ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαδικασία ψήφισης το φορολογικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2011, 17:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε διαδικασία ψήφισης το φορολογικό νομοσχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών, εμφανίστηκαν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά την, επί της αρχής, συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών, εμφανίστηκαν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά την, επί της αρχής, συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έτσι, το νομοσχέδιο, που εστιάζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων που επαναρυθμίζουν την φορολογία σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, αναμένεται να υπερψηφιστεί επί της αρχής, μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

ΝΔ: Πρόχειρο και γεμάτο αντιφάσεις το νομοσχέδιο

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης παρατήρησε στην ομιλία του πως το νομοσχέδιο είναι «πλήρες σε υπουργικές αποφάσεις, παλινωδίες,προχειρότητες και αντιφάσεις, αντιαναπτυξιακές διατάξεις, γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα, αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες, επικοινωνιακούς τακτικισμούς, βαριές ποινές, αυτόφωρο, αστυνόμευση, φυλάκιση και διαπόμπευση (…) Μας ζητάτε να δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, σε 40 υπουργικές αποφάσεις, όταν δεν έχετε ακόμη καταφέρει να κάνετε πράξη τις υπουργικές αποφάσεις από τον βασικό σας νόμο, τον 3842…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.

ΚΚΕ: Δίνονται νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ, διέκριναν την πρόκληση νέων προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω του νομοσχεδίου: Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, του φορολογικού συντελεστή των Α.Ε. και ΕΠΕ - με απώλεια 300 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο - μη φορολόγηση των μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον κατευθύνονται προς επενδύσεις, έκπτωση για 4 ακόμη χρόνια, του 50% των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία, «νομιμοποίηση των καταθέσεων στο εξωτερικό με συμβολικό φόρο 8%», μη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων (off shore) ναυτιλιακών εταιρειών.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη απώλεια στα δημόσια έσοδα

Αντίστοιχες υπήρξαν οι παρατηρήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «καταργεί επί της ουσίας την φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη, γιατί με όσες χώρες έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα υπάρξει φορολογία στα μερίσματά τους. Αυτό σημαίνει πως όλες οι θυγατρικές των πολυεθνικών και οι μεγαλομέτοχοι, θα κάνουν μιαν εταιρεία στο Κατάρ, με το οποίο έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και δεν θα πληρώνουν φόρο για τα μερίσματα. Η απώλεια για τα δημόσια έσοδα είναι τεράστια», τόνισε.

ΛΑΟΣ: Υπάρχει υπερβολική δόση ποινικοποίησης

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης υποστήριξε πως «υπάρχει υπερβολική δόση ποινικοποίησης στο νομοσχέδιο», χωρίς, ωστόσο, οι αυστηρές του διατάξεις να έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, «όπως και τα ισόβια δεν περιόρισαν την εγκληματικότητα». Άλλο τόσο, η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών με ελεγκτές που εκτελούν συμβόλαια αποδοτικότητας, «επαναφέρει πρακτικές είσπραξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και θα οδηγήσει σε ένα «σώμα ημετέρων πραιτωριανών».

Ο κ. Μαρκάκης αντιπρότεινε επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, ενημέρωση των νέων στα σχολεία, εμπέδωση του αισθήματος «αποδοτικότητας των φόρων».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις