουν τα κότσια να πάνε κόντρα στους διεθνείς δανειστές μας, αλλά είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα δημόσια περιουσία της χώρας", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr