ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεκτείνεται η συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2011, 15:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επεκτείνεται η συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας
Facebook Twitter Whatsapp

Επεκτείνεται η συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, με απώτερο στόχο την καλύτερη υποστήριξη του  Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.

Επεκτείνεται η συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υγείας, με απώτερο στόχο την καλύτερη υποστήριξη του  Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν:

Πρώτον: Τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τα άτομα τα οποία διαπιστώνεται από στρατιωτικούς ιατρούς ότι είναι χρήστες και παρακολουθούν τα "στεγνά" προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο θα υπηρετούν θητεία μειωμένη κατά το 13 της θητείας που θα εκπλήρωναν εάν δεν ήταν χρήστες, δηλαδή για το στρατό ξηράς θα είναι διάρκειας 6 αντί των 9 μηνών. Επιπλέον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καλύψει στεγαστικές ανάγκες του ΟΚΑΝΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης δηλώθηκε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων στα " στεγνά προγράμματα".

Δεύτερον: Τη διάθεση κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και στην απογευματινή ζώνη λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα έχει σκοπό την ενημέρωση του ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων σε καθημερινή βάση. Μέχρι σήμερα τα 5 στρατιωτικά νοσοκομεία, πλην του ΝΙΜΤΣ, διαθέτουν στο ΕΚΑΒ περί τις 70 κλίνες στην πρωινή ζώνη, αριθμός ο οποίος με την επέκταση του μέτρου και το απόγευμα θα είναι πλέον αισθητά μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο.

Τρίτον: Την πολυετή παραχώρηση 20 στρεμμάτων χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων δίπλα στο Αττικό νοσοκομείο για αξιοποίηση του χώρου. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο οι εργασίες θα αρχίσουν αύριο το πρωί καθώς δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια.

Τέταρτον: Τη σύσταση επιτροπής εργασίας από στελέχη των δύο υπουργείων για αλληλοενημέρωση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στον τομέα των προμηθειών υγειονομικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα συνταγογράφησης των Ενόπλων Δυνάμεων Φίλιππος θα γίνει συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος έχει διαπιστωθεί ότι το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχει επιτύχει πολύ καλές τιμές και υπενθύμισε το νόμο του υπουργείου, σύμφωνα με τον οποίο θα ακυρώνεται διαγωνισμός προμήθειας υλικού εάν στην εγχώρια αγορά βρεθεί πιο συμφέρουσα τιμή. Πολλές φορές, σχολίασε, είναι προσχήματα ποιοτικού χαρακτήρα οι διαφορές των τιμών.

Πέμπτον: Την παραχώρηση εκτάσεως για την κατασκευή νοσοκομείου στη Χαλκίδα.

Έκτον: Την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε καύσιμα στην Αττική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, το ετήσιο κόστος από τα καύσιμα ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ πλέον τα μέσα του ΕΚΑΒ θα αγοράζουν βενζίνη και πετρέλαιο σε σταθερές τιμές.

Έβδομον: Τη "φιλικότερη" χρέωση του ΕΣΥ για τις αεροδιακομιδές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία έχει χαμηλές αποδοχές και το σύστημα βασίζεται κυρίως στη φιλοπατρία του.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγγειλε ότι φιλόδοξος στόχος του υπουργείου είναι η συνεχής εφημερία όλων των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2013.

Τέλος διευκρινίστηκε ότι δεν αλλάζει η υφιστάμενη συνεργασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Της συνέντευξης προηγήθηκε σύσκεψη των δύο υπουργών στην οποία συμμετείχαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι διευθυντές των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Υγειονομικού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και οι πρόεδροι του ΕΚΑΒ και του ΟΚΑΝΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις