ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές για τα μεταναστευτικά ζητήματα στην Ε.Ε.

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2011, 09:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επαφές για τα μεταναστευτικά ζητήματα στην Ε.Ε.
Facebook Twitter Whatsapp

Κύκλο επαφών με τους ομολόγους της υπουργούς των χωρών της Ε.Ε., αρμόδιους για μεταναστευτικά ζητήματα, ξεκινάει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα , που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.

Κύκλο επαφών με τους ομολόγους της υπουργούς των χωρών της Ε.Ε., αρμόδιους για μεταναστευτικά ζητήματα, ξεκινάει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα , που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, που θα έχει σήμερα και αύριο, με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλή Σηλικιώτη και την υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, πρόκειται να βρεθεί η πολιτική μετακλήσεων εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες (π.χ οικιακές βοηθοί ή εργάτες για συγκεκριμένη εργασία και χρόνο απασχόλησης), την οποία έχει αναπτύξει επαρκώς η Κύπρος, καθώς και η πιο αποτελεσματική διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η κ. Νταλάρα θα γίνει, επίσης, δεκτή και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενόψει και της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Η υφυπουργός, θα ενημερώσει τον κ. Χριστόφια για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κυμάτων προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Επίσης, θα ζητήσει την υποστήριξη των θέσεων της χώρας μας, όχι μόνο για την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και την ανάγκη ισοκατανομής των βαρών που δημιουργεί στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η παράνομη μετανάστευση, στο πλαίσιο της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αμέσως μετά, την ερχόμενη Δευτέρα, η κ. Νταλάρα θα βρεθεί στη Μεγάλη Βρετανία για να συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης του Η.Βασιλείου, Ντάμιεν Γκριν.

Στις επαφές αυτές, θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστών, νομίμων και παρανόμων, και την αντιμετώπιση πιθανών μεταναστευτικών κυμάτων λόγω της κρίσης στη Βόρεια Αφρική, την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τους μετανάστες, το λεγόμενο Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και την αναδιανομή των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επαφές αυτές γίνονται σε συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα εδώ και καιρό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει υποστήριξη των ελληνικών θέσεων εντός της ΕΕ για αυτό θέμα. Η Ελλάδα , ως γνωστόν ,δεν δύναται να απορροφήσει άλλους μετανάστες, ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά και λόγω της δεδομένης οικονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με την γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής/Μέσης Ανατολής και θα χρειαστεί την έμπρακτη στήριξη της Ένωσης για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Στο Λονδίνο, η υφυπουργός Εργασίας πρόκειται να συμμετάσχει την Τρίτη στην εκδήλωση προβολής για τον ελληνικό τουρισμό, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με προσκληθέντες τους κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες της Βρετανίας.

Στο πρόγραμμα της κ. Άννας Νταλάρα έχει συμπεριληφθεί και επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Λονδίνου, το οποίο εμφανίζει αύξηση μαθητών καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων, που εγκαθίσταται στην βρετανική πρωτεύουσα.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr