ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παμπούκης: Ο μηχανισμός της Ε.Ε δεν πρέπει να υπερεκτιμάται

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2011, 10:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παμπούκης: Ο μηχανισμός της Ε.Ε δεν πρέπει να υπερεκτιμάται
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόοδος στην ελληνική οικονομία δεν είναι θέμα στιγμής, είναι μία σημαντική ενδιάμεση περίοδος, κατά την οποία η Ελλάδα αναμένει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 11/3, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η πρόοδος στην ελληνική οικονομία δεν είναι θέμα στιγμής, είναι μία σημαντική ενδιάμεση περίοδος, κατά την οποία η Ελλάδα αναμένει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 11/3, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

"Το Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, το οποίο άλλωστε γίνεται σε μία συμβολική ημερομηνία, εορτή απελευθέρωσης, αναμένεται να απελευθερώσει τις νέες δυνάμεις της Ευρώπης απέναντι στις αγορές και να περάσουμε από την οικονομική παγκοσμιοποίηση στην πολιτική ενοποίηση. Απαιτείται να οικοδομηθεί μία παγκόσμια νέου τύπου διακυβέρνηση και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτό το νέο κόσμο", ανέφερε ο κ. Παμπούκης.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας είναι ήδη πολύ καλές, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμη καλύτερες, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

"Στη νέα εποχή που ζούμε, Ελλάδα και Κύπρος μπορούν μαζί, καλύτερα, όχι μόνο προς την κατεύθυνση των Βαλκανίων, παρά ευρύτερα. Η κρίση θέλει δημιουργικότητα και φαντασία", τόνισε.

Αναφορικά με τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών με το Ισραήλ (μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από Κύπρο και Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και υπόλοιπη Ευρώπη), ο υπουργός είπε ότι ο χώρος έχει πράγματι πολύ μεγάλη σημασία και πρόσθεσε: "Στην περιοχή της Αν. Μεσογείου διεξάγονται έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις και τίθενται διάφορα σενάρια. Είναι γεγονός ότι η περιοχή έχει ήδη αποκτήσει μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάζεται ο σχηματισμός νέων συνεργασιών.

Ζούμε σε μία νέα, πολύ κρίσιμη εποχή. Αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις που είχε στην Κύπρο σε αυτό το θέμα, επισήμανε πως είναι δεδομένο ότι τα πράγματα πρέπει να αποκτήσουν μία σχετική ωριμότητα και στο παρόν χρονικό σημείο δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες".

Στη συνέντευξη του ο κ. Παμπούκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

-"Είναι σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ακολουθήσει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ. Όμως αυτό δεν λειτουργεί στη λογική της αντιπαλότητας, αντίθετα παραμένουν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Πράγματι, το Ισραήλ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην περιοχή μας και θα παρακολουθήσουμε εμβάθυνση των σχέσεών μας".

-"Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, η επίδραση της στο μηχανισμό και την ελληνική κρίση σημειώνεται ότι ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί και στον οποίο έχει υπαχθεί η Ελλάδα δεν είναι 'θαυματοποιός', απλά δίνει χρόνο να κάνει η κάθε χώρα τις αναγκαίες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αλλαγές".

-"Ο μηχανισμός δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Η Ελλάδα καταβάλλει τη δική της προσπάθεια για την εξυγίανση της οικονομίας της και την επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που την οδήγησαν στην κρίση. Δημιουργείται μία νέα Ελλάδα".

-"Οπωσδήποτε, και στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες, όπως στην Πορτογαλία, τα μέτρα είναι δυσάρεστα για τους πολίτες, αλλά πρέπει να υπενθυμίζεται πως το αύριο θα έχει ξεχρεώσει τα παιδιά μας από το σημερινό χρέος".

"Το πότε θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο εξαρτάται από το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις προσπάθειες με εντολή του ελληνικού λαού, αλλά σίγουρα η προσπάθεια και η ευθύνη είναι συνολική" , κατέληξε ο κ. Παμπούκης.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr