ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κτήμα Γερουλάνου: Ένας "θησαυρός" που πέταξε το κράτος

Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2011, 11:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κτήμα Γερουλάνου: Ένας "θησαυρός" που πέταξε το κράτος
Facebook Twitter Whatsapp

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Αφημένο στο έλεος του χρόνου και στην αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού έχει μείνει το Κτήμα Γερουλάνου στον Άλιμο, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Αφημένο στο έλεος του χρόνου και στην αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού έχει μείνει το Κτήμα Γερουλάνου στον Άλιμο, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Στο κτήμα υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία και αντικείμενα, τα οποία τοποθετούνται χρονολογικά στη Μυκηναϊκή, Γεωμετρική, Κλασική και Βυζαντινή εποχή. Η φθορά του χρόνου, σε όσα έχουν απομείνει πλέον, είναι εμφανής… Γιατί, άραγε δεν έχει υπάρξει κάποια μέριμνα για αυτό τον αρχαιολογικό πλούτο;

Ενας ελεύθερος χώρος πρασίνου, με αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική αξία, κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση, θυσία στο βωμό του κεφαλαίου. Αρχαιολογικά μνημεία προς πώληση ουσιαστικά, λόγω της άρνησης ή έστω της αδυναμίας των "υπευθύνων" να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά. Ανέγερση υπερκαταστήματος σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή. Ολα τα παραπάνω σε ένα δημόσιο κτήμα, το κτήμα Γερουλάνου στην περιοχή Τράχωνες του Δήμου Αλίμου, που με τη βούλα κρατικών λειτουργών δόθηκε σε ιδιώτες.

Ιδιώτες που δε δίστασαν, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών της περιοχής, αφού το άφησαν εγκαταλελημμένο επί δεκαετίες, να το πουλήσουν αργότερα σε άλλους, βασιζόμενοι στην ανοχή που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι αρμόδιοι σε αυτό το σκάνδαλο ιδιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Οι "νεότερες περιπέτειες" του κτήματος, που το ελληνικό κράτος παραχώρησε"κατά χρήση" για καλλιέργεια στην οικογένεια Γερουλάνου το 1918, ξεκινούν από το 1987. Τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου, με το οποίο η περιοχή Τράχωνες και επομένως και το κτήμα Γερουλάνου, έκτασης 108 στρεμμάτων που βρίσκεται εκεί, παρέμενε εκτός σχεδίου πόλης. Υποδείχτηκε ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου και προβλέφτηκε υλοποίηση ειδικής μελέτης για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως "αρχαιολογικού πάρκου". Η μελέτη όμως δεν υλοποιήθηκε.

Δεν μιλάμε μόνο για ένα πολύτιμο χώρο πρασίνου που κινδυνεύει να χαθεί, μα και για σημαντικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν.

"Παράλληλα με το Κτήμα και την προστασία του, σε αυτήν την ομάδα στοχεύουμε να προβάλουμε και την γενικότερη Ιστορία και τα μνημεία της περιοχής του Αλίμου, της Αργυρουπόλεως, και των λοιπών γύρω περιοχών" εξηγεί η ομάδα του "Σώστε το κτήμα Γερουλάνου- Τράχωνες" που μετρά 600 μέλη και οι δραστηριότητες της για το κτήμα εκτός από καθημερινές και οργανωμένες είναι και "σωτήριες" για το χώρο.

Σε όλα αυτά τα οικήματα έχουν κατά καιρούς μείνει και μένουν διάφοροι άστεγοι, καθώς φαίνεται από τα πεταμένα ρούχα τους. Ενα απο τα υπνοδωμάτια του αρχοντικού της οικογένειας Γερουλάνου, όπως εχει καταντήσει κέντρο αστέγων και μεταναστών. Απο τα απλωμένα ρούχα φαίνεται πως κάποιοι συχνά πυκνά χρησιοποιήσουν το χώρο, όταν τουλάχιστον τα μέλη της Ομάδας "Σώστε το κτήμα Γερουλάνου" λείπουν.

Και είναι κρίμα για ένα τέτοιο όμορφο σπίτι, δείγμα έπαυλης του 19ου αιώνος, που θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο ή μουσείο...Οι κάτοικοι της περιοχής και μέλη του "Σώστε το κτήμα Γερουλάνου" καταβάλλουν καθημερινές προσπάθειες, ώστε η εικόνα του χώρου να έχει βελτιωθεί θεαματικά σήμερα καθώς και "αντιστέκονται" τισ προθέσεις τισ πολιτείας να χτίσει στο χώρο εμπορικό κέντρο τεραστίων διαστάσεων.

GEROULANOS2GEROYLANOSGEROULANOS3GEROYLANOS5

GEROYLANOS4

Οι φωτογραφίες είναι από το group στο facebοok "Σώστε το κτήμα Γερουλάνου"

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr