ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: H Eλλάδα πρέπει να προετοιμάζεται για αλλαγές

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2011, 13:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: H Eλλάδα πρέπει να προετοιμάζεται για αλλαγές
Facebook Twitter Whatsapp

Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, που τον συνόδευαν και των φορέων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο στην Ερμούπολη και η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο.

Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, που τον συνόδευαν και των φορέων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο στην Ερμούπολη και η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο.

"Καμία κυβέρνηση δεν παίρνει με χαρά επώδυνα μέτρα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά επεσήμανε ότι έτσι "φρενάραμε μια σύγκρουση με τη χρεοκοπία", η οποία, όπως τόνισε, θα σήμαινε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και τραπεζών, απώλεια μισθών και συντάξεων και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για αναπτυξιακά προγράμματα.

"Αυτό ήταν κι ένα σήμα κινδύνου πολύ ισχυρό, που αν το μετατρέψουμε σε ευκαιρία θα είναι μια ιστορική διαδρομή της χώρας να βάλουμε τέλος σε χρόνια προβλήματα", υπογράμμισε.

Επιπλέον έκανε λόγο για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, στα πρότυπα του σκανδιναβικού, που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την ποιότητα ζωής, την υψηλή τεχνογνωσία και γνώση, την ευελιξία από τη μια και την ασφάλεια από την άλλη.

"Είμαστε σύμμαχοι με την περιφέρεια για να σπάσουμε τη γραφειοκρατία που έχει καθυποτάξει τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι δεν φταίει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος γι΄ αυτό και τόνισε πως οι πολιτικοί τον είχαν διαπαιδαγωγήσει έτσι.

Αναφερθείς στο fast track δήλωσε ότι θα υπάρχει πάντα διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και διάχυση της ανάπτυξης.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι αυτά παραμένουν ακόμα συγκεντρωτικά, ότι δεν είναι ουσιαστικά αυτοδιοίκητα και παίρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου είπε ότι θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια τμήματα και πόσους φοιτητές χρειάζεται.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με κοινωνικούς φορείς της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης της Σύρου είχε τονίσει πως "αυτές οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, όχι με άνωθεν και έξωθεν εντολές, είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας".

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι "παλεύουμε καθημερινά γι΄αυτή την Ελλάδα, που έρχεται όλο και πιο κοντά".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "όλη η Ελλάδα για να δει το δικό της καλοκαίρι, πρέπει από σήμερα να προετοιμάζεται, να κάνει μεγάλες αλλαγές" και πρόσθεσε "γι΄αυτό εμείς σήμερα κοπιάζουμε και σπέρνουμε για να έχουμε αύριο καρπούς".

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για να χτίσει μια διαφορετική Ελλάδα από εκείνη της κρίσης, της μιζέριας και της ταλαιπωρίας, υπογραμμίζοντας ότι δίνει τον αγώνα όπως τον έδωσε και στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου αποφασίστηκαν σημαντικές για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, θέλουμε να επικυρωθούν στη σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τις αποφάσεις της συνόδου για τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και το μόνιμο μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά και θα ηρεμήσουν οι αγορές σε ότι αφορά το χρέος. Χαρακτήρισε δε αυτές τις αποφάσεις ως επιστέγασμα μιας πολύ δύσκολης περιόδου που όμως απέδωσε καρπούς, χάρη στην αυταπάρνηση των Ελλήνων.

"Δεν ήταν το τέλος όμως της προσπάθειας, ήταν ένας σταθμός", είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι αυτό που διαχωρίζει τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες είναι ότι αυτή κλήθηκε να σηκώσει ένα πρωτοφανές βάρος και αφετέρου ότι εκείνη είναι που έρχεται με ειλικρίνεια να αλλάξει τη χώρα. Επανέλαβε δε, πως ότι βιώνουμε σήμερα είναι σύμπτωμα πολλών και σύνθετων αιτιών και πως η κρίση επιβεβαίωσε ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.

"Είναι δύσκολες οι εποχές, κανείς δεν το αρνείται, ούτε εγώ", τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση παλεύει με επιμονή και υπομονή για την αντιμετώπιση του βάρους που άφησαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις.

"Δεν ζητούμε την ανοχή, ζητούμε τη συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή, όχι απλά με διαμαρτυρία, αλλά με τη δημιουργικότητα όλων", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις για να σώσει τελικά τη χώρα ώστε να μην έχουν τα παιδιά μας βάρη και εξαρτήσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς μαζί να δουλέψουν για να φτιαχτεί κάτι καλύτερο, ενώ αναφέρθηκε και τις αντιδράσεις, που όπως είπε, υπάρχουν σχετικά με την προσπάθεια για συνενώσεις σχολείων. Και πρόσθεσε ότι απέναντι σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την παιδεία και την υγεία στις περιφέρειες. Μίλησε δε για μικροσυμφέροντα και νοοτροπίες που μπλοκάρουν τις αλλαγές.

Αναφερθείς στη Σύρο καθώς επίσης και στα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Αιγαίου αλλά και γενικότερα, σημείωσε ότι "καλούμαστε τη νησιωτικότητα και τις εγγενείς αδυναμίες της να τις μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα". Υπογράμμισε ότι το κάθε νησί έχει τεράστιο πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος και τόνισε ότι πρέπει όλες οι περιοχές να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

"Θα είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να "καλλιεργήσουμε" ότι καλύτερο έχουμε. Έτσι μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, και όχι με δάνειες, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα", είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα στοίχημα δημοκρατικό, εθνικό και ευημερίας.

Ακόμη τόνισε ότι ο Καλλικράτης είναι μια αρχή όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και κάλεσε τις αρχές της περιφέρειας να παρουσιάσουν περισσότερες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την αποκέντρωση, τηρώντας πάντα τη διαφάνεια, ενώ τους ζήτησε να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν μια στρατηγική αναπτυξιακής ταυτότητας, για κάθε νησί ξεχωριστά.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύρο, συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, καθώς επίσης και οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή, Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, Εσωτερικών Γιώργος Ντόπιος και Υγείας Χάρης Τιμοσίδης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης καθώς επίσης και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις