ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα όπλα ο ελληνικός στρατός

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2011, 14:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στα όπλα ο ελληνικός στρατός
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα, με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.

Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Η χώρα μας θα μετέχει στις επιχειρήσεις με 4 αεροσκάφη- για αναχαιτίσεις και όχι για βομβαρδισμό- , με δύο φρεγάτες, με ελικόπτερα διάσωσης και έρευνας . Σε ενεργοποίηση τίθενται και τα δύο ραντάρ της Μεσογείου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, "μιλάει" με το ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη και αναμένονται εντολές για όποια ανάμειξη στρατιωτική ανάμειξη της χώρας μας.

Παράλληλα, πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ αναμένουν στην Σούδα εντός των προσεχών ημερών, ενώ ήδη έχουν καταφθάσει Αμερικανικές και Γαλλικές δυνάμεις μαζί με τους τεχνικούς τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να χτυπήσουν με πυραύλους... Τόμαχοκ. Δύσκολα η αντιαεροπορική άμυνα των Λίβυων δύσκολα θα μπορέσει να τους αναχαιτίσει...

Ρόλο-κλειδί διαδραματίζει η βάση της Σούδας στην επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων για την επιβολή no fly zone στον εναέριο χώρο της Λιβύης. "Μαζικές" προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών σε Σούδα, Άκτιο και Άραξο.Αεροσκάφη … πάνε κι έρχονται και στη βάση της Σούδας, καθώς είναι η μία εκ των τριών (μαζί με Άκτιο και Άραξο) που θα χρησιμοποιηθούν από τα συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ως ορμητήρια για τις επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης, για την επιβολή του no fly zone.

Σύμφωνα με το onalert.gr, με δεδομένο ότι οι προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών θα είναι μαζικές στις τρεις βάσεις, σε επιφυλακή είναι και οι βάσεις του Καστελίου στην Κρήτη, η Ανδραβίδα και η Τανάγρα, για να υποδεχτούν αεροσκάφη, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υποδέχεται τόσα μαχητικά αεροσκάφη για μια αποστολή καθαρά πολεμική.

Τα μαχητικά αεροσκάφη των ξένων χωρών θα χρησιμοποιούν τα ελληνικά αεροδρόμια ως "ενδιάμεσους σταθμούς" κι όχι απαραίτητα ως βάσεις από τις οποίες θα απογειώνονται για να πετάξουν απ΄ ευθείας για αποστολές στη Λιβύη. Κι αυτό γιατί η απόσταση από τη Λιβύη, εκμηδενίζεται με την χρήση των ιπτάμενων τάνκερ τα οποία θα ανεφοδιάζουν τα μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα. Τρία ιπτάμενα τάνκερ βρίσκονται ήδη στη Σούδα και αναμένονται κι άλλα.

Ήδη, πάντως, στη Σούδα αλλά και γενικότερα στην Κρήτη, επικρατεί αναταραχή, τόσο από ανησυχία για το εύρος της ελληνικής εμπλοκής στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση όσο και για ενδεχόμενες συνέπειες από τις «διευκολύνσεις» που παρέχει η Ελλάδα στην επιχείρηση.

Η «συνδρομή» της Ελλάδας

Η κυβέρνηση διαθέτει δύο ελικόπτερα διάσωσης Super Puma, ενώ η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται ήδη εν πλω, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη.

Οι Γάλλοι , όπως έγινε γνωστό ζήτησαν άδεια για προσγείωση έξι Mirage 2000 από το Κατάρ, τα οποία θα συμμετάσχουν σε βομβαρδισμούς.

Ήδη στη βάση βρίσκονται δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα κι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται κι ένα αμερικανικό πυρινοκίνητο υποβρύχιο.

Επιπλέον, οκτώ βελγικά F-16 βρίσκονται στον Άραξο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Άκτιο για ΝΑΤΟϊκά ιπτάμενα ραντάρ.

Σύμφωνα, με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ, τα οκτώ βελγικά μαχητικά βρίσκονται στην Ελλάδα από την περασμένη εβδομάδα για εκπαιδευτικούς λόγους. Όταν άρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις οι πιλότοι τους έλαβαν εντολή να παραμείνουν στον Άραξο και να περιμένουν εντολές για το αν θα επιχειρήσουν είτε από την Ελλάδα, είτε από τη γειτονική Ιταλία.

Ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις